söndag 25 september 2011

Skördefest på Limhamn

Limhamn är vanligtvis en relativt lugn stadsdel, men inte inte den här söndagen. När kärleken, jag och mopsen anlände till Limhamns torg var det strålande solsken och hela torget myllrade av människor som flanerade kring säljarstånden. Det var dags för skördemarknad.

På marknaden såldes vitlök, honung, glasverk, kryddor, ulltofflor, pumpor, mat från Flickorna fläderblom och kött från Limhamns kött & vilt samt mycket mer. Zoi, Nessla och Hallongården fanns också representerade. Mopsen fick mer uppmärksamhet av besökarna än de varor som var uppdukade på torgborden och han sken som en sol av alla klappar och komplimanger. Kärleken höll tålmodigt mopsen sällskap medan jag djupsök bland utbudet.

Mitt favoritstånd var utan tvekan där företaget Naturkraft höll till. Två kvinnor som sålde kryddblandningar, teblandningar, tvättnötter m.m. Kryddor i sig är ju alltid intressant, men det som jag fastnade för var serviceandan och kunskapen. Jag fick redan på vad kryddblandningarna innehöll, provsmaka, förslag på användningsområden och även receptförslag. Tummen upp!



Kryddbladningarna doftade ljuvligt och erbjöd en smakrik upplevelse. Det slutade med att jag köpte ett örtsalt (gjort på persilja, oregano, merjam, basilika, salvia, libbsticka, morot, havssalt och vitlök), en kryddblandning vid namn Den oändliga kryddan samt ett par lakrisstänger. Innan vi lämnade skördemarknaden fortsatte jag med kryddköpandet och köpte färska mynta från Amina (som ni säker känner igen från omslaget på boken Kryddor från Rosengård) i ståndet med samma namn som boken. Mynta är suveränt att ha i sallader, till efterrätter eller i kalla drycker.

Att strosa på marknader är ett riktigt behagligt tidsfördriv som också öppnar upp för nya smakupplevelser och delad kunskap. Missade du Limhamns skördefest så kan jag rekommendera Bondens egen marknad som hålls varje lördag till den 15 oktober på Drottningtorget i Malmö.

Må väl!





fredag 23 september 2011

Höstdagjämning

Idag är det höstdagjämning och det officiella startskottet för att hösten har börjat. Många av oss kan känna att den har gjort entré för länge sedan då stora delar av sommaren har präglats av regn och rusk, men när jag tänker på höst som årstid är det inte regn som dyker upp i mina tankar. Det är snarare hur naturen kommer att skifta till en ljuvlig färgpalett av rött, gult och grönt. Att få se hur himlen fylls av fågelstreck när våra bevingade sommarbesökare beger sig söder ut för sol och bad. Att få tända levande ljus, svepa in sig i en filt och se alla filmer som man har skjutit upp eller få laga grytor och mustiga middagar som är alldeles för tunga för sommarens ljumna dagar. Det är med andra ord dags för höstmys!

När dagarna blir kallare är det inte fel att värma sig med ett varm kopp te när man kommer hem. Nedan har jag skrivit upp några av mina favoriter. De säljs säkert i fler tebutiker, men jag brukar köpa dem hos återförsäljarna nämnda nedan. 





När jag handlar på Borgeby Kryddgård brukar jag även ladda upp med ett lager av lavendelblommor, kamomillblommor, pepparmynta, eukalyptusblad och hackad echinacea rot. På morgonen brukar jag dricka en frisk kopp te av pepparmynta och på kvällen är det ljuvligt att dricka en kopp te bryggd på lugnande lavendelblommor. Det finns ett enormt utbud av olika tesorter och en stor del av nöjet är att testa sig fram för att se vad som passar. Har du något favoritte?
Ha en härlig höstdagjämning och må väl!

torsdag 8 september 2011

Skördemarknad på Limhamns torg, 24 - 25 september 2011

Nu är det inte bara Bondens egen marknad som finns att tillgå för matintresserade Malmöiter. Den 24 - 25 september hålls det en skördemarknad på Limhamns torg. Kanske vill du köpa en pumpa inför hösten, njuta av skånska delikatesser eller bara florera bland likasinnade?

Marknaden pågår mellan klockan 10:00 och 15:00 under båda dagarna. Klicka här för att läsa mer.

Må väl!