torsdag 28 juli 2011

Var rädd om maten - Lantmännens bidrag till en hållbar hushållning

Hur tar du hand om dina rester? I mars i år skrev Inger Andersson, generaldirektör för livsmedelsverket, i en debattartikel på teknikdebatt.se att varje svensk slänger 56 kilo ärbar mat per år. 

Problemet med att slänga mat sträcker sig långt bortom det ekonomiska slöseriet som den egna hushållskassan får erfara. Det handlar om energiförbrukning, vattenförbrukning, bekämpningsmedel och djur som lever allt annat än ett normalt liv. Detta är bara några av de faktorer som spelar in när mat produceras, men sedan ska den även transporteras (oftast långa sträckor) och distribueras. Leverantörerna kör maten till affären och kunderna använder i många fall bilen när de ska transportera maten från affären. Väl hemma i hushållen är det var individs/familjs ansvar att göra något bra av sitt inköp. Den mat som inte används hamnar i soporna och ska därefter transporteras med en sopbil från hushållet till en sopstation, där den ska hanteras. Vi ser oftast bara maten när den plockas från hyllan, läggs ner i korgen, passerar kassan, läggs ner i påsen och sedan förvaras i hemmet. 

"Livsmedelsproduktion är en av de främsta orsakerna till människans miljöpåverkan, exempelvis i form av övergödning och utsläpp av växthusgaser. De livsmedel som slängs i konsumentledet, det vill säga från hushåll, restauranger och storkök, leder till utsläpp av cirka 1,8 miljoner ton växthusgaser. Det utgör nästan två procent av den svenska konsumtionens samlade klimatpåverkan. Att slänga fullt ätbara livsmedel innebär att denna påverkan skett helt i onödan."              
- Inger Andersson, 
Generalsekreterare, Livsmedelsverket 

Vad kan vi göra för att minska matsvinnet? Jag tror att matplanering och rätt hantering av livsmedel är nyckelorden. Dag 1: Baconlindad kycklingfilé med äpplerisotto. Dag 2: Kycklingpaj med knaperstekt bacon, oliver och babyspenat. Så ser två av hundra recept ut i Lantmännens bok "Var rädd om maten". Det är inte bara en receptsamling utan även ett bidrag till en hållbar hushållning och en uppmaning till svenska folket att vara just rädda om maten. Recepten märkta dag 1 är ursprungsreceptet medan dag 2 är ett recept på hur du kan omvandla resterna från dagen innan till en ny god måltid. Det finns även ett stycke om hur du bör förvara dina livsmedel samt knep och trix för hur du kan förlänga hållbarheten hos dem. Är den glutenfri? Inte det minsta, men tanken är god och det finns inspiration att hämta. En av de mer hetlevrade TV-kockarna, Gordon Ramsey, uttryckte det så väl när han sa;

"Jag blir nervös när folk följer mina recept till punkt och pricka. Ett recept är en vägledning. Att lägga till, dra ifrån och utveckla är en del av nöjet."

För att komma till Lantmännens hemsida där du kan beställa boken så klicka här. Lantmännen tar bara betalt för portot så kostnaden för boken blir 35 kronor. 

Varje råvara bär på en historia, välj med omsorg och använd den väl.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar