onsdag 23 november 2011

Vitkålssallad med sting

Kärleken vet att han är förste provsmakare i mitt kök. Det är han som får ta första tuggan medan jag förväntansfullt väntar på ett utlåtande. I vissa fall som exempelvis vid muffinsbakning ställer han mer än gärna upp och provsmakar, helst innan smeten är inne i ugnen. I andra fall håller han sig mer avvaktande och skeptisk till vad som komma skall.

I fredags var ett sådant tillfälle. Först fick han släpa hem ett 3 kilos vitkålshuvud och sedan förkunnade jag stolt att det var dags att testa något nytt och att vitkålen var huvudingrediensen. Kvällen innan hade jag blivit inspirerad av Camilla Plum's program Den svarta grytan och hennes avsnitt om kål.

Jag delade det stora vitkålshuvudet och klippte bladen till strimmor innan jag blandade dem med övriga ingredienser, enligt receptet som jag hade hittat på nätet. (För att komma till receptet så klicka här.) Orsaken till att jag fastnade vid just det här receptet var det faktum att den gav mig chansen att testa en ny krydda, nämligen Santa Marias Wasabi and Sesame.

Efter att blandningen hade fått stå till sig i kylen var det dags för provsmakning. Kärleken tittade tveksamt på mig och fiskade upp en strimma vitkål med några sesamfrön på, stoppade den i munnen och sken upp. Succé! Salladen smakade bra och gjorde sig utmärkt till laxen som jag parallellt hade tillagat i ugnen.

Vitkål är inte bara snäll mot plånboken, gastronomiskt uppskattad utan den är även positiv ur en hälsofrämjande aspekt. Så våga släpa hem ett stort vitkålshuvud och testa vilka recept som passar dig bäst.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar