lördag 19 januari 2013

Rödlöksmarmelad


I kväll är det grillning som gäller. Svägerskan, som är tokduktig på att göra tårtor, har bakat en speciell tårta kvällen till ära. Whiskeysåsen är gjord. Alla ingrediens är inhandlade så nu är det bara ett moment kvar; att göra en rödlöksmarmelad. En specialbeställning från Kärleken, som förmodligen hade ätit det till alla måltider om han kunnat.

Mamma fick det här receptet av en expedit när hon handlade på Limhamns kött och vilt. Det finns inga mått utan det handlar mycket om att hitta rätt balans. Mitt tips är att hela tiden smaka av för att det är det enda sättet att hitta rätt nyans. Jag brukar använda en mandolin när jag skivar löken, men givetvis kan man skiva den med en vanlig kniv också. Rödlöksmarmeladen är nästan godast när man serverar den direkt, men idag väljer jag att förbereda den i förväg. Om du inte ska servera den direkt så lägg marmeladen i en lufttät burk och förvara den i kylen.

Ha en trevlig lördag och må väl!


Rödlöksmarmelad

Rödlök
Strösocker
Vitvinsvinäger


Gör så här: Skiva löken tunt i halvmånar. Stek den i en stekpanna tills den är mjuk. Tillsätt lite socker och lite vitvinsvinäger i taget tills att du har hittat en fin balans mellan löken, sötman från sockret och syran från vinägern. Lägg upp i en liten skål och servera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar