måndag 10 december 2012

Provbakning: Knäck med saffransmak

Just nu är jag inne i en fas där jag, genom provbakning, håller på att sortera ut de guldkorn som ska få förgylla mitt och familjens julfirande. Urvalet baserar sig på smak och hur väl julgodiset lirar med övriga spelare. I tidningen Buffé (Nr 11 2012) hittade jag ett recept på knäck med en extra touch. Knäck är en given spelare som alltid lyckats leverera år efter år, men i det här receptet spetsas den till ytterligare.


Knäck med saffransmak

Receptet ger 50 stycken.

2 dl laktosfri grädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 paket saffran

Koka upp socker, vispgrädde och sirap i en kastrull under omrörning.
Låt därefter smeten koka kraftigt tills temperaturen är 125-130 grader, beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör om då och då. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 paket saffran, blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna.


Tycker du inte om saffran eller tycker du att det blir för mycket med både lussekatter och saffransknäck? Då föreslog Buffé att du istället för saffran kan blanda ner 1 tsk pepparkakskrydda. Givetvis är vanligt knäck också fantastiskt gott. Saffransknäck tillsammans med originalknäck är båda uttagna till årets julfirande. Följ Ätbart och Njutbart för att få reda på vilka som får göra dem sällskap.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar