tisdag 24 april 2012

Idala gård - ett italienskt gömställe på den skånska slätten

På landsbygden utanför Trelleborg ligger ett charmigt italiensk gömställe. Idala gård bjuder på en vacker och rogivande miljö, god mat, ett stort utbud av viner och, enligt min åsikt, en trevligt samt serviceinriktad personal. 

Att åka på konstrunda under påsken har alltid var en tradition för mig. Efter ett par stopp på olika konstutställningar med diverse kreativa konstnärer var det dags att försöka rädda blodsockret från att falla genom golvet. 

Utan att jag visste vart vi var på väg körde mina medpassagerare hemlighetsfullt ut på den skånska slätten och bort från både konsthallar och brus. 

Väl framme vid en gammal, men vacker gård stannade bilen. De hade tagit mig till ett litet italienskt paradis utanför stadens gränser. I ett färgglatt och stort rum satt vi och talade medan vi såg hur kockarna arbetade i det öppna köket. 

Lokalen var nästan helt full med gäster, men det kändes som att alla matgäster hade ett tyst samförstånd om att fokusera på njutningen och att bevara den stressfria känslan som vilade över lokalen. 

Vi avnjöt en trerätters måltid som jag har bevarat åt er i bildform nedan. För min del fanns det ingenting att klaga på gällande varken mat, lokal eller service. En av ägarna hjälpte oss att välja ut ett passande vitt vin som även gav uppskattning kring bordet. Det är inte konstigt att Idala gård är med i White guide.

Utöver restaurangverksamhet håller gården i vinevenemang, vinprovningar, catering, matlagningskurser, föreläsningar, vinskördefest, ett gårdshotell, en gårdsbutik m.m. Allt med ett inspiration från Italien. 

För dig som är intresserade av italienska viner så håller Idala gård en vinmässa den 17-20 maj där femton till tjugo italienska vinproducenter gästar gården. 

Det är inga problem att äta på Idala gård om man är gluten- och/eller laktosintolerant, trots att italiensk mat är känt för att innehålla mycket vete. Gör gärna som jag och ring till restaurangerna innan du besöker dem. På så sätt behöver du aldrig vara orolig att det inte ska finnas några alternativ för dig. Nedan kan du se hur Idala gård charmade mina smaklökar.

Må väl och lev väl!


Italienska ostar, oliver, lufttorkad skinka, syltade lökar, soltorkade tomater.
Vad mer kan man begära?


En fantastisk god och fräsch laxrätt som huvudrätt.


En ljuvlig pannakotta med bär som försvann fortare än vad jag hann ta upp 
kameran, men livet är ju till för att levas. 


måndag 23 april 2012

Carlshamn Bageris Glutenfria Muffins & Kak mix

När jag gick genom mitt skafferi i jakt på riven kokos upptäckte jag att jag ännu inte testat den glutenfria Muffins och Kak mixen från Carlshamn bageri som funnits där ett tag. Jag fick den av mamma i samma skede som jag tänkte att jag skulle försöka att lära mig att baka glutenfria bröd, tårtor, kakor m.m. Alla som börjar på ruta ett gällande glutenfri bakning vet att det inte är helt enkelt i början.

Efter tre misslyckade foccasia (bröd) var jag beredd att slänga in handduken, men då kom mamma med den här mixen. Hon påminde mig att det är bra att lära sig från grunden innan man tror att man kan bemästra allt.  Jag insåg att jag kunde många knep med "vanlig" bakning, men att glutenfri bakning var någonting helt annat. Mixen var en liten gåva för att jag skulle få känna att allt är möjligt innan jag fortsatte med min utmaning. Nu har jag kommit en bit på vägen, men vill ändå ta vara på Muffins & Kak mixen. Det positiva med mixen är att den inte bara är glutenfri utan även laktosfri.

I anvisningarna står det att man ska använda flytande margaring eller rapsolja, men jag valde istället att göra muffinsen med riktigt laktosfritt smör. Du som också vill använda smör smälter 100g smör till smeten då 100 gram smör motsvarar 1 dl smör.



Jag brukar lägga muffinsformarna i en muffinsplåt 
för att få jämnare muffins.

Det gick snabbt och lätt att göra muffinsen. De reste sig fint och smakar som vaniljmuffins brukar smaka.  I min gasugn är det svårt att få färg på bakverk så jag tror att de kommer att se mer gräddade ut i en vanlig ugn.

Den här Muffins & Kak mixen passar er som ännu inte har kommit underfund med knepen vid glutenfri bakaning, till er som ska ha en glutenintolerant gäst över på fika eller till er som har bråttom.

Keep it simple och må väl!






Nyhet: Laktosfri Activia


En av årets nyheter i mejerihyllan är att Activia har lanserats i laktosfri version. Smakerna som du kan välja mellan är jordgubb, blåbär och skogsbär. Jag har smakat activia med jordgubbssmak och kunde snabbt konstatera att det inte bara är magen som blir glad utan även smaklökarna. 

Må väl!




fredag 20 april 2012

V.E.S.P.A - en glutenfri pizza värd namnet

När jag fick min intolerans trodde jag att jag hade ätit min sista pizza tills en omtänksam familjemedlem hittade en pizzeria i Malmö som tillverkade glutenfria pizzor. Det är ju verkligen värt att testa tänkte jag. Pizzan var smakmässigt knappt godkänd och när jag väl hade ätit den så kändes det som att jag hade ätit en klump cement. Jag hade ont i magen och mådde illa i ett dygn. Efter den upplevelsen var jag fullt övertygad om att jag hade ätit min sista pizza.

Jag blev glutenintrolerant som vuxen och var innan dess van vid att kunna äta vad som helst. Jag och mina vänner brukade under somrarna köpa med oss pizzor för att sedan åka ner till stranden. Vi åt dem och pratade till solen gick ner. Mat är inte bara smakupplevelser utan även gemenskap. Som glutenintolerant är det lätt att hamna utanför mat-gemenskapen då allergin gör att man avviker från den rådande normen.

8 månader efter mardröms-pizzan fick jag reda på att V:E:S:P:A också tillverkade glutenfria pizzor. Minst sagt skeptisk övertalades jag att testa en. Vilken skillnad! V:E.S.P.A levererade en väl godkänd pizza med en luftig samt lite tjockare botten och med möjligheten att kunna välja vilken pizza jag än ville bland deras utbud. Inga begränsningar. V.E.S.P.As glutenfria pizza är lite mindre än en vanlig pizza, men du blir garanterat mätt. Jag äter inte så ofta pizza, men när jag gör det så vill jag ha kvalitét.

Om du tilltalas av rökt italiensk mozzarella ost, färsk basilika, mild fårost, bresaola (lufttorkat kött av oxinnanlår), parmesan, kokt italiensk skinka, ricottaost, nykokta blåmusslor, parmaskinka, olika sorters salami, pesto, marinerade kronärtskockor, Karl-Johan svamp m.m. tror jag att V.E.S.P.As pizzor även kan vara någonting för dig. Givetvis har de även andra mer klassiska pizza-tillbehör som vi svenskar är mer vana vid, men utmana vanans makt och testa något nytt.

Nu firar dessutom V.E.S.P.A att våren har anlänt genom att ha extrapris på tre av sina pizzor, varav en  av pizzorna är min favorit nämligen parma rucola. För er som klarar av att äta laktos kan jag berätta att du alltid får en gratis glass till din pizza. Tycker du inte om pizza har V.E.S.P.A även glutenfri pasta rätter med alla möjliga italienska godsaker till. Restaurangerna finns i Malmö, Limhamn och Lund.

Kort och gott: V.E.S.P.As pizza är glutenfri pizza när den är som bäst!

Må väl!