onsdag 23 november 2011

Vitkålssallad med sting

Kärleken vet att han är förste provsmakare i mitt kök. Det är han som får ta första tuggan medan jag förväntansfullt väntar på ett utlåtande. I vissa fall som exempelvis vid muffinsbakning ställer han mer än gärna upp och provsmakar, helst innan smeten är inne i ugnen. I andra fall håller han sig mer avvaktande och skeptisk till vad som komma skall.

I fredags var ett sådant tillfälle. Först fick han släpa hem ett 3 kilos vitkålshuvud och sedan förkunnade jag stolt att det var dags att testa något nytt och att vitkålen var huvudingrediensen. Kvällen innan hade jag blivit inspirerad av Camilla Plum's program Den svarta grytan och hennes avsnitt om kål.

Jag delade det stora vitkålshuvudet och klippte bladen till strimmor innan jag blandade dem med övriga ingredienser, enligt receptet som jag hade hittat på nätet. (För att komma till receptet så klicka här.) Orsaken till att jag fastnade vid just det här receptet var det faktum att den gav mig chansen att testa en ny krydda, nämligen Santa Marias Wasabi and Sesame.

Efter att blandningen hade fått stå till sig i kylen var det dags för provsmakning. Kärleken tittade tveksamt på mig och fiskade upp en strimma vitkål med några sesamfrön på, stoppade den i munnen och sken upp. Succé! Salladen smakade bra och gjorde sig utmärkt till laxen som jag parallellt hade tillagat i ugnen.

Vitkål är inte bara snäll mot plånboken, gastronomiskt uppskattad utan den är även positiv ur en hälsofrämjande aspekt. Så våga släpa hem ett stort vitkålshuvud och testa vilka recept som passar dig bäst.

Må väl!

tisdag 22 november 2011

Berry Boost

I helgen hade jag och kärleken äran att få vara med och fira min väns lille ögonsten på hans dopdag. Min vän var noga med att det skulle finnas glutenfria alternativ till mig så att jag också fick möjlighet att njuta av maten under dopfirandet. När vi talade om maten fick jag reda på att även en av de mindre besökarna var glutenintolerant.

Kärleken och jag njöt av både mat och sällskap och när det var dags att gå så såg jag att en av de små töserna, som spanat in mig i smyg, kom fram till mig. Hon tittade upp på mig med stora ögon och sa förtjust;  Är du också glutenfri?

Vilket härligt sätt att se på det! Inte glutenallergisk eller glutenintolerant utan helt enkelt glutenfri. Det här inlägget är till henne och alla andra glutenfria personer.

Vad ser ut som godis, smakar gott och innehåller c-vitamin? Renée Voltaires Berry Boost! En av mina underbara vänner hade med sig ett paket Berry Boost när hon hälsade på mig. En tablettask full av torkade blåbär, russin och min absoluta favorit; torkade granatäpplebitar. Det smakar gott, är lätt att ha med sig och är både nyttigare och mer naturligt än godis. Det kan vara ett alternativ till lördagsgodis eller ett komplement att ha med sig när det är dags för en familjeutflykt.

Själv brukar jag numera ha med mig en ask i väskan för att undvika att jag sträcker mig efter den där chokladbiten när blodsockret gör ett djupdyk genom golvet. En smarrig liten livboj innan mer långsiktiga blodsockerhöjare finns till handa.

Som Renée själv beskriver det; A better way to snack.

Må väl!

Vill du läsa mer om Berry Boost så klicka här.