onsdag 18 januari 2012

Inlagd vitlök och Botulism

Jag älskar vitlök, chili samt olivolja och tänkte att kombinationen borde ju bli underbar. En liten stund efter att tanken hade slagit mig begav jag mig ut på nätet för att se vad andra hade för erfarenheter kring detta. I ett inlägg läste jag att förvara vitlök i olja var ett superbt sätt att ta tillvara på den vitlök som blev över. I ett annat läste jag att man kunde lägga in grillad paprika tillsammans med vitlök, persilja och olivolja. Mums! Men något drev mig framåt i min jakt. Det var den där lilla magkänslan som sa att det fanns mer att ta i beaktning.


Där stod det: Botulism! Clostridium botuinum är en bakterie som växer i syrefria miljöer och som trivs bra i rumstemperatur. Den är sällsynt i Sverige, men man bör akta sig för att lägga in grönsaker, kryddor m.fl. om man inte är helt införstådd med hur det ska göras. Ett exempel där bakterien trivs bra är just vitlök inlagd i olja. Jag vill passa på att tillägga att det inte är någon snäll bakterie utan att den skapar ett nervgift som ger symptomen nedan.



De huvudsakliga symtomen vid klassisk botulism är:
  • illamående, kräkningar, diarré (ibland förstoppning)
  • allmän sjukdomskänsla, yrsel, trötthet, muntorrhet
  • ögonmuskelförlamning som kan leda till synstörning, dubbelseende
  • halsont, talsvårigheter
  • efter hand andningsförlamning.
(Taget från smittskyddsinstitutets hemsida. För att läsa mer om Botulism på smittskyddsinstitutet så klicka här.)

På senare tid har det blivit populärt att göra saker och ting från grunden, men det finns en del saker som den moderna människan måste ta hänsyn till. Saker som inte längre är självklara att känna till. Informationen förs inte längre ner mellan generationerna utan nu förlitar många av oss på inlägg och recept skrivna av människor som vi inte känner. Om du ska tillaga mat som ska förvaras under en längre period så utgå från receptet i en modern kokbok om du inte är säker på att din källa är 100% tillförlitlig.

Matlagning kräver inte bara en känsla för smaksammansättningar utan även en medvetenhet om hur råvaror ska hanteras för att ge näring, njutning och trygghet till den som ska äta det. Ingen av oss vill ge bort en förgiftning, varken till oss själva eller i present till någon annan.

Var medveten och må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar