tisdag 3 januari 2012

Ett glutenfritt 2012

Nu har nyårsraketerna tystnat. Ljuden av de skålande glasen likaså. Det enda som hörs är vinden som laddar upp inför morgondagens storm. Runt om ställer människor tillbaka sina inre klockor till vardagen och 2012 börjar ta fäste. 

Inför varje nyår väcks tankar om det som har varit och det som komma skall. Vi lovar och bedyrar att hitta tid till det som vi i vanliga fall inte hinner med. Professorn Bodil Jönsson säger, lite kaxigt men ack så sanningsenligt, i sin bok Tio tankar om tid att tid faktiskt är det enda vi har. 

I somras besökte jag och Kärleken vikingastaden Foteviken i Skåne. Där fanns ett flertal olika matlagningsplatser (se bilder) uppställda och jag fascinerades över deras konstruktion och utvecklingen som har skett sedan dessa var i senaste ropet. Idag har vi assistenter, matberedare, stavmixar, digitala vågar, decilitermått, ugnar i olika utföranden, kyl, frys, kastruller, tryckkokare, recept som omger oss överallt, mataffärer i varje hörn m.m.  Allt för att vi ska kunna laga mat så smidigt som möjligt. Och skulle vi vilja uppleva något nytt eller äta någonting snabbt så finns det tätt med bagerier och restauranger av olika slag i vår närhet. 

Sanningen är den att allt det som jag nämnde ovan är olika sätt att spara tid. Att slippa hacka alla råvaror själv. Att slippa jaga villebråd eller dra upp morötterna ur marken. Att slippa samla virke till en brasa eller att slippa komma på alla maträtter själv. Tid är inte bara det enda som vi har utan något av det viktigaste som vi har. Utan den finns vi inte längre. Men vilket pris vill vi betala för att spara tid och hur nyttjar vi all den tid som "blir över"?
När jag tänker på nyårsafton tänker jag på tacksamhet, för allt som har varit och allt som komma skall. En tid att fira, men också att reflektera över vad som är viktigt. Det viktigaste kanske är att stanna upp och  ta redan på vad som verkligen betyder något. Att lägga alla quick-fix åt sidan för att våga investera tid i hälsa, familj, vänner, glädje eller vad som än må komma högst på listan. Våga satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Låt 2012 blir året där du investerar din tid i saker som får dig att utvecklas, med människor som du tycker om och uppdrag som motiverar dig. Upptäck nya saker, smaka på nya smaker och dela med dig av dina erfarenheter så att även andra kan få glädjas med dig. Spara inte in din tid på viktiga saker och ta chansen att slösa din tid på de saker som verkligen är värdefulla. Våga ta ställning när priset för att spara tid blir för högt på längre sikt.

Är du nybliven glutenintolerant så låt detta bli året då du tillåter dig att blicka utöver det utbud som finns i matallergihyllan i affären. Året då du utforskar, experimenterar och hittar din egen väg i matdjungeln. En sund mathållning, utan ämnen som kroppen inte tål, är den bästa medicinen för en person med matintolerans och den största gåvan som du kan ge dig själv. 

Ätbart och njutbart kommer att finnas med dig hela året med nya recept, inspiration, tips och reportage. Och glöm aldrig; Det finns inga hinder, bara utmaningar. 

God fortsättning och må väl!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar