lördag 28 maj 2011

Svenska celiakiförbundets startpaket

Svenska celiakiförbundets startpaket och inbetalningskort nådde mig i veckan i form av ett stort kuvert. När jag öppnade kuvertet så ramlade det ut tidningar, informationsfoldrar och mitt första medlemskort i förbundet. På bilden kan ni se ett smakprov på några av de saker som fanns med. Efter att ha plöjt genom allt material fick jag en del nya insikter. Det är inte så lätt att som nybörjare hålla reda på alla beteckningar och råvaror som gluten kan tänkas gömma sig i, men celikaiförbundet ger goda tips på hur man kan skapa en glutenfri vardag.


Varför ville jag bli medlem i svenska celiakiförbundet? Oavsett om det gäller en sjukdom, ett intresse eller en matintolerans så är det i regel alltid roligare att vara fler. Man kan känna igen sig i varandra. Dela information och tillsammans höja rösten när viktiga frågor måste lyftas. Ett medlemskap i svenska celiakiförbundet kostar 200 kronor och för familjemedlemmar betalar man därefter 50 kronor per person. 

Jag säger inte att du ska bli medlem i förbundet. Alla individer har rätt att skapa sig en egen uppfattning om vad de vill stödja och vilken väg som de vill gå. Är du en nybörjare som vill ha hjälp på vägen eller någon som tycker att det finns frågor kvar att arbeta med gällande exempelvis information kring matintoleranser, vårdinsatser eller matutbud kan det vara smart att gå med. 

"Tillsammans är man mindre ensam."

Må väl!


fredag 27 maj 2011

Cocosglass, chokladsås och maränger

I onsdags var det dagen med stort D. Dagen då jag hade min sista redovisning i utbildningen som jag läser. Inga fler inlämningar. Inga fler redovisningar. Inga fler prov. Nu gäller det bara att ta vara på den korta tid som är kvar innan vinden blåser söderut igen och mitt underbara gäng sprids ut över hela landet. En vecka kvar och den veckan är guld värd.

Sista redovisningen var onekligen ett delmål värd att firas. Så fort jag kom hem plockade jag fram elvisp, ägg, socker, cocosflingor, cocosmjölk, kakao, decilitermått och bunkrar. Först ut; hemmalagad cocosglass! När man lagar cocosglass använder man ägg, men bara äggulorna vilket medför att det blir en hel del äggvita kvar. Råvaror är till för att användas. Vad gör man med ett gäng äggvitor? Jo, maräng! Maräng och glass är ett koncept som sällan slår fel, men någonting saknades. Chokladsås! Cocosglass, maräng och chokladsås! Där hade vi svaret. Den gyllende trion som skulle få äran att ätas i härligt sällskap. Det blev en underbar kombination och en kul kväll. Det enda som kunde höja rätten ännu en nivå var färsk ananas, men den får gästspela vid något annat tillfälle.


Kan man göra cocosglass utan glassmaskin? Absolut! 
Lägg in smeten i frysen och rör om ett par gånger medan den fryser till för att den inte ska bli för hård.


 Cocosglass

Jag gjorde cocosglassen utifrån ett recept i boken Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg av  Annika Wesslén och Gunilla Lindeberg. Då jag tycker att varje matkreatör ska ha credit för sin skapelse väljer jag att inte lägga ut deras recept här.  Däremot finns det ett liknande recept som är publicerat på internetforumet "Behandla autism nu" som du kommer till om du klickar här. Använd det receptet och tillsätt cocosflingor efter behag. Jag använde ca en deciliter till 2 satser. 

Min före detta pojkväns mamma lärde mig hur man gör chokladsås. Hon sa att det enda du behöver hålla redan på är vilka de tre ingredienserna är och att det ska vara lika mycket av varje. Har du 1 dl socker så tar du 1 dl vatten och 1 dl kakao också. Lätt som en plätt!

Chokladsås

1/3 socker
1/3 kakao
1/3 vatten

Blanda ingredienserna i en kastrull och låt såsen koka upp under omrörning.

Maräng, detta söta lilla tillbehör som är lika lätt att göra som att köpa i affären. Allt som du behöver är en bra elvisp och lite tid. Sockret ska alltid vara hälften så mycket som antalet äggvitor. Använder du 3 äggvitor blir det 1,5 dl socker. Använder du 8 äggvitor blir det 4 dl socker osv. Många använder ättika när de gör maräng, men jag har sällan det till hands så jag håller mig till de andra två grundingredienserna.

Maräng

2/3 Äggvita
1/3 socker

Blanda äggvitan och sockret med hjälp av en elvisp. Vispa tills smeten har fått en trög konsistens. Klicka  ut smeten på en plåt och sätt in i ugnen i 60 minuter på 100 grader. 

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!
Må väl!

tisdag 17 maj 2011

Solens mat och gåvor från fjärran

Mat är passion! Så började Bo Hagström sitt föredrag på matmässan i Helsingborg. Bo Hagström är känd från tv-programmet Solens mat där han har rest runt i Italien för att upptäcka och introducera oss till delikatesser av alla dess slag. Denna livsnjutare har utöver tv-program ägnat sig tid åt att skriva böcker och nu stod han i lokalen på Sundspärlan för att dela med sig av sina insikter gällande mat och hälsa.

Bo kom snabbt in på ämnet gällande hur viktigt det är att veta var livsmedel/råvaror kommer från och hur de produceras. "Om vi inte vet var våra livsmedel/råvror kommer från eller hur de görs kan vi inte heller förutspå hur de kommer att påverka vår hälsa", menade han.

Ett exempel som Bo tog upp var hur olivolja produceras. Han berättade att de produkter som endast benämns som olivolja är gjord på de oliver som inte har uppfyllt alla krav för att få vara en del av en extra virgin olivolja. För att detta inte ska märkas pressas olivoljan i värme och man tillsätter kemikalier. Slutresultatet blir en olja som inte längre doftar olivolja och som inte heller innehåller vitaminer och mineraler.

Bo berättade också att benämningen extra virgin olivolja inte alltid garanterar kvalité. På grund av industrins snabba tillverkningsprocess får industritillverkad olivolja en gul färg. Den doftar och smakar inte så mycket och innehåller inte heller samma mängd vitaminer som "riktig" extra virgin olivolja.

Den "riktiga" extra virgin olivolja är mörkgrön till färgen. Den doftar härligt och är fullpackad med antioxidanter samt vitaminer. Bönderna går ut till olivträden och plockar oliverna precis när de skiftar färg från grönt till lila. Därefter kallpressas de i en varsam process för att få ut bästa möjliga olja. 


I vinprov genomgår man tre moment: Titta. Lukta. Smaka. Tänk om vi skulle överföra detta till mat. Då skulle vi få nya insikter, påtalade Bo.

Idag vill många köpa mat till lägsta möjliga pris som en del av någon banal näringstillförsel. Reflekterar vi någonsin över att det är skillnad på mat och mat?, undrade han därefter.

Bo berättade att invånarna i Italiens små byar är rädd om råvarorna och de lokala specialitéer som finns för att de vill att kommande generationer ska få uppleva samma smaker som farmor och farfar gjorde. Rätterna ses som en tradition, en kulturskatt, som är väl värd att bevara.

Idag finns det en uppsjö av kokböcker att köpa och ett stort utbud av matlagningsprogram på TV. Det finns massor att berätta om mat och trots detta skickar butiker som exempelvis ICA och COOP ut reklamblad där det enda som benämns är varans namn och till vilket pris det säljs. Bo påtalade att det finns andra viktiga frågor som är värda att besvaras när man väljer mat eller annonserar om mat. Är den god? Vem har gjort den? Var kommer den från? Hur påverkar tillverkningsprocessen vår miljö? Det finns så mycket mer att berätta än "fläskfärs för 19:90 kr kilot".

Bo reflekterade kring att många personer tycker att ekologisk mat är dyrt. "Det är inte dyrt. det är värt mer", menade han. Ekologisk mat är värt mer då det i regel har mer näring. Maten luktar och smakar mer. Ekologisk mat är också gjort på ett sätt som inte förstör vår jord.

Under hela föredraget blandade Bo viktiga frågor med att dela med sig egna erfarenheter och bjuda på roliga historier från sin tid i Italien. Han charmade publiken och höll kvar uppmärksamheten under hela föredraget.


När jag kom hem från matmässan fick jag en ljuvlig överraskning. Min familj, som precis hade kommit hem från Korsika, hade med ett stort paket. I paketet fanns det;
  • Liquer de Citron Jaune ( Citronlikör)
  • Extra virgin olive oil
  • Confiture de Fique et noix ( Sylt på fikon och nötter)
  • Confiture sur Clémentine de corses ( sylt på korsikanska clementiner)
Lycka! Både olivoljan och sylten var lokalproducerad på Korsika. You gotta love livin' baby! På båda syltburkarna står det ett stort märke med ordet BIO vilket jag endast tolkar som biodynamisk odling.

Mat är passion och livet är värt att njutas av, men det bästa sättet att njuta på är det ansvarsfulla sättet där vi lämnar utrymme för kommande generationer att göra det samma.

Må väl och lev väl!

söndag 15 maj 2011

Matmässan i Helsingborg, den 14 maj 2011

I lördags var det dags att åka på utflykt. Att uppleva nya smaker, prata med matpassionerade personer och mingla runt får mig att känna mig som fisken i vatten. Med matmässan i sikte packade jag en bil full med vänner och vi körde iväg mot ett regnigt Helsinborg. När dörrarna öppnades klockan 11:00 stod vi utanför redo att upptäcka alla de smakupplevelser som matmässan på Sundspärlan hade att erbjuda. Arrangemanget annordnades av föreningen DHS.

Lite osäkra på vad vi skulle möta klev vi in i en stor sal som var fylld av representanter från diverse matproducenter till föreningsrepresentanter av alla dess slag. Det första som vi ramlade över var Tasty Crispies och två glada kvinnor som frågade om vi ville provsmaka handbakade knäckebröd. Jag frågade om det var gluten i dem och fick till min förvåning snabbt svaret att de var både gluten- och mjölkfria. Gissa om jag provsmakade! Inte en utan fyra goda sorter som jag framöver kommer att ägna ett helt inlägg åt. Tasty Crispies är i uppstarten och med lite tur kommer vi att få ser mer av dem framöver.

Nu när vi är inne på ämnet goda smaker kan jag berätta att jag fick provsmaka en bit Parmigiano Reggiano, som varit lagrad i 24 månader, från Kulla gourmet. Jag skulle omöjligen kunna återge den ljuvliga smaken som spred sig i min mun i samma stund som jag stoppade in ostbiten eller den ljuvliga doften som jag fick uppleva dessförinnan. Jag kan bara berätta att jag sedan kryssade runt bland utställningsborden med ett leende på läpparna.

Vad kom efter osten? Jo, lokalproducerade tomater från Vikentomater. Det är skillnad på tomater och tomater! På utställningsbordet fanns ett antal olika sorter uppställda. Mannen bakom bordet var mer än villig att berätta om de olika sorterna och lät mig provsmaka på både den ena och den andra. Favoriten blev Aranca på kvist och givetvis slutade det med att jag köpte en påse tomater. Några stora gröna för dekorationens skull och några Aranca på kvist till min mamma som älskar tomater lika mycket som jag. De doftade underbart och hade en fyllig smak till skillnad från många av de smaklösa vattniga tomaterna som säljs i matbutikerna. Att använda bra råvaror är A och O när man ska laga god mat och för att få bra råvaror måste vi ta hand om vår miljö. Sunt förnuft helt enkelt!

Det fanns ett flertal olika förbund och föreningar kopplade till diverse sjukdomar representerade på mässan och i en grön monter med utsikt över mässan fanns Svenska celiakiförbundet. Jag måste erkänna att jag, trots mitt engagemang gällande frågor som rör celiaki, ännu inte har gått med i förbundet. Med mottot "hellre sent än aldrig" gick jag dit och bad om att få fylla i en medlemsblankett. Jag fick ett fantastiskt bemötande av förbundets representanter. Vi diskuterade matlagning, näringsupptag och förbundets olika arrangemang för medlemmarna. Jag fick provsmaka ett flertal glutenfri produkter och personerna vid bordet gav intryck av att vara en del av ett välkomnande och engagerat förbund.

Från celiaki till honung. Inte vilken honung som helst utan skånsk honung. Hallonhonung och rapshonung var två av ett stort antal olika sorter som stod på utställningsbordet. Kvinnan bakom bordet berättade att bonden flyttar bina efter säsong och väder till olika platser som i sin tur sedan påverkar smaken på honungen. Rapshonungen kommer exempelvis från när bonden har ställt bina mitt i ett rapsfält. Ett praktexempel på hur man på ett naturligt sätt kan påverkar smaker utan att använda kemikalier.

Under vår vistelse passade vi på att lyssna på ett föredrag av Bo Hagström. Bo känner ni säkert till från programmet Solens mat. Jag kommer att berätta mer om föreläsningen i ett av de kommande inläggen.

Det var ett bra initiativ av DHS att anordna en mässa med fokus på välmående ur många olika aspekter.  Tummen upp för mina underbara vänner som följde med på mässan och som delar mitt engagemang. Ni är guld värda!

Soliga söder har utan tvekan ett stort utbud av läckerheter. Vidga vyerna och passa på att uppleva alla Skånes underbara smaker när du får chansen.

Må väl!

onsdag 11 maj 2011

Matens betydelse för hälsan, 13-14 maj 2011

Den 13 och 14 maj 2011 kommer De Handikappades Samarbetskommitté (DHS) att anordna en matmässa på Sundspärlan i Helsingborg. Mässans huvudkoncept är att påvisa matens betydelse för hälsan. Entréavgiften är 50 kr. Om du är medlem i någon handikappsförening som är kopplad till DHS så får du ta del av mässan utan kostnad.

Den 13 maj är mässan öppen kl. 11:00 till 16:00. Då föreläser både tv-kocken
Jan-Boris Möller och författaren/professorn Charlotte Erlanson-Albertsson.

Den 14 maj är mässan öppen kl. 11:00 till 16:00 och då föreläser Bo Hagström som var programledare i TV-programmet Solens mat.

Vad innehåller vår mat? Äter vi oss sjuka? Är några av frågorna som mässan inriktar sig på. Frågor som berör oss alla. Utöver föreläsningar kan du ta del av provsmakningar, underhållning, tester och utställningar.

Är du i Helsingborg någon av ovanstående dagarna kan mässan vara ett kul alternativ. Kanske ses vi där!

Må väl!

tisdag 10 maj 2011

Glutenfri vegankost, en lindring för reumatiker




Ca 1 miljon svenskar lider av någon form av reumatiska besvär. Signifikant för reumatism är att kroppens leder blir inflammerade och därmed skapar smärta. Tillståndet kan också leda till stelhet. Alf Spångberg har skrivit boken Reumatism - koständring kan hjälpa vid reumatoid artrit. Alf har länge arbetat med hälsofrågor i Sverige och är själv diagnosticerad med RA (reumatoid artrit) eller ledgångsreumatism som det också kallas. Kännetecknande för ledgångsreumatism är att de mindre lederna i kroppen blir inflammerade, exempelvis lederna i händer.

I boken, som publicerades 2009, tar Alf upp sambandet mellan RA och glutenfri vegankost. Han redogör för forskning, beskriver reumatismens olika ansikten, medicinering vid skov, presenterar patientberättelser och skriver grundläggande om vad man bör tänka på när man äter vegankost. Allt för att läsaren lätt ska kunna följa resonemanget i boken. Trots bokens tunga titel är den lättillgänglig, men det krävs ett genuint intresse för att inte uppleva den som seg.

Att det finns positiva samband mellan lindrande symptom hos ledgångsreumatiker och glutenfri vegankost är dock ett faktum. Ännu ett bevis på hur läkande mat kan vara. Även om du inte är reumatiker får du en god överblick över hur näring/mat påverkar kroppen genom att läsa boken. Trots sina insikter, om hur diet och fasta kan förbättra situationen för ledgångsreumatiker, är det tydligt att Alf inser att medicin i vissa fall också är en nödvändighet. Ibland behöver kroppen hjälp på vägen för att ta sig ut ur en svår situation, men varför inte hjälpa kroppen på så många plan som möjligt och låta kosten utgöra en av byggstenarna redan från början?

Är du nyfiken på matens inverkan på kroppen eller själv är reumatiker kan den här boken ge gynnande insikter. Är du däremot inte så intresserad av ovanstående frågor kommer boken snarare att kännas seg än berikande.

Må väl!

måndag 9 maj 2011

Kall sås och konsten att fira

En av mina vänner brukar säga att vi svenskar kunde bli bättre på att fira lite oftare. Några av oss undviker till och med våra egna födelsedagar. Det finns kulturer i andra länder inte behöver någon stor anledning för att fira. De väljer istället att hitta så många små anledningar som möjligt för att kunna fira ofta. Att leva här och nu är egentligen skäl nog. Projektledare vet exempelvis att det är lika viktigt att fira uppfyllda delmål som det är att fira ett slutfört projekt för att hålla motivationen uppe hos alla deltagare. 

Vi är duktiga på att blicka framåt och att planera nästa steg, men det är viktigt att fira det som vi redan har uppnått. Hur ska vi annars kunna vara nöjda om vi inte kan njuta av våra segrar? Hur ska vi kunna känna oss kraftfulla om vi inte kan unna oss att glädjas över våra vinster? Hur ska vi annars kunna ta med styrkan och glädjen som bränsle när vi eftersträvar att nå nästa mål?

I lördags avslutade jag en av mina kurser och med min väns ord i bakhuvudet firade jag avslutningen på det bästa sättet jag vet. I goda vänners lag, ute i solen och med god mat. Kvällen var fylld av skratt, smakupplevelser, givande samtal och tid för mig att njuta av att min insats hade gett utdelning.

Vi inledde kvällen med att sitta i solen och dricka Vida orgánica (ekologiskt vitt vin) med frusna jordgubbar i. Därefter startade vi grillen. Vad passar bättre för en sommarkväll än grillning? 

På menyn fanns grillad lax med hemmagjord potatissallad,  grillade ostfyllda championer och en fräsch sallad med skivad squash, cocktailtomater, gurka, bladspenat och fetaost. Den hemmagjorda potatissalladen föddes ur ännu ett av mina köksexperiment där jag ursprungligen var sugen en kallsås till laxen. Som laktosintolerant köper jag aldrig de färdiggjorda potatissalladerna som finns i affären. Det är mycket roligare att vara kreativ. När jag hade blandat ihop en kallsås med de ingredienser som fanns tillgängliga i kylskåpet  insåg jag att jag kunde ta experimentet ett steg längre. Jag kokade potatis, skivade potatisen och blandade ner bitarna i såsen när de hade svalnat. Sim sala bim, så blev det en krämig potatissallad! 
  Kall sås

3 dl laktosfri créme fraiche 
1 tsk tomatpuré
1 tsk sambal o'lek
1 vitlöksklyfta
1 dl chilisaus

Ett tips är att tillsätta lite majonäs om ni ska använda såsen som bas till en potatissallad. Annars passar den utmärkt som kall sås till exempelvis lax eller som dip till morots- och gurkstavar. 

Stanna upp en stund och njut av dina segrar. Oavsett om det är genom att äta grillad mat, att spendera en stund i solen, att unna dig en kväll i trevligt sällskap eller att göra något som just du tycker speciellt mycket om. Det viktiga är inte hur du firar utan att du gör det.

Mål väl och lev väl!


torsdag 5 maj 2011

Intervju med Emma Lundström, Raw food kreatör



I söndags träffade jag min vän och raw food inspiratör Emma Lundström. Hon började sin väg genom att experimentera med raw food i sitt eget kök och idag driver hon företaget Emmas raw food. Hennes koncept är: "så naturligt som möjligt, så gott som möjligt och så näringsrikt som möjligt." Emmas produkter är utan både gluten och laktos. Inspiration och glädje är till för att delas så idag få ni möta min inspiratör i en intervju nedan. 


Hur blev du intresserad av raw food?

Det blev jag via min yoga utövning. Jag har alltid varit intresserad av bra mat, mat som talar med kroppen. Raw food talar verkligen med kroppen på cellnivå. Jag blev förvånad över hur läkande och välgörande effekt som mat kan ha på oss. Jag måste erkänna att det till en början var bakverken som lockade mig mest och som fick mig intresserad. Än idag är det bakverken som jag tycker bäst om med raw food. Tänk att kunna göra så mycket goda saker utan socker och mjöl. Magiskt!

Du har inte alltid varit matkreatör. Vad fick dig att byta bana?

Jag har tidigare varit polis och insåg att polisvärlden inte längre var ämnad för mig. Ju mer som jag lärde känna mig själv desto tydligare blev det att jag ville arbeta med någonting annat . En av mina livsuppgifter är att hjälpa andra människor att hitta alternativ och raw food är ett alternativ till den matnorm som råder idag.


Vem är din inspiratör?

Jag inspireras av både Erica Palmcrantz och René Voltaire. Jag gillar framför allt René då hon har en bredare syn på mat och inte bara håller sig till en matstil. Jag äter också blandad kost och inte bara raw food. Dock äter jag inte kött, men jag älskar fisk och soppor. Det är viktigt att du aldrig förbjuder någon att äta vad de vill. Det är bättre att erbjuda personen ett alternativ som han eller hon själv får ta ställning till. Det får inte bli fanatiskt med raw food. Vi är alla unika och våra kroppar behöver olika saker för att må bra.

Hur ser den perfekta söndagsbrunchen ut för dig?


Jag älskar att äta sena frukostar med min sambo. Vi brukar skära upp mango, papaya, kiwi, banan och blåbär. Vi äter även kokt bovetegröt med hackade torkade aprikoser. Underbart gott! Louise, nu ska du och läsarna få ett tips. Mixar du avokado, banan och äpple eller päron med en stavmixer så blir det till en god sylt som är perfekt till frukosten.

Raw Chokladtårta
Foto: Emma Lundström
Hur återspeglas du i dina produkter?


Alla bakverk som jag gör är unika och ingen smakar som den andra. Varje bakverk har sin eld. Jag brinner för att göra en ärlig produkt. Både ärligheten och elden återspeglar sig i smakerna i mina bakverk.

Vilken är din favorit?

Min raw choklad boll. Jag äter minst en per dag. Jag älskar choklad och tycker att det är fantastiskt att kunna njuta av chokladbollen med vetskap om att ingredienserna inte är skadliga för kroppen.

Var hittar vi dig?


Red fellas juicebar i Malmö säljer mina produkter i alla sina juicebarer. Där kan du njuta av en färskpressad juice samtidigt som du äter en raw energibar. En glutenfri fika som i regel uppskattas av både kropp och smaklökar. Du kan även nå mig via min hemsida emmasrawfood.wordpress.com . På facebook hittar du mig genom att söka på "sinnrikt".                                                                                

Vad har du för tips till de som är nyfikna på raw food?


Sök på internet. Där finns massor av information. Det är så enkelt att göra raw food på egen hand i hemmet. Experimentera och hitta vad som passar just dig. Raw food behöver inte betyda krångel med massor av köksmaskiner och pulver. Har du cashewnötter, apelsin, kakao och dadlar hemma så tar det dig långt.

Vad skulle du avslutningsvis vilja ge för budskap till läsarna?

Välj mat med både smaklökar och hjärta. Var inte rädd för att prova nya saker och våga utmana de gamla tankesätt som vi har kring kost. Prova en raw food boll. Det är när vi går utanför våra gränser som vi når nya insikter.

Raw Chokladboll
Foto: Emma Lundström


Emma vet att jag älskar hennes kreationer och innan vi skiljs åt får jag provsmaka hennes nya bakverk äppeldröm samt får en raw chokladboll som färdkost. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Emma är fantastisk på det hon gör och att äta henne bakverk är ren lycka. När jag promenerar hem tänker jag på ett citat av Paulo Coelho: "Let the beauty we love become what we do."

Må väl!


tisdag 3 maj 2011

Rötter i Malmö

Nu har jag lämnat det vårvackra Malmö för att bege mig norrut. Precis innan jag skulle resa så fick jag nys om en butik vid namn Rötter. Det är typiskt för Malmö att i sista stund dela med sig av information om ett nytt potentiellt smultronställe innan jag reser i väg. Förmodligen för att jag ska längta tillbaka desto mer.

Rötter är en butik som du hittar på Föreningsgatan 30. Den ligger vägg i vägg med Malmös berömda surdegsbageri, Vendel organic bakery. Rötter säljer frukt och grönt som är producerat på gårdar i Skåne. Deras koncept är att sälja närodlade produkter och att slippa mellanhänder samt långa transportsträckor. Det betyder att utbudet varierar från säsong till säsong. Nära och naturligt helt enkelt. Rötter har öppet kl. 10-18 på vardagar och kl. 10-15 på lördagar.

Nästa gång som jag är i Malmö ska jag definitivt utforska utbudet på Rötter, men fram tills dess publicerar jag tipset här på bloggen så att ni som är i Malmö före mig inte ska gå miste om möjligheten att besöka butiken.

Må väl!

måndag 2 maj 2011

Glutenfri Köttfärspaj

Maj är kommen. En ny månad. Ännu ett steg närmare sommaren. Det bästa sättet att hantera vackert väder på är att fylla kylen med mat som man snabbt och lätt kan tillaga de dagar som grillen inte går på högvarv. Glutenfri köttfärspaj är ett prima exempel på en maträtt som är minst lika god dagen efter och ibland till och med godare. Den gör sig utmärkt de dagar då man prioriterar bort spisen till förmån för kvällspromenader, socialt umgänge eller bara en kväll på balkongen / i trädgården. Jag kan även rekommendera en bit köttfärspaj med sallad som en bra rätt att ta med i matlådan till jobbet.  



Glutenfri köttfärspaj

Pajdeg

4 dl glutenfritt basmjöl
120 gram laktosfritt smör
3 msk vatten
3 mindre kokta potatisar

Finhacka den kokta potatisen och blanda den tillsammans med övriga ingredienser. Kör ingredienserna i en matberedare eller arbeta ihop dem för hand. Låt degen stå kallt cirka 30 min. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda i ugnen (varmluftsugn) på 200 grader i 10 minuter. 

Fyllning

1 gul lök
750 blandfärs
3 vitlöksklyftor
1 1/2 dl chilisaus
1/2 dl ketchup
1 dl Västerbotten ost
 laktosfritt smör till stekning

Hacka och stek den gula löken samt vitlöksklyftorna i smör. Lägg dem på ett fat. Stek köttfärsen på medelvärme. Häll i chilisaus och ketchup. Lägg även i löken. Låt det stå och puttra tills dess köttfärssåsen har fått en fast konstistens. Om det finns för mycket vätska kvar i köttfärssåsen så häll ut vätskan innan blandningen läggs i pajformen. Häll ner köttfärssåsen i den förgräddade pajformen. Strö över riven västerbottenost. Grädda i ugnen på ca 20 minuter i 200 grader. Bon appétit!

Må väl!

söndag 1 maj 2011

Hasselnötskakor

Kan man annat än älska söndagar? Jag har under dagen intervjuat min vän och raw food inspiratör Emma Lundström som driver företaget Emmas raw food. Ni kommer att få ta del av intervjun under nästa vecka. I skrivande stund ryker teet från den aquablå koppen, hasselnötskakorna är i ugnen och i bakgrunden spelas Natalie Coles låt This will be (an everlasting love). Söndagsmys på hög nivå! Ni som trodde att kakätande inte längre var en möjlighet efter att man har fått glutenintolerans får tänka om. Det är fullt möjligt och fullt njutbart. Min underbara mamma hittade bland annat det här receptet på hasselnötskakor. Det är busenkelt att göra och kakorna är helt utan vetemjöl och mjölkprodukter. Om det fortfarande blir goda kakor? Ni skulle bara veta! Se bara till att ha ägg, hasselnötter, socker och potatismjöl hemma så är fikan räddad. Klicka här så får ni ta del av receptet. Ha en underbar söndag!

Må väl!

Raw Food House

Raw food house ligger på Friisgatan 8 i Malmö. När jag och min trogna provsmakare svängde in på Friisgatan från Södra Förstadsgatan möttes vi av helt fullsatta uteserveringar. Fullt var det också när vi kom till den gröna dörren som stod vidöppen och välkomnande. Vi hade tur och lyckade hitta en mysig hörna inne i lokalen. 
Atmosfären i restaurangen påminner om en lantlig miljö som är anpassad för staden. Längs ena väggen var det estetiskt fint uppsatta korgar fyllda med diverse godsaker till salu. Bardisken är byggt av virke från Malmös gamla kloster och grönt är ett tema som genomsyrar mer än maten. 
Raw food house är öppet kl. 8-17 på vardagar och kl. 10-15 på lördagar. De serverar frukost, lunch och fika. Under vårt besök var det brunch som gällde och vi beställde lyxbrunchen för 139 kronor. 

Lyxbrunchen

 Raw sandwich med paranöt- och nässelmajonäs, groddar och tomat.
Thaisallad med kokoschips
Frukt och husets cookie serverad med te eller kaffe



Linda Nilsson, som äger restaurangen, arbetade bakom disken och tog emot vår beställning. Jag frågade givetvis om det var gluten i någon av ingredienserna och hon sa att hela brunchen var glutenfri. På glasdisken, där efterrätterna är håller hus, står det klart och tydligt att alla desserter är utan gluten, mjölkprodukter och socker. Perfekt! Jag kompletterade min brunch med en kall hemmalagad chai och ett linfrökex.

Brunchen var en symfoni av smaker utan att på något sätt vara för mycket. Den var fräsch, god och lagom mättande. Men här fanns inget utrymme att låta mättnadskänslorna ta över när det fanns en hel disk fylld av godsaker. Jag och min provsmakare tittade i samförstånd på varandra och gav upp kampen att försöka välja bara en efterrätt. Det slutade med att vi beställde fyra stycken. 

Våra efterrätter
Limepaj med en hallonsås
Raw Cheesecake med blåbär 
Vaniljcupcake och hallontopping
Raw äppelkaka serverad med cashew grädde


Efterrätterna var trevligt presenterade när vi fick dem och det var ljuvligt att veta att allting var naturligt. Inga knepiga tillsatser. Inga märkliga ingredienser för extra hållbarhet eller skumma smaker. "Ren mat. Helt enkelt". Det är Raw Food house slogan. En slogan som de lever upp till. 

Vi blev rörande överens om att limepajen var den klara favoriten. Den syrliga smaken från pajen tillsammans med hallonsåsen var en hit. Särskilt en varm vårdag. Jag var lite skeptisk till att beställa äppelkaka, då jag har ätit en del raw äppelkaka i mina dagar och ville bredda mina vyer, men då min provsmakare insisterade slog vi till med en sådan också. Äppelkakan hade en touch av, vad jag tror är, tahini och lite sälta. Riktigt gott! Blåbärscheesecaken var  härligt mörklila, men efter att ha tagit ett par tuggor önskade jag att den hade lite tydligare smak då blåbärssmaken var lite för subtil. Vaniljcupcaken med hallontoppingen var god och kan vara ett bra val för någon som vill ha något litet till kaffet.

Under tiden som vi satt och njöt av alla desserter lade jag märke till hur Linda talade med gästerna och besvarade frågor om raw food och annat. Hon var glad och närvarande. Det märks tydligt att hon trivs bra med att arbeta med mat och människor. 

Omdöme: Raw food house har en charmig, avslappnad och välkomnande miljö. Vi fick ett mycket trevligt bemötande av personalen och servicen var bra. Maten var fräsch, välgörande och samtidigt mycket god med naturliga smaker som umgicks på ett roligt sätt. Som gluten- eller laktosintollerant behöver man inte krångla med varken meny sammansättningar eller efterrättsuppoffringar. Det är fritt fram att njuta av ett restaurangbesök utan krångel. Jag kan inte säga annat än: tummen upp! Malmö har tur som har fått Linda Nilsson och hennes förmåga att skapa smakupplevelser som går hand i hand med en medvetenhet om miljöpåverkan och näringsinnehåll. Är du nyfiken på raw food eller vill ha en modern matupplevelser som har uråldiga rötter i kunskap om mat och välmående så är Raw food house väl värt ett besök!

Jag är övertygad om att man i framtiden kommer att hitta mig mumsandes på mat och efterrätter både innanför och utanför den gröna dörren. Raw food house kommer utan tvekan att bli ett av mina vattenhål framöver.

Må väl!