fredag 23 december 2011

Glutenfria Pepparkakor

Doftens av glögg och nybakat fyller hemmen. I fönsterna lyser julstjärnor och butikerna har varit dekorerade med tomtar, granar och glitter ett längre tag. Ingen kan väl ha missat att julen äntligen är här.

Nedan hittar du ett klipp från Sunes jul där familjen Andersson ska julbaka tillsammans. Sunes jul är en julkalender som visades på SVT för tjugo år sedan, men många av oss minns den som igår. Hur ser ditt julbakande ut?




Pepparkakor är något som är starkt förknippat med julen. I mataffärerna hittar du travar efter travar med pepparkakor i olika förpackningar och av olika märken. Hur gör man som glutenintolerent när det gäller pepparkaksätandet under julen? Det fina är att det finns alternativ. Kanske inte lika många, men de finns. 

Vill du inte baka dina egna pepparkakor så tillverkar bland annat Semper glutenfria pepparkakor som du hittar vid hyllan med glutenfria produkter i välsorterade mataffärer. 

Vill du njuta av att att få använda dina egna formar, utan att behöva göra pepparkaksdegen på egen hand, så kan du hitta Frias färdiga glutenfria pepparkaksdeg i bland annat Willys frysdiskar. 

Vill du göra pepparkakor från grunden så klicka här för att komma till ett recept på glutenfria pepparkakor.

Själv använde jag den frysta färdiga pepparkaksdegen och spritsade den med vit samt rosa glasyr. För att göra glasyr blandar du 4 dl florsocker med en äggvita. Sedan vispar du ihop dem tills det har blivit en seg smet. Har du ingen spritspåse hemma kan du fylla en 2 literspåse och klippa ett litet hål i ena hörnet. Låt sedan kreativiteten göra sitt.

Jag önskar er alla en mysig jul och glöm inte; det finns inga hinder bara utmaningar!

God Jul och Må väl!




lördag 17 december 2011

Jamie Oliver on knife skills

Har du funderat på vilken kniv som hör till vad? Har du också skurit dig i fingret en gång för mycket när du hackat grönsaker? Nedan hittar du ett klipp där Jamie Oliver berättar om grundläggande knivkunskaper i köket. Kunskaper som är bra för alla som trivs i sitt kök.

Må väl!



onsdag 23 november 2011

Vitkålssallad med sting

Kärleken vet att han är förste provsmakare i mitt kök. Det är han som får ta första tuggan medan jag förväntansfullt väntar på ett utlåtande. I vissa fall som exempelvis vid muffinsbakning ställer han mer än gärna upp och provsmakar, helst innan smeten är inne i ugnen. I andra fall håller han sig mer avvaktande och skeptisk till vad som komma skall.

I fredags var ett sådant tillfälle. Först fick han släpa hem ett 3 kilos vitkålshuvud och sedan förkunnade jag stolt att det var dags att testa något nytt och att vitkålen var huvudingrediensen. Kvällen innan hade jag blivit inspirerad av Camilla Plum's program Den svarta grytan och hennes avsnitt om kål.

Jag delade det stora vitkålshuvudet och klippte bladen till strimmor innan jag blandade dem med övriga ingredienser, enligt receptet som jag hade hittat på nätet. (För att komma till receptet så klicka här.) Orsaken till att jag fastnade vid just det här receptet var det faktum att den gav mig chansen att testa en ny krydda, nämligen Santa Marias Wasabi and Sesame.

Efter att blandningen hade fått stå till sig i kylen var det dags för provsmakning. Kärleken tittade tveksamt på mig och fiskade upp en strimma vitkål med några sesamfrön på, stoppade den i munnen och sken upp. Succé! Salladen smakade bra och gjorde sig utmärkt till laxen som jag parallellt hade tillagat i ugnen.

Vitkål är inte bara snäll mot plånboken, gastronomiskt uppskattad utan den är även positiv ur en hälsofrämjande aspekt. Så våga släpa hem ett stort vitkålshuvud och testa vilka recept som passar dig bäst.

Må väl!

tisdag 22 november 2011

Berry Boost

I helgen hade jag och kärleken äran att få vara med och fira min väns lille ögonsten på hans dopdag. Min vän var noga med att det skulle finnas glutenfria alternativ till mig så att jag också fick möjlighet att njuta av maten under dopfirandet. När vi talade om maten fick jag reda på att även en av de mindre besökarna var glutenintolerant.

Kärleken och jag njöt av både mat och sällskap och när det var dags att gå så såg jag att en av de små töserna, som spanat in mig i smyg, kom fram till mig. Hon tittade upp på mig med stora ögon och sa förtjust;  Är du också glutenfri?

Vilket härligt sätt att se på det! Inte glutenallergisk eller glutenintolerant utan helt enkelt glutenfri. Det här inlägget är till henne och alla andra glutenfria personer.

Vad ser ut som godis, smakar gott och innehåller c-vitamin? Renée Voltaires Berry Boost! En av mina underbara vänner hade med sig ett paket Berry Boost när hon hälsade på mig. En tablettask full av torkade blåbär, russin och min absoluta favorit; torkade granatäpplebitar. Det smakar gott, är lätt att ha med sig och är både nyttigare och mer naturligt än godis. Det kan vara ett alternativ till lördagsgodis eller ett komplement att ha med sig när det är dags för en familjeutflykt.

Själv brukar jag numera ha med mig en ask i väskan för att undvika att jag sträcker mig efter den där chokladbiten när blodsockret gör ett djupdyk genom golvet. En smarrig liten livboj innan mer långsiktiga blodsockerhöjare finns till handa.

Som Renée själv beskriver det; A better way to snack.

Må väl!

Vill du läsa mer om Berry Boost så klicka här.


söndag 25 september 2011

Skördefest på Limhamn

Limhamn är vanligtvis en relativt lugn stadsdel, men inte inte den här söndagen. När kärleken, jag och mopsen anlände till Limhamns torg var det strålande solsken och hela torget myllrade av människor som flanerade kring säljarstånden. Det var dags för skördemarknad.

På marknaden såldes vitlök, honung, glasverk, kryddor, ulltofflor, pumpor, mat från Flickorna fläderblom och kött från Limhamns kött & vilt samt mycket mer. Zoi, Nessla och Hallongården fanns också representerade. Mopsen fick mer uppmärksamhet av besökarna än de varor som var uppdukade på torgborden och han sken som en sol av alla klappar och komplimanger. Kärleken höll tålmodigt mopsen sällskap medan jag djupsök bland utbudet.

Mitt favoritstånd var utan tvekan där företaget Naturkraft höll till. Två kvinnor som sålde kryddblandningar, teblandningar, tvättnötter m.m. Kryddor i sig är ju alltid intressant, men det som jag fastnade för var serviceandan och kunskapen. Jag fick redan på vad kryddblandningarna innehöll, provsmaka, förslag på användningsområden och även receptförslag. Tummen upp!



Kryddbladningarna doftade ljuvligt och erbjöd en smakrik upplevelse. Det slutade med att jag köpte ett örtsalt (gjort på persilja, oregano, merjam, basilika, salvia, libbsticka, morot, havssalt och vitlök), en kryddblandning vid namn Den oändliga kryddan samt ett par lakrisstänger. Innan vi lämnade skördemarknaden fortsatte jag med kryddköpandet och köpte färska mynta från Amina (som ni säker känner igen från omslaget på boken Kryddor från Rosengård) i ståndet med samma namn som boken. Mynta är suveränt att ha i sallader, till efterrätter eller i kalla drycker.

Att strosa på marknader är ett riktigt behagligt tidsfördriv som också öppnar upp för nya smakupplevelser och delad kunskap. Missade du Limhamns skördefest så kan jag rekommendera Bondens egen marknad som hålls varje lördag till den 15 oktober på Drottningtorget i Malmö.

Må väl!





fredag 23 september 2011

Höstdagjämning

Idag är det höstdagjämning och det officiella startskottet för att hösten har börjat. Många av oss kan känna att den har gjort entré för länge sedan då stora delar av sommaren har präglats av regn och rusk, men när jag tänker på höst som årstid är det inte regn som dyker upp i mina tankar. Det är snarare hur naturen kommer att skifta till en ljuvlig färgpalett av rött, gult och grönt. Att få se hur himlen fylls av fågelstreck när våra bevingade sommarbesökare beger sig söder ut för sol och bad. Att få tända levande ljus, svepa in sig i en filt och se alla filmer som man har skjutit upp eller få laga grytor och mustiga middagar som är alldeles för tunga för sommarens ljumna dagar. Det är med andra ord dags för höstmys!

När dagarna blir kallare är det inte fel att värma sig med ett varm kopp te när man kommer hem. Nedan har jag skrivit upp några av mina favoriter. De säljs säkert i fler tebutiker, men jag brukar köpa dem hos återförsäljarna nämnda nedan. 





När jag handlar på Borgeby Kryddgård brukar jag även ladda upp med ett lager av lavendelblommor, kamomillblommor, pepparmynta, eukalyptusblad och hackad echinacea rot. På morgonen brukar jag dricka en frisk kopp te av pepparmynta och på kvällen är det ljuvligt att dricka en kopp te bryggd på lugnande lavendelblommor. Det finns ett enormt utbud av olika tesorter och en stor del av nöjet är att testa sig fram för att se vad som passar. Har du något favoritte?
Ha en härlig höstdagjämning och må väl!

torsdag 8 september 2011

Skördemarknad på Limhamns torg, 24 - 25 september 2011

Nu är det inte bara Bondens egen marknad som finns att tillgå för matintresserade Malmöiter. Den 24 - 25 september hålls det en skördemarknad på Limhamns torg. Kanske vill du köpa en pumpa inför hösten, njuta av skånska delikatesser eller bara florera bland likasinnade?

Marknaden pågår mellan klockan 10:00 och 15:00 under båda dagarna. Klicka här för att läsa mer.

Må väl!

torsdag 18 augusti 2011

Greaud International Street Market


Jag misstog mig i mitt förra inlägg. Den internationella matmarknadens sista dag var söndagen den 31 juli och inte lördagen den 30 juli. I tron om att lördagen var den sista dagen kunde jag inte låta bli att åka in till marknaden och jag lyckades locka med en av mina underbara vänner. Vi flanerade bland matstånden och kryssade mellan regndroppar samt andra matglada Malmöiter som var där för att upptäcka vad försäljarna hade att erbjuda. Det fanns bland annat ostar, korvar, bakverk och andra mindre ätbara saker som sjalar och tvålar. För att kompensera min felskrivning lägger jag ut lite bilder från marknaden.
 Må väl!




lördag 30 juli 2011

Sista dagen för internationell matmarknad i Malmö

Dagens tips:

Sedan onsdagen den 27 juli har Malmö gästats av Greaud International Street Market, som är en internationell matmarknad med kvalitétsvaror från olika länder. Har du missat marknaden så är det ännu inte för sent. Idag är nämligen sista dagen så bege dig till Gustav Adolfs torg för att ta del av läckerheterna.

Må väl!

Cashewbollar med lime och kokos

En av mina drömmar är att få fjällvandra. Packa allt som jag behöver i en ryggsäck, sätta på kängorna och ta med kärleken ut bland fjället och bergstopparna. Tillbaka till naturen. Tillbaka till lugnet. Tillbaka till självet utan att stadens sus och brus får komma emellan. Att dricka vatten ur kalla bäckar och laga all mat på ett stormkök i enkelhetens namn. Jag talade häromdagen med en man som fjällvandrat både i norden och på andra platser i världen. När han berättade om hur han hade sett hur samerna drev sina renar i jättelika flockar medan han satt och drack kaffe utanför sitt tält kunde jag inte än längta efter en resa till naturen. 

När du rör på dig mycket, oavsett om det är under en fjällvandring eller för att du har ett fysiskt arbete eller en aktiv fritid, så gäller det att fylla på med energi. Erica Palmcrantz Aziz har, i hennes bok Raw food på svenska, publicerat ett recept på raw cashewbollar med lime och koks. De är syrliga, söta och framför allt goda. När jag vet att jag kommer att ha intensiva dagar med mycket fysisk aktivitet så brukar jag förbereda en sats med cashewbollar och förvara den i kylen så att jag kan fylla på med energi när än jag behöver. De är lätta att göra och går att förvara ett par dagar i kylen.  Många gånger har jag med mig en påse med nötter och russin, men cashewbollarna känns lite lyxigare och det är kul med variation. Cashewbollarna fungerar inte bara som ett energisnack utan är också ett utmärkt tillbehör om du vill bjuda hem någon på fika. För att komma till receptet för cashewbollar med lime och kokos så klickar du här.

 Må väl!

torsdag 28 juli 2011

Var rädd om maten - Lantmännens bidrag till en hållbar hushållning

Hur tar du hand om dina rester? I mars i år skrev Inger Andersson, generaldirektör för livsmedelsverket, i en debattartikel på teknikdebatt.se att varje svensk slänger 56 kilo ärbar mat per år. 

Problemet med att slänga mat sträcker sig långt bortom det ekonomiska slöseriet som den egna hushållskassan får erfara. Det handlar om energiförbrukning, vattenförbrukning, bekämpningsmedel och djur som lever allt annat än ett normalt liv. Detta är bara några av de faktorer som spelar in när mat produceras, men sedan ska den även transporteras (oftast långa sträckor) och distribueras. Leverantörerna kör maten till affären och kunderna använder i många fall bilen när de ska transportera maten från affären. Väl hemma i hushållen är det var individs/familjs ansvar att göra något bra av sitt inköp. Den mat som inte används hamnar i soporna och ska därefter transporteras med en sopbil från hushållet till en sopstation, där den ska hanteras. Vi ser oftast bara maten när den plockas från hyllan, läggs ner i korgen, passerar kassan, läggs ner i påsen och sedan förvaras i hemmet. 

"Livsmedelsproduktion är en av de främsta orsakerna till människans miljöpåverkan, exempelvis i form av övergödning och utsläpp av växthusgaser. De livsmedel som slängs i konsumentledet, det vill säga från hushåll, restauranger och storkök, leder till utsläpp av cirka 1,8 miljoner ton växthusgaser. Det utgör nästan två procent av den svenska konsumtionens samlade klimatpåverkan. Att slänga fullt ätbara livsmedel innebär att denna påverkan skett helt i onödan."              
- Inger Andersson, 
Generalsekreterare, Livsmedelsverket 

Vad kan vi göra för att minska matsvinnet? Jag tror att matplanering och rätt hantering av livsmedel är nyckelorden. Dag 1: Baconlindad kycklingfilé med äpplerisotto. Dag 2: Kycklingpaj med knaperstekt bacon, oliver och babyspenat. Så ser två av hundra recept ut i Lantmännens bok "Var rädd om maten". Det är inte bara en receptsamling utan även ett bidrag till en hållbar hushållning och en uppmaning till svenska folket att vara just rädda om maten. Recepten märkta dag 1 är ursprungsreceptet medan dag 2 är ett recept på hur du kan omvandla resterna från dagen innan till en ny god måltid. Det finns även ett stycke om hur du bör förvara dina livsmedel samt knep och trix för hur du kan förlänga hållbarheten hos dem. Är den glutenfri? Inte det minsta, men tanken är god och det finns inspiration att hämta. En av de mer hetlevrade TV-kockarna, Gordon Ramsey, uttryckte det så väl när han sa;

"Jag blir nervös när folk följer mina recept till punkt och pricka. Ett recept är en vägledning. Att lägga till, dra ifrån och utveckla är en del av nöjet."

För att komma till Lantmännens hemsida där du kan beställa boken så klicka här. Lantmännen tar bara betalt för portot så kostnaden för boken blir 35 kronor. 

Varje råvara bär på en historia, välj med omsorg och använd den väl.

Må väl!

lördag 23 juli 2011

Vitlöksrivare

Jag har tidigare sneglat på vitlöksrivaren garlic card 2.0 som är designad av Herman Rasmuson. Det är en svensk uppfinning som ska ge användaren en möjlighet att snabbt och lätt kunna riva vitlök. Alternativet är att göra som Jean-Christophe Novelli lär ut i tv-programmet Chef academy det vill säga att drämma vitlöken i bordet så att klyftorna faller ut. Ta en stor kniv och platta till vitlöksklyftan, genom att trycka den mot bordet med hjälp av bladets bredsida, och sedan finhacka den. Det ser dramatiskt, snyggt och proffsigt ut. Men det finns dagar då smidighet triumfar flärd och dramatik.

Detta vet kärleken och i veckan kom han hem med en underbar present. En handgjord keramisk vitlöksrivare från krukmakeriet Argilla vars sommarfilial ligger i den ljuvliga skånska kustbyn Kåseberga. Det är krukmakare Anders Hägg som har formgivit och tillverkat vitlöksrivaren. Den är både design- och mönsterskyddad.

Vitlök är en ingrediens som inte bara tillför en god smak utan som även har ett flertal positiva egenskaper ur hälsosynpunkt. Den har antiinflammatoriska egenskaper, är bra för hjärta och kärl, är gynnsam för en god bakteriekultur i mage och tarm m.m. Och vem har inte, under höstens snörvligaste dagar, fått höra att man ska äta vitlök om man är förkyld?

I kväll invigs rivaren! Fram tills dess ska jag sjunka ner i Michael Pollans bok Till matens försvar samtidigt som en het kopp java ryker på bordet bredvid och mopsen snarkar i takt till att bladen vänds. Säga vad man vill, men ibland är regniga dagar riktigt bra att ha.

Må väl!

fredag 22 juli 2011

Jamie Olivers Chilimandlar

I fredagsmysets anda tänkte jag ägna dagens inlägg åt att dela med mig av mitt favoritsnacks, chilimandlar. De är lätta att göra och otroligt goda. Det var för ett par år sedan som jag ramlade över konceptet chilimandlar. Det är Jamie Oliver, även känd som den nakna kocken, som har komponerat ihop dem från början. Han brukar ta bort det yttersta skalet från mandlarna, men jag brukar av ren lathet behålla det på.

Jag skulle även vilja dela med mig av tre tips till er som tänker testa det här receptet. Först det viktigaste: Händer som har hanterat chili ska vara så långt som möjligt från ögonen, även ett bra tag efter. Om ni är två i köket och den andra måste ta ut sina linser någon timme senare så var gullig nog att erbjuda dig att hantera chilin. Att ta sig i ögonen efter att ha rört chili gör man oftast bara en gång. "Once bitten and twice shy" som Wham sjunger i låten Last Christmas. Andra tipset är att inte steka mandlarna på för hög värme om du använder olivolja. Oljan förstörs om pannan är för varm så stek istället på lite lägre värme. Nötterna blir lika goda ändå och det tar inte så lång tid. Tredje tipset är att ha koll på händerna när mandlarna är klara. Mandlarna blir otroligt varma och det tar ett tag för dem att svalna. Det optimala är att äta dem när de är ljumna, men tar man dem för tidigt finns risken att man bränner både fingrar och tunga. 

Chilimandlar är ett perfekt snacks med naturliga ingredienser. En bonus är ju att chilin ökar kroppens ämnesomsättning ett litet snäpp, den innehåller vitaminer och den har antiinflammatoriska egenskaper.

Ha en skön fredagskväll och må väl!


Jamie Olivers chilimandlar

Sötmandel
Färsk röd chilifrukt
Salt
Olivolja att steka i

Hacka den färska chilifrukten. Ta fram en stekpanna och häll i lite olivolja när stekpannan är varm. Tänk på att steka på låg värme när du använder olivolja. Häll i den hackade chilifrukten och mandlarna. Stek tills mandlarna är varma. Häll över på en tallrik med hushållspapper på (för att suga upp eventuell överflödig olivolja) och salta. Enjoy!



söndag 17 juli 2011

Glutenfri Citronkaka

Efter pannkaksätandet begav vi oss hem till Mamma och S. Mopsen rusade in för att möta upp sin fyrfotade vän och vi tog av oss de blöta ytterkläderna. Svensk sommar i ett nötskal. I köket trallade kaffekokaren glatt på medan den svarta drycken rann ner i kannan. Efter kramar och välkomstord kände vi hur en doft spred sig genom lägenheten. Inte vilken doft som helst utan doften av nybakat. Kunde jag ha en sådan tur att få uppleva hemmagjorda överraskningar två gånger under samma dag? Jodå, under förmiddagen hade mamma förberett en glutenfri citronkaka som nu var färdiggräddad.

Den var smakrik, saftig och en fröjd! Mamma berättade att hon hade hittat receptet på recept.nu. Hon hade sedan bytt ut vetemjölet mot Sempers glutenfria fin mix, använt ekologisk vaniljpulver istället för vaniljsocker samt använt laktosfritt smör. Istället för att använda ströbröd hade hon använt kokosflingor. Kokosflingorna har inte bara en praktisk funktion utan tillför även en god smak till själva kakan. När jag frågade mamma om hon hade något tips på hur jag skulle kunna återskapa detta ljuvliga bakverk svarade hon: Sikta ner mjölet och vispa försiktigt i en äggula i taget. Om du använder din kitchen aid så kör den endast på låg fart.

Både kärleken och jag mumsade med glädje i oss varsin stor bit medan mopsen satt nedanför och önskade att vi skulle tappa ner en bit till honom. 

Hoppas att ni också har en bra helg!

Må väl!

Kärleken & glutenfria pannkakor

En regnig söndagsmorgon i Malmö. Bara jag och mopsen var vakna. Vi smög upp och smög ut för att ta dagens första promenad. Medan regndropparna föll ner på oss strosade vi längs gator och över torg.

När jag kom hem luktade det pannkakor i hela lägenheten. Mopsen skakade av sig alla regndroppar och rusade in i köket för att undersöka var den ljuvliga doften kom ifrån. Nyfiken lyckades jag snabbt få av mig skorna och blickade också in i köket. Där stod kärleken och gräddade pannkakor. Jag tittade förtjust på honom och frågade var denna briljanta idé kommit ifrån. 

Han hällde ner lite smet i stekpannan och tittade upp på mig med sina klarblå ögon. Med ett leende på läpparna berättade att han hade läst på sidan av Lailas ljusa mjölmix, som stod i mitt skafferi, och upptäckt att där fanns ett recept på glutenfria pannkakor. Därefter så tog han sig från upptäckt till handling och vips så luktade hela mitt kök pannkakor. Det är inte för intet som han kallas för kärleken. Pannkakorna blev jättegoda och de som blev över ska fyllas med svampstuvning för att bli morgondagens lunch tillsammans med en sallad. 

Om du trodde att pannkaksätandet var uteslutet bara för att du inte tål gluten så har du fel. Klicka på länken ovan och låt den underbara doften av pannkakor fylla ditt kök med!

Må väl!

torsdag 7 juli 2011

Bokpaus

Idag anlände ett efterlängtat paket, Peace, Love and Food av Renée Voltaie. Jag har länge varit nyfiken på denna gröna bok med vita prickar, som är fylld av såväl recept som reflektioner kring mat och välmående. Ja, jag vet att det snart att dags för ett nytt bokköpar-embargo (då jag har lyckats skapa anarki i några av raderna i bokhyllan på grund av trängsel), men embargot får blir en tanke för morgondagen och boken får bli ett inlägg längre fram. Istället lämnar jag er med ett citat av självaste Julia Child innan jag dyker in i Voltaires värld igen.

”Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it.”  
                              – Julia Child
Må väl!


onsdag 6 juli 2011

Kaffekokarkokboken


Det är morgon. Kaffekokaren puttrar i bakgrunden och solen lyser in genom fönstret. Malmö börjar vakna till liv och jag lika så. Som matintresserad (eller foodie som en av mina vänner brukar kalla mig med glimten i ögat) dras jag till information om mat och den dras till mig. Allt från mattidningar, artiklar om mat i "vanliga tidningar", böcker med kostinriktning, matlagningsprogram till matbloggar m.m. Vi lever ju i ett samhälle där information, åtminstone gällande mer alldagliga saker, inte direkt är en bristvara. Det är snarare svårare att värja sig än att missa allt som händer och lyfts fram i media. Med min omfattande bokkonsumtion och min vardagliga mottaglighet information älskar jag att ta en paus och bara förkovra mig i humoristiska inslag eller att läsa om människor som tar ett stort kliv utanför det givna mönstret.


Morgnar som denna är perfekta för en såndan paus och en visit på den otippade matbloggen kaffekokarkokboken.blogg.se där vi kan följa hur Katja Wulff lagar mat i sin kaffekokare. Bloggen är inte bara härligt kontroversiell utan har dessutom vunnit priset Årets matblogg 2010. Katja kommer även att släppa boken "Kaffekokarkokboken - ett experiment i kokkonst" under hösten 2011. Allt började i en studentkorridor med ett gemensamt kök, som Katja ville undvika, och därför beslöt  hon sig för att utforska om man kunde laga mat i en kaffekokare. Med sin mormors kaffekokare, en ovanlig idé, två galna katter och en stöttande Dan har hon nu ändrat svenskens syn på hur snäv kaffekokarens område egentligen är.  Kvar på internet finns också ett klipp från 2009 när Katja Wulff gästade TV4's nyhetsmorgon och lagade mat i sin kaffekokare. Ett utmärkt klipp för er som vill se hur det fungerar.

Min kaffekokare har fortfarande en mycket kort meritlista där det står: Kokar kaffe och förgyller därigenom Louises morgon. Men till den där koppen kaffe är det kul att emellanåt bryta det traditionella nyhetsflödet och djupdyka in i Katjas kaffekokarvärld där ett ägg tar 1 1/2 timme att koka. '

Tummen upp för innovatörer! Ni gör vardagen lite roligare.

Må väl!

tisdag 5 juli 2011

Lax med räkor, färsk sparris och hollandaisesås

Färsk sparris är ljuvligt! Det är underbart att kunna gå och köpa dessa fäska gröna eller vita stänger som gör sig så bra på tallriken. Oavsett om man strosar i affären eller passerar torghandlare så finns de där. Häromdagen beslöt jag mig för att köpa en bunte gröna sparrisar. Att sparris och hollandaisesås gör sig bra tillsammans är ingen hemlighet och jag såg mitt nyinköp som en chans att utmana mig själv till att göra hemmagjord hollandaisesås för första gången. 

Efter att ha gogglat runt på diverse receptsidor så hittade jag ett recept som fick utgöra basen för mitt experiment. Fördelen med hollandaisås är att den är naturligt glutenfri, men utmaningen är att göra en sås som inte skär sig. Såsen och sparrisen fick ackompanjeras av lax och räkor. Jag beklagade mig en stund över att jag inte hade någon parmesanost hemma, men orkade inte gå tillbaka till affärens myller av människor och köer. Det som gjorde den här middagen ännu mer speciell var att jag inte skulle äta ensam. Äter jag ensam och såsen skär sig är det ju bara jag som vet om det, men nu var vi två. Insatsen ökade ett snäpp och samtidigt som mitt underbara sällskap skar grönsaker hade jag full fokus på att få ihop en god sås samtidigt som sparrisen inte skulle bli för mjuk och båda skulle tajma laxen i ugnen. 

Under min utmaning måste jag erkänna att jag fegade med såsen. Jag kände redan från början att smaken inte var så tydlig som jag önskat, men vågade inte riktigt gå all-in då jag insåg att det skulle kunna innebär en skuren sås. Vinnarskallen i mig tog över. Nu i efterhand ångrar jag min feghet och kommer utan tvekan att göra en mer välsmakande sås nästa gång. Slutresultat: Såsen skar sig inte, sparrisen hade perfekt konsistens, laxen var så god som lax ska vara och framför allt så var sällskapet allt jag kunde önska. 

Receptet på min middag hittar du nedan. Givetvis kan du  själv välja vilka ingredienser som du vill ha i salladen. Tycker du att måltiden saknar kolhydrater är kokad nypotatis ett gott tillbehör. Välj och vraka efter eget tycke. 


Lax med räkor, färsk sparris och hollandaisesås 

För två personer

Ingredienser

2st Laxfiléer
Saft från 1/2 Lime
Limepeppar eller annan valfri krydda
1 dl Räkor
6-10 Färska sparrisar
2 Äggulor
150 gram Laktosfritt smör
2-3 msk Vatten 
1 tsk saft från citron
Salt 
Vitpeppar
Tomat
Gurka
Kålrabbi
Paprika
Salladslök

 Lax och räkor

Tina laxfiléerna. Placera filéerna på en smörjd form och krydda med limepeppar samt med saft från limen. Tillaga i ugnen på 200 grader i 20 minuter. 

Tina räkorna om de är frysta och skala dem.

Sparris

Skär av en liten bit på skjälkens nedre den och koka upp vatten i en kastrull som har en tillräckligt stor diameter för att sparrisen ska få plats. Salta vattnet. Lägg i sparrisen när vattnet kokar. Sänk värmen och låt den sjuda i ett par minuter tills det går att sticka genom en potatissticka i stjälkarna, men det ska fortfarande finnas lite motstånd. 

Hollandaisesås

Jag använde det här receptet, men tyckte att smaken blev för mild så goggla dig fram till ett recept som passar dig eller testa det här och tillsätt lite extra citronsaft eller syra av annat slag.

Sallad

Skölj alla grönsaker. Skala och skiva kålrabbin till chipsliknade skivor. Skiva eller hacka gurkan och paprikan. Skiva tomaten och hacka salladslöken. 

Lägg upp lax och sparris på tallriken. Häll hollandaisesåsen över ingredienserna och lägg räkorna på tallriken. Har du parmesanost hemma så hyvla lite ost över sparrisen. Lägg upp salladen på en tallrik vid sidan om. Servera och njut!

Må väl!

måndag 4 juli 2011

Pontus Kristenssons Jordgubbspaj


I föregående inlägg kan ni läsa en intervju med produktspecialisten, raw food entusiasten och festivalarrangören Pontus Kristensson. Om ni undrar vad det är för härlig jordgubbskreation som vi skymtar på bilden i intervjuinlägget så kan jag avslöja att det är en raw food jordgubbspaj. Vid intervjutillfället frågade jag Pontus om han hade något gott recept som han ville dela med sig av och till svar fick jag receptet på den här ljuvliga jordgubbspajen. Nedan kan du ta del av hur även du kan göra Pontus raw food paj. Enjoy och må väl!


Jordgubbspaj


Ingredienser

200 g Mandel
200 g Cashew
12 st Urkärnade daddlar
2-3 msk kokosolja 
2 dl (ca 100 g) jordgubbar
1 dl vatten
2 tsk vaniljpulver
Jordgubbar till dekoration




Botten

Mixa mandel, 8 st dadlar och 2 dl jordgubbar i en matberedare till en jämn massa. Pressa ut smeten till önskad tjocklek på ett fat.

Topping

Pulverisera cashewnötter tillsammans med vaniljpulver i en matberedare. Tillsätt 4 dadlar tillsammans med kokosolja och finfördela ingredienserna. Tillsätt vatten. När du har en jämntjock massa brer du massan över botten, även på sidorna.

Garnera

Skiva jordgubbarna och garnera vackert, så blir tårtan en fröjd för ögat också. 

söndag 3 juli 2011

Pontus Kristensson - om raw food, hälsa och årets festival



Pontus Kristensson är mannen bakom greenroomsverige.com och en av medarrangörerna till årets Raw Life Festival som äger rum i augusti. Utöver detta arbetar han som föreläsare och är produktansvarig för Holistic's Raw Food.  Det som imponerar mig med Pontus är hans medmänsklighet och förmåga att på ett lättillgängligt sätt adressera viktiga frågor som berör oss alla. Budskapet är enkelt: Ät det som får dig att må bra!

Hur kommer det sig att du blev intresserad av mat?
Jag tror att jag alltid har varit intresserad av kost. Vid 25 års ålder kände jag att jag inte hade så mycket energi och jag upplevde att det var onormalt låg energi. Jag tänkte att om jag har så här dåligt med energi när jag är 25 år hur ska det då bli om tio år?
Jag började göra små förändringar i mitt liv och i min kosthållning. Exempelvis valde jag bort kött så ofta som möjligt och tog mer sallad till varje måltid. Tillsist hade jag bytt ut den lilla salladstallriken till en stor tallrik som jag fyllde till hälften med sallad. Jag fick snabbt tillbaka min energi och upplevde att det kändes bra. Min nya kosthållning kändes instinktivt helt rätt för mig. Den gjorde också att jag utvecklade mitt grundläggande intresse för mat. 

Vad ledde dig till just raw food?
Sanningen är att jag blev råkostare innan jag ens kände till begreppet Raw Food. År 2006 bestod ca 70 % av min kost av råkost och det var först på hösten 2007 som jag trillade över Raw Food som begrepp. Det kändes skönt att få bekräftat att jag inte var ensam, för att det kändes ensamt att ha en annorlunda kosthållning gentemot omgivningen.

 Vad inspirerade dig till att starta Greenroom?
Jag var med på en liknande amerikansk internetsida och då föddes idén till Greenroom. Det kändes främmande att hela tiden prata om min kost på engelska. Jag ville hellre föra konversationerna på svenska och samtidigt sammanföra människor i Sverige och Norden som hade samma intresse som jag. Att skapa en gemenskap på nätet och sedan skapa förutsättningar för att kunna mötas i verkligheten. Sommaren 2009 förverkligades min vision och Greenroom formades. Idag är det ca 800 medlemmar och det är en mötesplats för personer som är intresserade av raw food. 

                Vad skulle du ge för tips till någon som precis har börjat med raw food?
Det viktigaste är att mat ska vara roligt. Det är bra om du är nyfiken, men ta det med ro. Det är inte viktigt att äta helt rätt eller att du ska uppnå en viss procent av någon diet. Det viktiga är att du är bekväm med din kost och att du mår bra.

                Vad ska man tänka på när man äter raw food?
Precis som med vanlig kost gäller det att äta allsidigt och varierat. Ät så många olika färger som möjligt och försök att få i dig mycket bladgrönt. De största problemen med vegansk råkost är att få i sig tillräckligt med B12 och D-vitamin. D-vitamin får vi genom solen, men då vi lever i Norden är det viktigt att vi får i oss det även på vintern. De berikade livsmedel som finns idag räcker inte på långa vägar. Därför borde alla, raw food eller inte, ta kosttillskott med D-vitamin.
B12 är en svårare fråga för att det är ett vitamin som kroppen själv kan producera, men det kräver en välmående tarm. Det finns veganer som inte lider av B12-brist och sedan finns det personer som äter animalier som ändå drabbas av B12-brist. Det har med andra faktorer, än uteslutande kosten, att göra. Tarmen måste må bra och tarmfloran måste vara riklig. Det gäller att vara uppmärksam på bristsymptom. Om du får en B12-brist kan du åtgärda detta med hjälp av kosttillskott.

Vilka böcker skulle du rekommendera till de som vill mer om vad raw food innebär?
Erica Palmcrantz bok Raw food på svenska är en suverän nybörjarbok med många bra recept. Raw food works är en bok där många inspirerande personer har gått samman och var och en bidragit med sina erfarenheter. Conscious Eating av Gabriel Cousens är också en bok som jag uppskattar. Det tar upp många olika aspekter som är kopplade till mat. 

Vad är din matfilosofi?
Det är enkelt. Jag äter mat som jag mår bra av.  Vill du må bra för stunden kan du ta till olika knep för att uppnå detta, men för mig är det viktigt att den mat jag äter gör så att jag mår bra både när jag äter den och även på längre sikt.

Hur ser du på kopplingen mellan mat och hälsa?
God hälsa handlar om mycket mer än mat, men mat spelar en stor roll. Mat är också något som vi till stor del kan kontrollera. Om du låter 75 procent av din kost bestå av blandgrönt, grönsaker, frön, nötter och alger i levande tillstånd kan du använda de resterande 25 procenten till att äta frukt och annat.  Jag rekommenderar dock inte att du fyller den sistnämnda kvoten med enbart mjölkchoklad utan att du även där varierar din kost och väljer med sunt förnuft. De förstnämnda 75 procenten ger ett stöd för kroppen i form av vitaminer, mineraler antioxidanter m.m. De hjälper kroppen att hantera eventuella slaggprodukter som bildas av de sistnämnda 25 procenten. Vill du utöka de 75 procenten med mer raw food tror jag att det är gynnsamt. Jag tror att råkost ska utgöra en del av kosten för alla om man ska bygga en god hälsa på sikt.

Finns det något matminne som har stannat kvar hos dig extra länge?
Matminnen som bor kvar hos mig är från återkommande måltider som exempelvis kvällsmat hemma när jag var liten eller julmiddagar uppe hos mormor och morfar. Jag har haft turen att få uppleva bra jular under min uppväxt. När jag ändrade min kosthållning märkte jag att mat som var kopplad till dessa måltider var svårast att bryta från. När jag slutade att äta en viss sorts mat blev jag även medveten om hur mycket känslor som är kopplade till vad vi äter. Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Nu äter jag ju inte 100% raw food så skulle jag vilja testa någonting som skiljer sig från dieten så gör jag det.

Förra året var du med och startade Råkostfestivalen? Hur kommer det sig att du engagerade dig i festivalplanering?
Råkostfestivalen skapades i samma anda som Greenroom. Det var ett sätt att föra samman människor. Gemenskap och inspiration är nyckelorden. Det var en chans för alla råkostare att ta ett steg ur den virtuella världen och träffas på riktigt. Förra årets festival var en höjdpunkt för mig personligen. Den tog ca 8-9 månader att planera. Naturligtvis stannar en stolthet över att ha genomför projektet kvar hos mig, men det som jag verkligen bär med mig är alla möten som jag fick uppleva med människorna som var där.

I år heter festivalen Raw life festival och du är en av delarrangörerna. Vad har du för förväntningar på årets festival?
Årets festival arrangeras av mig och tre andra personer som är mycket involverade i Raw Food Branchen i Sverige, men när det gäller festivalen lägger vi alla våra intressen i branchen åt sidan. Vi driver det här som ett fristående projekt och är alla engagerade i egenskap av privatpersoner. 
Louise, om sanningen ska fram försöker jag inte att ha förväntningar utan förhoppningar. Min förhoppning är att vi ska skapa en bra gemenskap på festivalen och mitt stora mål är att skapa en stämning där gemenskap kan frodas. Det är viktigt att känna en gemenskap, inte bara inom råkostsfären utan med alla människor och med planeten vi bor på. Det finns biljetter kvar att köpa och festivalen hålls den 3-7 augusti på Ängsbacka Kursgård. Vill du läsa mer om festivalen kan du göra det på rawlifefestival.se. Alla är välkomna. Sprid gärna budskapet om festivalen så att vi gemensamt kan inspireras och njuta av fyra dagar tillsammans. 

                Vad arbetar du med när du inte driver internetsidor eller planerar festivaler?
Jag arbetar som produktspecialist på Holistic och har genom det jobbet även börjat hålla föreläsningar. Jag föreläser om sambandet mellan kost och hälsa. Den 28 september kommer jag till Malmö och talar om hur du kan äta dig till mer livskraft. Innan dess är jag i Göteborg den 21 september. Är du nyfiken på att komma och lyssna på mig hittar du föreläsningsschema och möjlighet att boka en plats på holistic.se. Under vecka 41 ska jag vara kock och inspiratör på ett sportretreat på Mallorca som anordnas av wellnesstogo.se. Det ska bli kul att få inspirera människor på det sättet.

"Jag tror att varje känsla som vi sänder ut får vi tillbaka också. Om du lever snabbt för att hinna med mycket så hinner du inte känna för att känslor tar tid. Det kan jag uppleva när jag har mycket att göra. Då hinner jag inte med att känna." Pontus har något speciellt över sig. Ett lugn och en livsglädje som är smittsam och inspirerande. "Ta det med ro!" var orden som fastnade hos mig när samtalet avslutades och tystnaden i rummet spred sig. Vi bär själva ansvaret för vårt eget välmående, men jag tror att den bästa vägen dit är att lära av varandra och lära med varandra.

"It is not in the conditions of your life, it is in the decisions you make that shape your destiny. Choose now. Choose well."
- Anthony Robbins

Må väl och lev väl!