Bo kom snabbt in på ämnet gällande hur viktigt det är att veta var livsmedel/råvaror kommer från och hur de produceras. "Om vi inte vet var våra livsmedel/råvror kommer från eller hur de görs kan vi inte heller förutspå hur de kommer att påverka vår hälsa", menade han.
Ett exempel som Bo tog upp var hur olivolja produceras. Han berättade att de produkter som endast benämns som olivolja är gjord på de oliver som inte har uppfyllt alla krav för att få vara en del av en extra virgin olivolja. För att detta inte ska märkas pressas olivoljan i värme och man tillsätter kemikalier. Slutresultatet blir en olja som inte längre doftar olivolja och som inte heller innehåller vitaminer och mineraler.
Bo berättade också att benämningen extra virgin olivolja inte alltid garanterar kvalité. På grund av industrins snabba tillverkningsprocess får industritillverkad olivolja en gul färg. Den doftar och smakar inte så mycket och innehåller inte heller samma mängd vitaminer som "riktig" extra virgin olivolja.
Den "riktiga" extra virgin olivolja är mörkgrön till färgen. Den doftar härligt och är fullpackad med antioxidanter samt vitaminer. Bönderna går ut till olivträden och plockar oliverna precis när de skiftar färg från grönt till lila. Därefter kallpressas de i en varsam process för att få ut bästa möjliga olja.
I vinprov genomgår man tre moment: Titta. Lukta. Smaka. Tänk om vi skulle överföra detta till mat. Då skulle vi få nya insikter, påtalade Bo.
Idag vill många köpa mat till lägsta möjliga pris som en del av någon banal näringstillförsel. Reflekterar vi någonsin över att det är skillnad på mat och mat?, undrade han därefter.
Bo berättade att invånarna i Italiens små byar är rädd om råvarorna och de lokala specialitéer som finns för att de vill att kommande generationer ska få uppleva samma smaker som farmor och farfar gjorde. Rätterna ses som en tradition, en kulturskatt, som är väl värd att bevara.
Idag finns det en uppsjö av kokböcker att köpa och ett stort utbud av matlagningsprogram på TV. Det finns massor att berätta om mat och trots detta skickar butiker som exempelvis ICA och COOP ut reklamblad där det enda som benämns är varans namn och till vilket pris det säljs. Bo påtalade att det finns andra viktiga frågor som är värda att besvaras när man väljer mat eller annonserar om mat. Är den god? Vem har gjort den? Var kommer den från? Hur påverkar tillverkningsprocessen vår miljö? Det finns så mycket mer att berätta än "fläskfärs för 19:90 kr kilot".
Bo reflekterade kring att många personer tycker att ekologisk mat är dyrt. "Det är inte dyrt. det är värt mer", menade han. Ekologisk mat är värt mer då det i regel har mer näring. Maten luktar och smakar mer. Ekologisk mat är också gjort på ett sätt som inte förstör vår jord.
Under hela föredraget blandade Bo viktiga frågor med att dela med sig egna erfarenheter och bjuda på roliga historier från sin tid i Italien. Han charmade publiken och höll kvar uppmärksamheten under hela föredraget.
När jag kom hem från matmässan fick jag en ljuvlig överraskning. Min familj, som precis hade kommit hem från Korsika, hade med ett stort paket. I paketet fanns det;
- Liquer de Citron Jaune ( Citronlikör)
- Extra virgin olive oil
- Confiture de Fique et noix ( Sylt på fikon och nötter)
- Confiture sur Clémentine de corses ( sylt på korsikanska clementiner)
Lycka! Både olivoljan och sylten var lokalproducerad på Korsika. You gotta love livin' baby! På båda syltburkarna står det ett stort märke med ordet BIO vilket jag endast tolkar som biodynamisk odling.
Mat är passion och livet är värt att njutas av, men det bästa sättet att njuta på är det ansvarsfulla sättet där vi lämnar utrymme för kommande generationer att göra det samma.
Må väl och lev väl!
Mat är passion och livet är värt att njutas av, men det bästa sättet att njuta på är det ansvarsfulla sättet där vi lämnar utrymme för kommande generationer att göra det samma.
Må väl och lev väl!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar