Jag har tidigare sneglat på vitlöksrivaren garlic card 2.0 som är designad av Herman Rasmuson. Det är en svensk uppfinning som ska ge användaren en möjlighet att snabbt och lätt kunna riva vitlök. Alternativet är att göra som Jean-Christophe Novelli lär ut i tv-programmet Chef academy det vill säga att drämma vitlöken i bordet så att klyftorna faller ut. Ta en stor kniv och platta till vitlöksklyftan, genom att trycka den mot bordet med hjälp av bladets bredsida, och sedan finhacka den. Det ser dramatiskt, snyggt och proffsigt ut. Men det finns dagar då smidighet triumfar flärd och dramatik.
Detta vet kärleken och i veckan kom han hem med en underbar present. En handgjord keramisk vitlöksrivare från krukmakeriet Argilla vars sommarfilial ligger i den ljuvliga skånska kustbyn Kåseberga. Det är krukmakare Anders Hägg som har formgivit och tillverkat vitlöksrivaren. Den är både design- och mönsterskyddad.
Vitlök är en ingrediens som inte bara tillför en god smak utan som även har ett flertal positiva egenskaper ur hälsosynpunkt. Den har antiinflammatoriska egenskaper, är bra för hjärta och kärl, är gynnsam för en god bakteriekultur i mage och tarm m.m. Och vem har inte, under höstens snörvligaste dagar, fått höra att man ska äta vitlök om man är förkyld?
I kväll invigs rivaren! Fram tills dess ska jag sjunka ner i Michael Pollans bok Till matens försvar samtidigt som en het kopp java ryker på bordet bredvid och mopsen snarkar i takt till att bladen vänds. Säga vad man vill, men ibland är regniga dagar riktigt bra att ha.
Må väl!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar