torsdag 22 november 2012

Provsmakning: Biggans Béarnaise Klassisk




Innehåll: 250 gram béarnaisesås. Fri från gluten och laktos.

Provsmakare: Undertecknad och Kärleken

Omdöme: Kan serveras varm eller kall vilket är ett plus. Smakrik, krämig och välsmakande béarnaisesås som inte känns för tung och mättande.

Betyg: 4 av 5

Att tillaga såser från grunden i all ära, men ibland är det skönt att kunna välja ett färdigt alternativ. I det här fallet tipsade Mamma mig om Biggans "Bea-sås" och givetvis provsmakade jag och Kärleken den direkt. Positivt överraskade av den välsmakande såsen tog burkens innehåll snabbt tog slut i sällskap med lövbiff, klyftpotatis och sallad. En enkel måltid, men ack så god.

Må väl!

Provsmakning: Spicy Bananas Djungelchips




När jag var och handlade på Green matmarknad i Malmö hittade jag den här spännande påsen; Spicy Bananas Djungelchips. Då Kärleken älskar allting som har med banan att göra fick en påse följa med mig hem till det sedvanliga fredagsmyset. Det är alltid kul att testa något nytt.

Innehåll: 85 gram torkade bananer kryddade med sydamerikansk chili. Fri från gluten och laktos.

Kostnad: Ca 20 kronor.

Provsmakare: Kärleken.

Omdöme: Tunt skivade bananer. Bra krispighet. Välkryddade bananchips med en reeeedig hetta i eftersmaken. (Kärlekens skånska uttal får Mat-Tinas dialekt att likna rikssvenska.) Jag anar en sötma bakom all hetta, men jag saknar banansmaken vilket är ett minus. 
Obs! Ät inte för många på samma gång för då riskerar du att det börjar brinna i munnen!

Betyg: 3 av 5

Må väl!

tisdag 20 november 2012

Soppor och sånt - en värmande oas i vintermörkret



I början av hösten besökte jag och kärleken en härlig sopprestaurang som ligger vid Drottningtorget i Malmö, närmare bestämt på Östra Tullgatan 4. När vi kom dit möttes vi av en inbjudande miljö, en glad ägarinna (Linda Norvall) och en meny som gjorde att vi ville testa det mesta. Linda berättade att det under hösten även kommer att finns en gryta som alternativ på menyn. Ett härligt långkok som värmer i höstkylan, tillade hon
Menyn skiftar från vecka till vecka, men ibland får ett alternativ följa med till veckan efter. Soppor & sånt har ännu ingen hemsida, men på restaurangens sida på facebook kan du läsa om veckans meny.

Följande soppor fanns på menyn under vårt besök

Sherrydoftande championsoppa med rostad chorizo
Rödbetssoppa med getost kräm
Krämig musselsoppa med räkor och vitlökskrutonger
Potatis- och purjolökssoppa

Det som slog mig under besöket var tillgängligheten. Menyn var utformad så att det fanns någonting för alla, oavsett om du är laktosintolerant, glutenintolerant eller vegetarian. 

Jag använder mig alltid av vegetariska fonder då jag inte vill utesluta någon som väljer att äta vegetarisk kost genom att använda en animalisk fond i soppan, flikade Linda in medan jag stod och valde mellan läckerheterna. 

Pricken över i:et är att det medföljer glutenfritt hembakat bröd när du köper en soppa. I regel får du även en eller två välsmakande röror till brödet. Efter många överväganden valde jag tillsist den sherrydoftande championsoppan med rostad choritzo (se bild nedan.) Jag lovar att det inte fanns en droppe kvar i skålen när jag var klar. Till soppan fick jag två ljuvliga röror, en yoghurtröra med smak av mynta samt en kikärtsröra. 

Jag har ätit på Soppor & Sånt sedan det första besöket och jag kan garanterat säga att jag kommer att äta där igen. Ett stort plus, utöver mycket välsmakande soppor och röror, är att du möts av en glad och serviceinriktad ägarinna som, enligt min mening, är suverän på att svara på frågor kring vad du som matallergiker kan äta på restaurangen. 

Soppor & Sånt har öppet måndag till lördag, klockan 11:00 - 15:00 så varför inte bryta vinterkylan med en värmande och välsmakande soppa? 

Må väl!