tisdag 8 maj 2012

Glutenfria Petit-choux med grädde och lemon curd

Jag ramlade över dess små bakverk första gången som jag såg tv-serien Chef's academy där stjärnkocken Jean-Christophe Novelli såg det som en självklarhet att kockar av all rang ska kunna göra petit-choux. Namnet är franskt och betyder små kålhuvuden. Det sägs att de har fått namnet efter sitt utseende.

Det fantastiska med dessa små underverk är att de är kameleonter på så vis att de är relativt neutrala i smaken och kan fyllas med vad än önskas. När jag läste tidningen Baka (nr 2 2012) för en vecka sedan upptäckte jag att de hade ett recept med petit-choux som var fyllda med grädde och lemon curd. Ett recept väl värt att testa.

Receptet i tidningen var med vetemjöl, men jag bytte ut vetemjölet mot motsvarande mängd potatismjöl och ersatte merjeriprodukterna med laktosfria varianter. I tidningen rekommenderade man även att servera äggtoddy med kardemumma och rom till bakberken. Nedan kan du läsa båda recepten, med medgivande av tidningen så klart.

Det är busenkelt att göra petit-choux. Gör en grundsats och variera med olika fyllningar. Blir det petit-choux över så kan du frysa in dem och sedan ta fram dem när du än behagar.

Njut av livet och må väl!




Petit-choux med grädde och lemon curd 
(ca 20st)

Petit-Choux

72 gram laktosfritt smör
1,5 dl laktosfri mjölk
1,5 dl potatismjöl
2 ägg
1 ägg vita

Fyllning

1 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
florsocker

Petit-choux: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen koka upp. Ta av från plattan, vispa ner mjölet; vispa tills degen släpper från kastrullen. Häll smeten i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en jämn smet. Vispa till sist ner äggvitan. Klicka ut små bollar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Grädda dem i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter.Ta ut och låt dem svalna på galler.

Fyllning: Vispa grädden. Vänd ner lemon curd. Klipp eller skär av toppen på bullarna och spritsa ut fyllningen. Lägg på toppen igen som ett lock. Pudra över florsocker. 


Äggtoddy med kardemumma och rom
(2 glas)

2 äggulor
0,5 dl strösocker
4 dl laktosfri mjölk
1tsk kardemummafrön
1 msk mörk rom

Äggtoddy med kardemumma och rom: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp mjölken med kardemummafröna. Häll under omrörning den varma mjölken försiktigt över äggsmeten. Smaksätt med rom. Häll upp i glas, strö över lite nystött kardemumma och servera genast. 


1 kommentar:

  1. Blev inspirerad av ditt petitchouxrecept :) ska testa det i morgon! mvh Nina

    SvaraRadera