torsdag 31 mars 2011

A hot cup of chocolate

Idag är det torsdag och inte vilken torsdag som helst utan en regnig torsdag. Det är en typisk nordisk kall, blåsig och grå dag som berättar att vintern ännu inte har släppt sitt järngrepp fullt ut. Under dagar som dessa finns det bara en sak att göra dvs att mysa!

Dagens köksexperiment blev någonting som jag har tänkt på ett tag. I boken " En delikat affär" läste jag om hur Steve blev bjuden på en kopp varm choklad av sin vän. Vännen gjorde den varma chokladen genom att smälta mörk choklad och blanda det med mjölk. Hur gott låter inte det? Perfekt för en grå dag.

Jag inhandlade Anton Berg's 72%iga choklad (fair trademärkt) och laktosfri mellanmjölk. Väl tillbaka i köket valde jag omsorgsfullt ut den kopp som skulle få äran att innehålla mitt experiment. Sedan hällde jag upp mjölk i den för att se hur mycket mjölk som det skulle behövas. Det blev ca 2,5 deciliter och till det uppskattade jag att jag skulle behöva 4 rutor choklad för att få en fyllig smak. Man kan välja hur smakrik drycken ska bli genom att ha fler eller färre rutor choklad. 

Jag smälte chokladen i en kastrull, rörde i mjölken efterhand och lät allting värmas upp under omröring tills att det nästa började att koka. Därefter hällde jag upp den himmelska drycken. Jag måste erkänna att det var precis så gott som jag hade föreställt mig. 

Dagen tips: Bryt den gråa vardagen med a hot cup of pleasure så hoppas vi att solen hittar sin väg tillbaka i morgon.

Må väl!

4 rutor 72%-ig choklad / 2,5 dl laktosfri mellanmjölk

tisdag 29 mars 2011

En delikat affär

Lika förtjust som jag är i mat är jag även i böcker. Den senaste tiden har boken "En delikat affär" av paret Steve Malmström och Ingrid Kindahl varit min trogna följeslagare. Denna underbara och lättsamma bok är en fröjd för matentusiaster som vill få en liten inblick i hur det är att driva en delibutik. Vi får följa med från det att Steve avslutar sin karriär som konsult till att Rönninge Delibutik tar form på riktigt. Det blir leverantörsjakt, delikatessprat, personliga funderingar, recept, italienska inslag... det vill säga alla goda ingredienser för en delikatessbok i sann entreprenörs anda.

Boken är skriven på ett charmigt och personligt sätt som gör att det nästan känns som att Rönninge Delibutik ligger runt hörnan och man själv går och flanerar regelbundet kring olivoljor, ostar och marmelader.

Jag rekommenderar den varmt och planerar själv att svänga förbi den lilla butiken någon dag då vinden blåser mot Stockholm.

Må väl!



Psssst... Paret har även en hemsida www.delibutik.se där Steve kontinuerligt skriver inlägg om livet i butiken, berättar om sortiment och andra event.

Glutenfritt i Nyhetsmorgon

Lördagen den 12 mars var konditorn Magnus Johansson gäst på Nyhetsmorgon (TV 4). Där bakade han bland annat glutenfri vanilj- och citronsockerkaka med äpple och glutenfri jitterbugg. Recepten finns på recept.nu och du når dem genom att klicka på kaknamnen. Vill du se klippet där Magnus presenterar de fina kakorna så klickar du här.

Må väl!

söndag 27 mars 2011

Pannbiff med broccolimos





Igår var det dags för ett köksexperiment. Efter att ha spenderat dagen i solen insåg jag att jag varken hade tid eller lust att svänga in på någon stor mataffär för att handla hem till kvällsmaten. Resultatet blev istället "Uppdrag inventering". Vad finns hemma och vad kan jag hitta på? Efter att noga har skådat innehållet i kyl, frys och skafferi samt lekt med tanken på olika smaker blev det till sist pannbiffar med stekt lök, gräddsås, broccolimos och en härlig sallad. Tycker du att broccolimos låter lite för udda så går det givetvis bra att göra vanligt potatismos. 


Pannbiffar


600 gram Nöt- och fläskfärs
1 st Banancharlottenlök
2 st Ägg
3 msk (eller mer om så önskas) Skorpmjöl på majs (Finns bland annat på Ica Maxi)
1/2 dl Laktosfri grädde
Kryddor (salt, svartpeppar, chili)
1 1/2 msk glutenfri fond
Laktosfritt smör till stekning
1st Gul lök

Blanda ihop nöt och fläskfärsen. Knäck i råa ägg och välj antalet ägg efter mängden kött. Jag använde två ägg på ca 600 gram färs. Häll i skorpmjölet. Skiva charlottenlöken, stek den och lägg i den i smeten. Blanda i en skvätt grädde, kryddor och blanda ihop allting till en jämn smet.

Forma därefter smeten till biffar i valfri storlek och stek dem i smör. Dock bara så att de får en stekyta. Lägg dem därefter i en smörja ugnsform och låt dem genomstekas i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.  Du kan efter ett tag skiva upp och steka upp den gula löken för att sedan lägga den över pannbiffarna inne i ugnen.


Broccolimos

200 gram Broccoli
3 msk Laktosfri grädde
1 msk Laktosfritt smör
2 vitlöksklyftor
Salt

Koka upp broccolin tills den är mjuk. Häll ut vattnet och lägg i en klick smör så att det smälter. Häll därefter i grädde, salt och pressad vitlök. Mixa ingredienserna till ett jämt mos.

Tips när man kokar grönsaker! 

För att bevara så mycket av näringen som möjligt i grönsakerna:

  • Koka upp vattnet innan du lägger i grönsakerna.
  • Koka med lock.
  • Ha inte mer vatten än nödvändigt utan låt grönsakerna precis täckas av vatten, men inte mer. 

Sås
  • 2 dl Laktosfri Grädde
  • 3 msk Kalvfond (tänk på att använda glutenfri fond.)
  • 2 msk Svartvinbärsgele
  • Svartpeppar
Häll i grädden i stekpannan. Häll i fond och svartvinbärsgelé samt svartpeppear. Låt puttra ett litet tag.


Sallad

Grönsallad
Tomat
Gurka
Laktosfri fetaost
Valnötter

Skär upp sallad, tomat och gurka samt lägg det i en skål. Lägg i fetaosten och lägg till valnötterna precis innan servering. Detta är för att de inte ska bli mjuka av eventuellt vatten/vätska från grönsakerna.

Slutresultat: En traditionell och god rätt med ett spännande inslag av broccolimoset. Perfekt för en söndagsmåltid eller vilken vardag som helst. Pannbiffarna som blir över kan man lätt frysa in eller ha som lunch dagen efter. Eller som jag gjorde gav hunden en extra smakupplevelse. Glädje är till för att delas.

Må gott i vårsolen!

lördag 26 mars 2011

Vårkänslor

Här nere i söder skiner solen och våren visar sin fulla kraft. Överallt ser man hur små plantor tar sig upp ur den vintertrötta marken för att ge färg åt vardagen. Härligt! Idag ska jag träffa en vän för en fika vid havet. Det gäller ju att passa på. När jag tänker på henne, sol och hav kommer jag osökt att tänka på bär och juice. Denna fantastiska kvinna älskar nämligen alla ovan nämnda delarna så detta inlägget tillägnas henne.

Hallon och apelsinjuice

  • Hallon 
  • Saft från apelsin

Mixa ingredienserna med exempelvis en stavmixer. Hallonen får gärna vara lite frysta så blir juicen härligt kall. Vill man spara in på tid så kan man använda färdigpressad apelsinjuice. Det är otroligt enkelt, men ack så gott!


Jordgubb- och citrusjuice

  • Jordgubbar
  • Saft från apelsin
  • Saft från citron


Mixa ingredienserna med exempelvis en stavmixer. Jordgubbarna får gärna vara kalla så blir juicen härligt sval. Vill man spara in på tid så kan man använda färdigpressad apelsinjuice. Häll upp och njut!

Må gott i vårsolen!


fredag 25 mars 2011

Mat - ett medvetet val

Vi möter varje dag ett massivt flöde av intryck genom människor, genom ljud, genom text, genom bilder osv. Likaså när det gäller mat. Mat omnämns dagligen i de flesta tidningar. Vi lagar och äter måltider under dagen. Det finns en uppsjö av matprogram på tv/internet och vi omges av mataffärer samt restauranger som lockar med nya matupplevelser.

Hur ska vi kunna sortera bland alla intryck? Hur vet jag vad som är rätt när det gäller alla mattips och kostråd? Jag skulle vilja säga att matintag är lika personligt som en klädstil. Många kan uppskatta samma plagg, men ingen har din unika stil eller bär plaggen på samma sätt som du. Din kropp är unik. Du mår kanske bättre av att äta lite kolhydrater och mer fett eller så trivs du bäst med en vegetarisk kosthållning? Precis som att du kanske tycker om att bära jeans eller du kanske trivs bättre i klänningar?

Näringsläran är som principen om hur man bär kläder. Vi har inte strumporna på huvudet eller tröjan på benet. Mat är information till kroppen och för att din kropp ska fungera så bra som möjligt måste du se till att den får i sig den näring som den behöver. Man kan se dieter och matmetoder som modetrender. Inte för att de präglas av att vara trendiga utan ur det perspektivet att alla kläder i trenden/koncept i metoden kanske inte passar just dig. Lyssna på din kropp och använd de inslag som passar dig bäst från varje diet. Skulle du trivas till fullo med en diet så välj den, men det viktiga är att du väljer utifrån dig själv. Var dock noga med att skilja på behov och begär. Behov berättar för oss vad vi behöver. Begär talar om för oss vad vi vill ha. Vill din kropp ha en kost med mycket socker eller om den ständigt är sugen på kaffe kan det röra sig om ett begär istället för ett behov. Det kan även gå så långt att det rör sig om ett beroende. Försök att särskilja kroppens signaler och ifrågasätt dem. Målet är ju att skapa största möjliga välmående utifrån dina egna förutsättningar.

Våga vara medveten om vad du stoppar i din kropp och var maten kommer i från. Precis som att vi inte vill stödja klädhandlare som utnyttjar barnarbetare vill vi inte heller stödja producenter som behandlar sina djur illa eller som låter sina arbetare insjukna på grund av stora doser bekämpningsmedel. Våga vara medveten.

Våga även vara medveten om var dina intryck kommer ifrån. Hur många tidningsartiklar eller matprogram på tv handlar om Raw Food, Levande Föda eller Stenålderskost? Hur många tv-kockar utgår från LCHF? Finns det något program som enbart tar upp vegetarisk matlagning? Våga ta ett steg utanför "boxen" och upptäck alla de ljuvliga matupplevelser som väntar där.



Må väl!

Våffeldagen

Sedan ett par år tillbaka har jag haft som tradition att ha öppet hus med nygräddade våfflor på våffeldagen. Jag gillar tanken på att stå vid ett rykande järn medan mina nära och kära minglar runt med varsin våffla i handen. I år ställdes jag inför utmaningen att för första gången möta våffeldagen som glutenintolerant.

Då jag gillar frasiga våfflor brukar jag utgå från ett recept som innehåller grädde, vetemjöl, vickyvatten och smör (våffelrecept.) Tidigare har det varit lätt att byta ut mjölkprodukter mot laktosfria varianter, men hur skulle det bli när vetemjölet inte längre var en möjlighet?

För ett par dagar sedan ramlade jag över Carlshamn Bageris Ljusa Mjölmix som är glutenfritt, mjölk- och laktosfritt. Trots att jag väldigt sällan använder substitut valde jag att den här gången göra det enkelt för mig och byte ut vetemjölet mot den ljusa mjölmixen. Det glädjer mig att säga att det fungerar. Våfflorna blev frasiga, goda och våffeldagen kunde firas i vanlig ordning. 

söndag 13 mars 2011

Café Stunden

Igår besökte jag Café Stunden på Östra Tullgatan 4 (vid Drottningtorget ) i Malmö. Det som gör Stunden unik är inte bara den inbjudande miljön utan det faktum att större delen av deras meny består av raw food* och dessutom är ekologisk.

I vanliga fall brukar det medföra en viss begränsning när man som glutenintolerant går på restaurang. Ofta måste man syna menyn i sömmarna och fråga restaurangpersonalen om vilka möjligheter det finns att antingen utesluta delar av maträtten eller göra om den. Om restaurangen serverar glutenfria måltider så brukar alternativen vara få. På Stunden möttes jag av en meny där är all raw food är både glutenfri och laktosfri vilket medförde att det nya problemet var inte vad jag kunde äta utan vad jag skulle välja. Vilken härlig känsla att kunna välja och vraka!

Efter stor beslutsångest valde jag zuccinipastan bolognese och det visade sig att vara ett utmärkt val. Jag fick utöver detta möjlighet att smaka deras goda hamburgare (obs det är inte en traditionell hamburgare) och blev imponerad av både smak och utförande. Det härliga med raw food är att varje tallrik är som en färgpalett fylld av vitaminer och antioxidanter.

På Café Stunden finns ett stort utbud av maträtter och även efterrätter. Om ni går dit så passa på att smaka på deras himmelska raw-cheesecake med bär. Det är en ljuvlig smakupplevelse som är helt naturlig, men ack så god!

Jag önskar er alla en underbar söndag!

Må väl!


(*Raw Food är upphettad naturlig mat där man eftersträvar att behålla så mycket av näringen som möjligt.  Jag kommer att skriva ett inlägg om Raw Food längre fram.)

lördag 12 mars 2011

Frukost

Morgonstund har guld i mun. Frukost är en måltid som många älskar och lika många avskyr. Jag tillhör den första kategorien så jag skapade nya matvanor på morgonen när jag insåg att jag inte längre kunde äta gluten. Visst finns det möjlighet att köpa eller baka glutenfrittbröd, men jag valde att ta tillfället i akt och skära ner på brödintaget. För dig som vill ha en lite mer varierad frukost så kommer här förslag på vad man kan äta.

  • Ägg -  i alla dess fomer. Stekta. Kokta. I omelettform eller som en enkel äggröra. (Jag brukar alltid krydda min äggröra med lite chili.) Fördelen med ägg är att de innehåller fullvärdigt protein.
  • Smoothie - här finns en uppsjö av variationer. Använd bär, frukt, juice och starta dagen med en vitamin-kick. Jag kommer att skriva mer om olika sätta att göra smoothies framöver och varför det kan vara fördelaktigt att äta om man är glutenintolerent. 
  • Nötter - Cashew, Valnötter, Paranötter, Mandlar, Hasselnötter osv.  Om du äter 2 paranötter om dagen får du i dig dagsbehovet av selen. En näve nötter om dagen brukar vara lagom då nötter innehåller mycket energi.
  • Frukt/torkad frukt - Tänk på att frukt och speciellt torkad frukt har en söt smak så var noga med att inte äta för mycket om du är sockerkänslig.
  • Fisk - ta några sillbitar på frukosttallriken eller kanske lite lax eller makrill. Variera! Äter du fet fisk får du dessutom i dig Omega 3. 
  • Grönsaker - Vi bör få i oss minst 500 gram frukt och grönt om dagen så varför inte göra lite morotsstavar eller gurkstavar till frukosten? En mogen avokado är inte heller fel. 
  • Fil/yougurt - det finns laktosfri yogurt i de flesta affärer. 
  • Pålägg - Vem har sagt att de måste finnas på en smörgås? Skinka, ost, korv, köttbullar och andra pålägg går alldeles utmärkt att äta som de är. Rulla ihop osten eller skinkan och ät den tillsammans med exempelvis två kokta ägg. Saknar du att äta smörgåsar finns det möjlighet att baka eget eller att köpa glutenfritt bröd. Du kan även göra en "macka" genom att ha pålägg på en riskaka. 
Kombinera de alternativ som du tycker bäst om. Glöm inte att det bästa sättet att få i dig all näring som du behöver är att äta varierat.

Må väl!

torsdag 3 mars 2011

Välkomna!

Ätbart och Njutbart är en blogg med fokus på mat utan gluten och laktos.

Allergimat låter inte roligt. Ordet förknippas varken med matupplevelser eller smaksensationer. I praktiken är detta helt fel. Aldrig har mina tallrikar varit så färgglada som nu och aldrig har jag vågat testa så många nya smaker. De säger att när en dörr stängs så öppnas en ny. 

Min förhoppning är att den här bloggen ska kunna skänka både inspiration och reflektion. Kanske är du själv glutenintolerant eller så kanske du har någon i din närhet som inte tål gluten eller laktos. Som födoämnesintolerant  är det lätt att fokusera på all den mat som man inte kan äta, men jag ber dig att lyfta blicken tillsammans med mig och se all den härlighet som den kulinariska välden har att erbjuda.  

Må väl!