onsdag 25 januari 2012

Lakrids by Johan Bülow

På Allt om mat's hemsida så hittar vi Stefan Nilssons blogg Mer än müsli. Stefan är en trendexpert och levererar massor av nya tips kring mat och allt som hör därtill. Personligen gillar jag att besöka hans blogg för att finna inspiration och för att låta mig imponeras av människors kreativitet.

När jag svängde in på Stefans blogg tidigare idag fick jag en härlig onsdags-överraskning då han tipsade om Lakrids by Johan Bülow. Ljuvlig lakrits i läckra burkar gjorda av återvunnet material. När jag klickade mig vidare för att läsa mer så stod det i slutet av alla produktbeskrivningar; "Ingen gluten. Naturligtvis." Tänk att lakrits kan kamma hem så många pluspoäng.

Enligt Stefan kommer vi att kunna handla dessa godsaker i våra svenska butiker inom kort, men för er lakritsälskare som inte kan hålla er tills dess så kan man även inhandla Lakrids by Johan Bülow på Chokladbutiken. Om du har testat Bülows lakrits så skriv gärna en kommentar och berätta vad du tyckte.

Må väl!

onsdag 18 januari 2012

Inlagd vitlök och Botulism

Jag älskar vitlök, chili samt olivolja och tänkte att kombinationen borde ju bli underbar. En liten stund efter att tanken hade slagit mig begav jag mig ut på nätet för att se vad andra hade för erfarenheter kring detta. I ett inlägg läste jag att förvara vitlök i olja var ett superbt sätt att ta tillvara på den vitlök som blev över. I ett annat läste jag att man kunde lägga in grillad paprika tillsammans med vitlök, persilja och olivolja. Mums! Men något drev mig framåt i min jakt. Det var den där lilla magkänslan som sa att det fanns mer att ta i beaktning.


Där stod det: Botulism! Clostridium botuinum är en bakterie som växer i syrefria miljöer och som trivs bra i rumstemperatur. Den är sällsynt i Sverige, men man bör akta sig för att lägga in grönsaker, kryddor m.fl. om man inte är helt införstådd med hur det ska göras. Ett exempel där bakterien trivs bra är just vitlök inlagd i olja. Jag vill passa på att tillägga att det inte är någon snäll bakterie utan att den skapar ett nervgift som ger symptomen nedan.



De huvudsakliga symtomen vid klassisk botulism är:
  • illamående, kräkningar, diarré (ibland förstoppning)
  • allmän sjukdomskänsla, yrsel, trötthet, muntorrhet
  • ögonmuskelförlamning som kan leda till synstörning, dubbelseende
  • halsont, talsvårigheter
  • efter hand andningsförlamning.
(Taget från smittskyddsinstitutets hemsida. För att läsa mer om Botulism på smittskyddsinstitutet så klicka här.)

På senare tid har det blivit populärt att göra saker och ting från grunden, men det finns en del saker som den moderna människan måste ta hänsyn till. Saker som inte längre är självklara att känna till. Informationen förs inte längre ner mellan generationerna utan nu förlitar många av oss på inlägg och recept skrivna av människor som vi inte känner. Om du ska tillaga mat som ska förvaras under en längre period så utgå från receptet i en modern kokbok om du inte är säker på att din källa är 100% tillförlitlig.

Matlagning kräver inte bara en känsla för smaksammansättningar utan även en medvetenhet om hur råvaror ska hanteras för att ge näring, njutning och trygghet till den som ska äta det. Ingen av oss vill ge bort en förgiftning, varken till oss själva eller i present till någon annan.

Var medveten och må väl!

tisdag 3 januari 2012

Ett glutenfritt 2012

Nu har nyårsraketerna tystnat. Ljuden av de skålande glasen likaså. Det enda som hörs är vinden som laddar upp inför morgondagens storm. Runt om ställer människor tillbaka sina inre klockor till vardagen och 2012 börjar ta fäste. 

Inför varje nyår väcks tankar om det som har varit och det som komma skall. Vi lovar och bedyrar att hitta tid till det som vi i vanliga fall inte hinner med. Professorn Bodil Jönsson säger, lite kaxigt men ack så sanningsenligt, i sin bok Tio tankar om tid att tid faktiskt är det enda vi har. 

I somras besökte jag och Kärleken vikingastaden Foteviken i Skåne. Där fanns ett flertal olika matlagningsplatser (se bilder) uppställda och jag fascinerades över deras konstruktion och utvecklingen som har skett sedan dessa var i senaste ropet. Idag har vi assistenter, matberedare, stavmixar, digitala vågar, decilitermått, ugnar i olika utföranden, kyl, frys, kastruller, tryckkokare, recept som omger oss överallt, mataffärer i varje hörn m.m.  Allt för att vi ska kunna laga mat så smidigt som möjligt. Och skulle vi vilja uppleva något nytt eller äta någonting snabbt så finns det tätt med bagerier och restauranger av olika slag i vår närhet. 

Sanningen är den att allt det som jag nämnde ovan är olika sätt att spara tid. Att slippa hacka alla råvaror själv. Att slippa jaga villebråd eller dra upp morötterna ur marken. Att slippa samla virke till en brasa eller att slippa komma på alla maträtter själv. Tid är inte bara det enda som vi har utan något av det viktigaste som vi har. Utan den finns vi inte längre. Men vilket pris vill vi betala för att spara tid och hur nyttjar vi all den tid som "blir över"?
När jag tänker på nyårsafton tänker jag på tacksamhet, för allt som har varit och allt som komma skall. En tid att fira, men också att reflektera över vad som är viktigt. Det viktigaste kanske är att stanna upp och  ta redan på vad som verkligen betyder något. Att lägga alla quick-fix åt sidan för att våga investera tid i hälsa, familj, vänner, glädje eller vad som än må komma högst på listan. Våga satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Låt 2012 blir året där du investerar din tid i saker som får dig att utvecklas, med människor som du tycker om och uppdrag som motiverar dig. Upptäck nya saker, smaka på nya smaker och dela med dig av dina erfarenheter så att även andra kan få glädjas med dig. Spara inte in din tid på viktiga saker och ta chansen att slösa din tid på de saker som verkligen är värdefulla. Våga ta ställning när priset för att spara tid blir för högt på längre sikt.

Är du nybliven glutenintolerant så låt detta bli året då du tillåter dig att blicka utöver det utbud som finns i matallergihyllan i affären. Året då du utforskar, experimenterar och hittar din egen väg i matdjungeln. En sund mathållning, utan ämnen som kroppen inte tål, är den bästa medicinen för en person med matintolerans och den största gåvan som du kan ge dig själv. 

Ätbart och njutbart kommer att finnas med dig hela året med nya recept, inspiration, tips och reportage. Och glöm aldrig; Det finns inga hinder, bara utmaningar. 

God fortsättning och må väl!