onsdag 19 december 2012

Matpriskollen - en app för matälskare


Det är ingen hemlighet att personer med glutenintolerans spenderar mer pengar på mat per år än en person utan allergi. Det är inte så konstigt med tanke på att glutenfria produkter i regel är dyrare än samma produkter med gluten. Det finns ett par knep för att hålla matbudgeten på en rimlig nivå. Matplanering är det viktigaste verktyget. Spontaninköp är i regel dyrare i längden än planerade matinköp. Särskilt när tanken "visst hade det varit gott med lite..." smyger på när man går runt i matbutiken och magen kurrar. Ett annat verktyg är Matpriskollen. Det är en app som visar vilka extrapriser respektive affär har. Ungefär som reklambladen som  dimper ner i brevlådan fast ett betydligt miljövänligare alternativ. Själv har jag använt appen regelbundet i ett par månader och är mycket nöjd med tjänsten.

Hur använder jag Matpriskollen?
Ladda ner appen (som är gratis) och öppna den. Lägg in de mataffärer som du brukar besöka/som ligger i närheten under rubriken "mina favoritbutiker" för att snabbt och lätt kunna ta del av deras erbjudanden. Du har även möjlighet att lägga in dina favoritprodukter under rubriken "bevakningar" så plingar mobilen till när en affär har ett erbjudande som matchar dina bevakningar.  När du har hittat erbjudanden som du önskar ta del av så trycker du bara på produkten och sedan på "lägg till i inköpslista". Volia så har du inköpslistan smidigt med dig i mobilen.

Nedan finns ett videoklipp som närmare visar hur du använder appen.

Må väl!




tisdag 18 december 2012

Söndagslyx: Glutenfria pannkakor med kokosgrädde och bär




En av mina vänner tipsade mig om bloggen primallife.se där en tjej vid namn Emma skriver om paleolitisk kost eller stenålderskost som det också kallas. Jag läser ofta hennes blogg och har upptänkt att hon har publicerat många recept som jag vill testa. I helgen övergick tanken till handling och i söndags hade Kärleken och jag en lyxig frukost. Lyx för mig är att äta något riktigt gott en lugn morgon när det känns som att man har all tid i världen. Den här morgonen blev det Glutenfria pannkakor med kokosgrädde som serverades med bär, skivad banan och kokoschips.

Kvällen innan ställde jag in frusna jordgubbar och blåbär i kylen så att de skulle tina under natten. På morgonen när Kärleken tog med mopsen på morgonrundan så rörde jag ihop pannkakssmeten. Jag tvådubblade receptet för att jag var osäker på hur många pannkakor som skulle gå åt. Först mosade jag bananerna med en stavmixer och sedan blandade jag ner ägg, mandelmjöl och kryddorna. Därefter fick Kärleken, som är pannkaksmästare i vårt hushåll, uppdrag att börja steka dem. Han stekte dem i kokosolja och pannkakorna fick en vacker färg av gurkmejan.

Jag fortsatte till moment två dvs att vispa kokosgrädden. Jag plockade ut den kalla skålen, de kalla elvispkrokarna och den extra krämiga kokosmjölken ur kylen. Nu var det dags att vispa! Den som är van vid att vispa laktosfri vispgrädde vet att det tar ett bra tag innan man ser något resultat, men sedan pang så händer det grejer. Principen är den samma för krämig kokosmjölk så ha tålamod!

Med kokosgrädden klar, pannkakorna gräddade, bären tinade så var det bara att skiva en banan och plocka fram kokoschipsen. Et voila, en riktigt god frukost serverad.

Tränar du mycket och är intresserad av att äta stenålderskost så kan jag rekommendera boken The Paleo Diet for Athletes av Loren Cordain.

Må väl!


Glutenfria våffelstrutar och kakfrossa


I lördags firade vi min underbara vän S som fyllde år. Hon och hennes make B bjöd hem till öppethus med goda kakor och glass från Otto & glassfabriken i Åhus.

S är en mycket omtänksam vän och istället för att göra glutenfria alternativ till mig så bestämde hon sig för att hitta glutenfria alternativ som alla skulle kunna tycka om. När Kärleken och jag anlände till firandet var 80 % av allt som serverades glutenfritt. Det bjöds på Sarah Bernhardt bakelserglutenfria syltkakor med lemon curdnötkakor, tryfflar m.m. När S & B åkte till Otto & Glassfabriken för att inhandla all glass hittade de även gluten- och mjölkfria våffelstrutar. Glassen, strutarna och kakorna, ja allting var super gott. Vilket firande! Jag och Kärleken hade en fantastiskt trevlig dag och det bjöds på många skratt.

Mat är gemenskap och alla ska få vara med när jag firar, förtydligade S när jag tackade henne för hennes omtanke.

Mat är gemenskap. Måltider har sedan urminnes tider samlat människor. Om man avviker från den rådande matnormen är det lätt att stundtals känna sig utanför när alla andra i sällskapet äter av samma sorts mat och något helt annat finns på tallriken framför en. Jag tycker att det är viktigt att t ex barn som går i skolan får ett allergivänligt alternativ som är så likt det ordinarie alternativet som möjligt. För känslan av gemenskap. Det är något så fundamentalt och känslomässigt betingat att det är svårt att förstå om man inte hamnar i en sådan situation själv. Jag kan erkänna att jag inte trodde att det spelade någon större roll vad man åt när jag åt gluten, men efter 2 år med allergimat inser jag vikten av att få känna matmässig samhörighet med sällskapet vid middagsbordet.

Om du känner dig osäker på hur du kan laga mat till din glutenfria gäst så be om råd eller be vederbörande att ta med sig mat/efterrätt, men glöm då inte att berätta vad övriga sällskapet ska äta så att din gäst får en chans att förbereda något liknande. Och glöm inte att den extra ansträngningen som du gör i köket kommer att uppskattas enormt hos din gäst med matallergi.

Stort tack till min vän S för att du alltid ser lösningar istället för problem!

Må väl!




fredag 14 december 2012

Glutenfrikost.se

När jag surfade runt för att hitta länkar till mitt föregående inlägg ramlade jag över en artikel om Olle Fastrup och Max Henningsson. De läser sista året på företagarprogrammet på Europaskolan i Strängnäs och deras projektarbete bygger på en idé om att skapa en hemsida för glutenfria recept. Frågeställningen för projektarbetet är i grunden: Hur kan man få 3000 besökare till en hemsida utan marknadsföringsbudget? Varken Olle eller Max är själva intoleranta, men de insåg att det saknas en receptbank på nätet för glutenfria recept. 

De tog uppdraget på allvar och i dag är hemsidan i full gång och heter Glutenfrikost.se. Den bygger att besökarna själva hjälper till med att bidra med recept. På hemsidan finns även en karta som underlättar för glutenintoleranta personer när de ska äta ute. 

Jag har besökt Glutenfrikost.se och tycker att de har gjort ett riktigt bra arbete så hjälp Olle och Max att nå sitt mål med 3000 besökare genom att själv surfa in på sidan och bidra med ett recept eller låt dig inspireras av recepten som redan är upplagda.

Må väl!

Provsmakning: Gluten- och laktosfria pepparkakor



Julen närmar sig steg för steg och jag njuter för fulla drag. Efter att ha florerat i flertalet mattidningar, några kokböcker och spanat på nätet har jag nu ringat de rätter som redan har vunnit en plats på jultallriken samt de rätter som fortfarande konkurrerar om en finalplats. Pepparkakor är något som jag redan nu har bestämt mig för att lösa på enklast möjliga sätt i år. I frysen finns redan två färdiga glutenfria pepparkaksdegar från Fria som jag har lite blandade planer för. Ibland är det dock skönt att snabbt och lätt kunna köpa med sig ett paket pepparkakor från mataffären. Jag har tidigare smakat Sempers glutenfria pepparkakor och måste erkänna att det inte var någon hit. Så på väg hem till mina vänner B & S köpte jag med mig ett paket glutenfria pepparkakor från CrazyBakers of Sweden. Dags för provsmakning!

Innehåll: 150 gram pepparkakor som är fria från gluten och laktos.

Provsmakare: Undertecknad, min vän B och min vän S.

Omdöme: Pepparkakorna var helt ok, men inte mer. Det som saknades var tydligare kryddning då pepparkakssmaken var mycket mild. Konsistensen är hård och det känns mer som en småkaka/skorpa än en pepparkaka. Skulle jag köpa dem igen? Ja, men bara om jag inte har några hemmagjorda pepparkakor hemma. De är bättre än Sempers glutenfria pepparkakor, men Frias glutenfria pepparkaksdeg, som du gräddar själv, vinner över båda med hästlängder.

Betyg: 2,5 av 5

Stort tack till min B som tog bilden som ni ser ovan.

Må väl!

måndag 10 december 2012

Provbakning: Knäck med saffransmak

Just nu är jag inne i en fas där jag, genom provbakning, håller på att sortera ut de guldkorn som ska få förgylla mitt och familjens julfirande. Urvalet baserar sig på smak och hur väl julgodiset lirar med övriga spelare. I tidningen Buffé (Nr 11 2012) hittade jag ett recept på knäck med en extra touch. Knäck är en given spelare som alltid lyckats leverera år efter år, men i det här receptet spetsas den till ytterligare.


Knäck med saffransmak

Receptet ger 50 stycken.

2 dl laktosfri grädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 paket saffran

Koka upp socker, vispgrädde och sirap i en kastrull under omrörning.
Låt därefter smeten koka kraftigt tills temperaturen är 125-130 grader, beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör om då och då. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 paket saffran, blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna.


Tycker du inte om saffran eller tycker du att det blir för mycket med både lussekatter och saffransknäck? Då föreslog Buffé att du istället för saffran kan blanda ner 1 tsk pepparkakskrydda. Givetvis är vanligt knäck också fantastiskt gott. Saffransknäck tillsammans med originalknäck är båda uttagna till årets julfirande. Följ Ätbart och Njutbart för att få reda på vilka som får göra dem sällskap.

Må väl!

Vintergåvor i ett snöfyllt Malmö

Bor du i Malmö eller i närmaste omkretsen har just du möjligheten att göra ett eller flera barn glada i jul.

Du har säkert läst på facebook, i sydsvenskan eller sett på TV4 nyhetsmorgon att det på Kafé Agnez i Malmö sker en leksaksinsamling för att barn i fattiga familjer ska kunna få en julklapp. Insamlingen pågår fram till fredagen den 14 december och du kan lämna in klapparna under Kafé Agnez öppentider dvs. mellan kl 11:00 och 18:00. Adressen är Agnesgatan 11.

Själv vadade jag genom ett snöfyllt Malmö, med destination Agnesgatan, tidigare i eftermiddag med ett par klappar i högsta hugg. När jag överlämnat presenterna till cafébiträdet passade jag på att fråga henne om Kafé Agnez glutenfria utbud. Hon berättade att maten alltid är glutenfri och om du är intolerant så får du glutenfritt knäckebröd till maten istället för vanligt bröd. Är du sugen på en kopp kaffe finns det ett par glutenfria bakelser att välja mellan.

Har du några leksaker eller kläder över där hemma som du/ni inte använder så passa på att sprida lite julglädje genom att förgylla någon annans tillvaro. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Må väl!

torsdag 22 november 2012

Provsmakning: Biggans Béarnaise Klassisk




Innehåll: 250 gram béarnaisesås. Fri från gluten och laktos.

Provsmakare: Undertecknad och Kärleken

Omdöme: Kan serveras varm eller kall vilket är ett plus. Smakrik, krämig och välsmakande béarnaisesås som inte känns för tung och mättande.

Betyg: 4 av 5

Att tillaga såser från grunden i all ära, men ibland är det skönt att kunna välja ett färdigt alternativ. I det här fallet tipsade Mamma mig om Biggans "Bea-sås" och givetvis provsmakade jag och Kärleken den direkt. Positivt överraskade av den välsmakande såsen tog burkens innehåll snabbt tog slut i sällskap med lövbiff, klyftpotatis och sallad. En enkel måltid, men ack så god.

Må väl!

Provsmakning: Spicy Bananas Djungelchips




När jag var och handlade på Green matmarknad i Malmö hittade jag den här spännande påsen; Spicy Bananas Djungelchips. Då Kärleken älskar allting som har med banan att göra fick en påse följa med mig hem till det sedvanliga fredagsmyset. Det är alltid kul att testa något nytt.

Innehåll: 85 gram torkade bananer kryddade med sydamerikansk chili. Fri från gluten och laktos.

Kostnad: Ca 20 kronor.

Provsmakare: Kärleken.

Omdöme: Tunt skivade bananer. Bra krispighet. Välkryddade bananchips med en reeeedig hetta i eftersmaken. (Kärlekens skånska uttal får Mat-Tinas dialekt att likna rikssvenska.) Jag anar en sötma bakom all hetta, men jag saknar banansmaken vilket är ett minus. 
Obs! Ät inte för många på samma gång för då riskerar du att det börjar brinna i munnen!

Betyg: 3 av 5

Må väl!

tisdag 20 november 2012

Soppor och sånt - en värmande oas i vintermörkret



I början av hösten besökte jag och kärleken en härlig sopprestaurang som ligger vid Drottningtorget i Malmö, närmare bestämt på Östra Tullgatan 4. När vi kom dit möttes vi av en inbjudande miljö, en glad ägarinna (Linda Norvall) och en meny som gjorde att vi ville testa det mesta. Linda berättade att det under hösten även kommer att finns en gryta som alternativ på menyn. Ett härligt långkok som värmer i höstkylan, tillade hon
Menyn skiftar från vecka till vecka, men ibland får ett alternativ följa med till veckan efter. Soppor & sånt har ännu ingen hemsida, men på restaurangens sida på facebook kan du läsa om veckans meny.

Följande soppor fanns på menyn under vårt besök

Sherrydoftande championsoppa med rostad chorizo
Rödbetssoppa med getost kräm
Krämig musselsoppa med räkor och vitlökskrutonger
Potatis- och purjolökssoppa

Det som slog mig under besöket var tillgängligheten. Menyn var utformad så att det fanns någonting för alla, oavsett om du är laktosintolerant, glutenintolerant eller vegetarian. 

Jag använder mig alltid av vegetariska fonder då jag inte vill utesluta någon som väljer att äta vegetarisk kost genom att använda en animalisk fond i soppan, flikade Linda in medan jag stod och valde mellan läckerheterna. 

Pricken över i:et är att det medföljer glutenfritt hembakat bröd när du köper en soppa. I regel får du även en eller två välsmakande röror till brödet. Efter många överväganden valde jag tillsist den sherrydoftande championsoppan med rostad choritzo (se bild nedan.) Jag lovar att det inte fanns en droppe kvar i skålen när jag var klar. Till soppan fick jag två ljuvliga röror, en yoghurtröra med smak av mynta samt en kikärtsröra. 

Jag har ätit på Soppor & Sånt sedan det första besöket och jag kan garanterat säga att jag kommer att äta där igen. Ett stort plus, utöver mycket välsmakande soppor och röror, är att du möts av en glad och serviceinriktad ägarinna som, enligt min mening, är suverän på att svara på frågor kring vad du som matallergiker kan äta på restaurangen. 

Soppor & Sånt har öppet måndag till lördag, klockan 11:00 - 15:00 så varför inte bryta vinterkylan med en värmande och välsmakande soppa? 

Må väl!





måndag 24 september 2012

Lördagens bravader: Barnkalas


I lördags var jag och Kärleken på kalas. Min underbara brorsdotter fyllde två år och det var väl värt att fira. Min bror och svägerska hade dekorerat lägenheten med stora ballonger i vackra pastellfärger och färgglada serpentiner. Mitt på det dukade långbordet stod en fantastisk bukett med rosa rosor. Allting var smakfullt, men samtidigt roligt och kreativt.

Inne i köket var tårtbordet uppdukat. Innan det var dags att hugga in, och efter att ljusen hade blåsts ut så klart, hade min svägerska en genomgång av vad det fanns att välja på. Omtänksamt deklarerade hon vad som var glutenfritt och laktosfritt för att alla skulle få en chans att äta efter sin förmåga. På min tallrik hamnade laktosfri vaniljglass, rosa macarons fyllda med vit choklad, fruktsallad och en och annan chokladboll. 

Jag tror att vi har kommit långt förbi det stadiet där allergimat är något ovanligt, tråkigt och smaklöst. Idag har vi ett stort utbud att välja på samt tillgång till både information och råvaror för att kunna glädje både stora och små.  Det är bara vi som skapar begränsningarna, men det är också vi som skapar möjligheterna. Nu är Ätbart och njutbart åter i drift och höstens ledord är kreativitet. 

Må väl!





onsdag 5 september 2012

Skördefest i Limhamn, den 22-23 september 2012

Nu är det dags igen. Sommaren börjar nå sitt slut. Hösten gör entré och enligt tradition hålls det en skördefestival i Limhamn. Markera den 22 och 23 september, klockan 10:00 - 16:00,  i kalendern om du vill få mysa runt bland lokala handlare och närproducenter på Limhamns Torg. För mer information klicka vidare till polimhamn.se

Må väl!



måndag 30 juli 2012

Instagram

Nu kan du även följa Ätbart och njutbart på Instagram.

Instagram är en gratis app för fotodelning. Genom att installera appen, söka på Atbartochnjutbart samt därefter klicka på follow kan du få ta del av glutenfria tips, matäventyr och annat kul.

Bloggen kommer givetvis också att vakna från sin sommardvala och fortsätta framöver.


Må väl!


Senaste bilden på Ätbart och Njutbarts sida på Instagram. 
En fantastisk hallon sorbet från Lomma glassfabrik. Den smakade ljuvligt!



onsdag 23 maj 2012

Pâtisserie David - en fransk oas i centrala Malmö

I Malmös härliga kvarter Sankt Gertrud hittar vi en fransk oas, nämligen Pâtisserie David.

Pâtisserie David är ett franskt konditori som bjuder på en ljuvlig miljö för en fikastund. Förra lördagen lurade jag dit kärleken. Hans reaktion var lika positiv som min särskilt när han fick reda på att jag varit där dagen innan för att göra en smygbeställning. Givetvis var det en vanlig beställning för personalen, men en smygbeställning för mig då jag var tvungen att hemlighålla den i nästan 24 timmar. Puh! En ansträngning som heter duga då jag har ruskigt svårt att hemlighålla överraskningar för kärleken.



Pâtisserie David har en underbar chokladmousse-bakelse som inte får missas! Den är fri från gluten, eller så fri från gluten som en bakelse kan vara i ett konditori, och fantastiskt god. Den har ett lager med vit chokladmousse, ett lager med mörk chokladmousse och inuti gömmer sig en underbar hemlighet. Dessvärre tror jag inte att den är laktosfri.

När jag besökte pâtisseriet dagen innan så var nästan alla bakelser slut, men chokladmoussen brukar annars finnas där dagligen. Vill du vara på den säkra sidan så gör en beställning innan precis som jag gjorde.

Kärleken gav tummen upp för både chokladmousse och pâtisserie. Vi är båda överens om att Patisserie är ett av malmös skönaste fikaställen. Upptäck det du med!

Må väl!




tisdag 22 maj 2012

Glutenfri tårtbotten


Ingen kan ha missat att lilla prinsessan Estelle döps idag. Runt om i konditorierna säljs det vackra prinsesstårtor med rosa marsipantäcken och en liten guldkrona på.

För att vi glutenfria personer ska kunna vara med och fira, eller bara äta en god prinsesstårta i sommarvärmen, så publicerar jag ett uppskattat recept på en glutenfri tårtbotten. Receptet är taget från Anneli på kokaihop.se.

För att göra din egen prinsesstårta så kompletterar du med sylt (exempelvis hallonsylt), grädde, vaniljkräm och marsipantäcke.

Må väl!

tisdag 8 maj 2012

Glutenfria Petit-choux med grädde och lemon curd

Jag ramlade över dess små bakverk första gången som jag såg tv-serien Chef's academy där stjärnkocken Jean-Christophe Novelli såg det som en självklarhet att kockar av all rang ska kunna göra petit-choux. Namnet är franskt och betyder små kålhuvuden. Det sägs att de har fått namnet efter sitt utseende.

Det fantastiska med dessa små underverk är att de är kameleonter på så vis att de är relativt neutrala i smaken och kan fyllas med vad än önskas. När jag läste tidningen Baka (nr 2 2012) för en vecka sedan upptäckte jag att de hade ett recept med petit-choux som var fyllda med grädde och lemon curd. Ett recept väl värt att testa.

Receptet i tidningen var med vetemjöl, men jag bytte ut vetemjölet mot motsvarande mängd potatismjöl och ersatte merjeriprodukterna med laktosfria varianter. I tidningen rekommenderade man även att servera äggtoddy med kardemumma och rom till bakberken. Nedan kan du läsa båda recepten, med medgivande av tidningen så klart.

Det är busenkelt att göra petit-choux. Gör en grundsats och variera med olika fyllningar. Blir det petit-choux över så kan du frysa in dem och sedan ta fram dem när du än behagar.

Njut av livet och må väl!




Petit-choux med grädde och lemon curd 
(ca 20st)

Petit-Choux

72 gram laktosfritt smör
1,5 dl laktosfri mjölk
1,5 dl potatismjöl
2 ägg
1 ägg vita

Fyllning

1 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
florsocker

Petit-choux: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen koka upp. Ta av från plattan, vispa ner mjölet; vispa tills degen släpper från kastrullen. Häll smeten i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en jämn smet. Vispa till sist ner äggvitan. Klicka ut små bollar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Grädda dem i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter.Ta ut och låt dem svalna på galler.

Fyllning: Vispa grädden. Vänd ner lemon curd. Klipp eller skär av toppen på bullarna och spritsa ut fyllningen. Lägg på toppen igen som ett lock. Pudra över florsocker. 


Äggtoddy med kardemumma och rom
(2 glas)

2 äggulor
0,5 dl strösocker
4 dl laktosfri mjölk
1tsk kardemummafrön
1 msk mörk rom

Äggtoddy med kardemumma och rom: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp mjölken med kardemummafröna. Häll under omrörning den varma mjölken försiktigt över äggsmeten. Smaksätt med rom. Häll upp i glas, strö över lite nystött kardemumma och servera genast. 


tisdag 24 april 2012

Idala gård - ett italienskt gömställe på den skånska slätten

På landsbygden utanför Trelleborg ligger ett charmigt italiensk gömställe. Idala gård bjuder på en vacker och rogivande miljö, god mat, ett stort utbud av viner och, enligt min åsikt, en trevligt samt serviceinriktad personal. 

Att åka på konstrunda under påsken har alltid var en tradition för mig. Efter ett par stopp på olika konstutställningar med diverse kreativa konstnärer var det dags att försöka rädda blodsockret från att falla genom golvet. 

Utan att jag visste vart vi var på väg körde mina medpassagerare hemlighetsfullt ut på den skånska slätten och bort från både konsthallar och brus. 

Väl framme vid en gammal, men vacker gård stannade bilen. De hade tagit mig till ett litet italienskt paradis utanför stadens gränser. I ett färgglatt och stort rum satt vi och talade medan vi såg hur kockarna arbetade i det öppna köket. 

Lokalen var nästan helt full med gäster, men det kändes som att alla matgäster hade ett tyst samförstånd om att fokusera på njutningen och att bevara den stressfria känslan som vilade över lokalen. 

Vi avnjöt en trerätters måltid som jag har bevarat åt er i bildform nedan. För min del fanns det ingenting att klaga på gällande varken mat, lokal eller service. En av ägarna hjälpte oss att välja ut ett passande vitt vin som även gav uppskattning kring bordet. Det är inte konstigt att Idala gård är med i White guide.

Utöver restaurangverksamhet håller gården i vinevenemang, vinprovningar, catering, matlagningskurser, föreläsningar, vinskördefest, ett gårdshotell, en gårdsbutik m.m. Allt med ett inspiration från Italien. 

För dig som är intresserade av italienska viner så håller Idala gård en vinmässa den 17-20 maj där femton till tjugo italienska vinproducenter gästar gården. 

Det är inga problem att äta på Idala gård om man är gluten- och/eller laktosintolerant, trots att italiensk mat är känt för att innehålla mycket vete. Gör gärna som jag och ring till restaurangerna innan du besöker dem. På så sätt behöver du aldrig vara orolig att det inte ska finnas några alternativ för dig. Nedan kan du se hur Idala gård charmade mina smaklökar.

Må väl och lev väl!


Italienska ostar, oliver, lufttorkad skinka, syltade lökar, soltorkade tomater.
Vad mer kan man begära?


En fantastisk god och fräsch laxrätt som huvudrätt.


En ljuvlig pannakotta med bär som försvann fortare än vad jag hann ta upp 
kameran, men livet är ju till för att levas. 


måndag 23 april 2012

Carlshamn Bageris Glutenfria Muffins & Kak mix

När jag gick genom mitt skafferi i jakt på riven kokos upptäckte jag att jag ännu inte testat den glutenfria Muffins och Kak mixen från Carlshamn bageri som funnits där ett tag. Jag fick den av mamma i samma skede som jag tänkte att jag skulle försöka att lära mig att baka glutenfria bröd, tårtor, kakor m.m. Alla som börjar på ruta ett gällande glutenfri bakning vet att det inte är helt enkelt i början.

Efter tre misslyckade foccasia (bröd) var jag beredd att slänga in handduken, men då kom mamma med den här mixen. Hon påminde mig att det är bra att lära sig från grunden innan man tror att man kan bemästra allt.  Jag insåg att jag kunde många knep med "vanlig" bakning, men att glutenfri bakning var någonting helt annat. Mixen var en liten gåva för att jag skulle få känna att allt är möjligt innan jag fortsatte med min utmaning. Nu har jag kommit en bit på vägen, men vill ändå ta vara på Muffins & Kak mixen. Det positiva med mixen är att den inte bara är glutenfri utan även laktosfri.

I anvisningarna står det att man ska använda flytande margaring eller rapsolja, men jag valde istället att göra muffinsen med riktigt laktosfritt smör. Du som också vill använda smör smälter 100g smör till smeten då 100 gram smör motsvarar 1 dl smör.



Jag brukar lägga muffinsformarna i en muffinsplåt 
för att få jämnare muffins.

Det gick snabbt och lätt att göra muffinsen. De reste sig fint och smakar som vaniljmuffins brukar smaka.  I min gasugn är det svårt att få färg på bakverk så jag tror att de kommer att se mer gräddade ut i en vanlig ugn.

Den här Muffins & Kak mixen passar er som ännu inte har kommit underfund med knepen vid glutenfri bakaning, till er som ska ha en glutenintolerant gäst över på fika eller till er som har bråttom.

Keep it simple och må väl!






Nyhet: Laktosfri Activia


En av årets nyheter i mejerihyllan är att Activia har lanserats i laktosfri version. Smakerna som du kan välja mellan är jordgubb, blåbär och skogsbär. Jag har smakat activia med jordgubbssmak och kunde snabbt konstatera att det inte bara är magen som blir glad utan även smaklökarna. 

Må väl!




fredag 20 april 2012

V.E.S.P.A - en glutenfri pizza värd namnet

När jag fick min intolerans trodde jag att jag hade ätit min sista pizza tills en omtänksam familjemedlem hittade en pizzeria i Malmö som tillverkade glutenfria pizzor. Det är ju verkligen värt att testa tänkte jag. Pizzan var smakmässigt knappt godkänd och när jag väl hade ätit den så kändes det som att jag hade ätit en klump cement. Jag hade ont i magen och mådde illa i ett dygn. Efter den upplevelsen var jag fullt övertygad om att jag hade ätit min sista pizza.

Jag blev glutenintrolerant som vuxen och var innan dess van vid att kunna äta vad som helst. Jag och mina vänner brukade under somrarna köpa med oss pizzor för att sedan åka ner till stranden. Vi åt dem och pratade till solen gick ner. Mat är inte bara smakupplevelser utan även gemenskap. Som glutenintolerant är det lätt att hamna utanför mat-gemenskapen då allergin gör att man avviker från den rådande normen.

8 månader efter mardröms-pizzan fick jag reda på att V:E:S:P:A också tillverkade glutenfria pizzor. Minst sagt skeptisk övertalades jag att testa en. Vilken skillnad! V:E.S.P.A levererade en väl godkänd pizza med en luftig samt lite tjockare botten och med möjligheten att kunna välja vilken pizza jag än ville bland deras utbud. Inga begränsningar. V.E.S.P.As glutenfria pizza är lite mindre än en vanlig pizza, men du blir garanterat mätt. Jag äter inte så ofta pizza, men när jag gör det så vill jag ha kvalitét.

Om du tilltalas av rökt italiensk mozzarella ost, färsk basilika, mild fårost, bresaola (lufttorkat kött av oxinnanlår), parmesan, kokt italiensk skinka, ricottaost, nykokta blåmusslor, parmaskinka, olika sorters salami, pesto, marinerade kronärtskockor, Karl-Johan svamp m.m. tror jag att V.E.S.P.As pizzor även kan vara någonting för dig. Givetvis har de även andra mer klassiska pizza-tillbehör som vi svenskar är mer vana vid, men utmana vanans makt och testa något nytt.

Nu firar dessutom V.E.S.P.A att våren har anlänt genom att ha extrapris på tre av sina pizzor, varav en  av pizzorna är min favorit nämligen parma rucola. För er som klarar av att äta laktos kan jag berätta att du alltid får en gratis glass till din pizza. Tycker du inte om pizza har V.E.S.P.A även glutenfri pasta rätter med alla möjliga italienska godsaker till. Restaurangerna finns i Malmö, Limhamn och Lund.

Kort och gott: V.E.S.P.As pizza är glutenfri pizza när den är som bäst!

Må väl!

tisdag 20 mars 2012

Rötter i Malmö

Idag gjorde jag det! Ute på en promenad svängde jag äntligen inom butiken Rötter som ligger på Föreningsgatan 30 i Malmö. I den här ljuvligt lantliga, men snygga affären kläddes väggarna av olika grödor samt produkter. Allting kommer från skånska gårdar och skånska producenter. I butiken präglas sortimentet av vad marken erbjuder för säsongen. Det enda som saknades var kärleken som skulle kunna hjälpa mig att bära, men det får han se fram emot att göra i helgen istället.

Med tanke på att jag skulle fortsätta min promenad ville jag inte bära med mig för tungt. Jag hittade en kruka med vårlökar och tänkte att de skulle vara perfekta där hemma. Man måste ju fira att det är vårdagjämning. När jag stod i kassan och skulle betala så såg jag i ögonvrån några vita burkar en bit bort. Jag blev nyfiken och tittade närmare.  Tång och algsalt stod det på en av dem. Läckert! I kassan stod delägaren Lotta. Hon var fantastisk på att ge service och innan jag visste ordet av hade jag fått smaka på saltblandningen och även ytterligare två saltblandningar. Och inte nog med det så fick jag ett litet glas äppledryck att avsluta med. Tång och algsaltet fick följa med mig hem och om jag känner Kärleken rätt kommer chilisaltet snart att göra det sällskap. 

Rötter har ett bra koncept, ett fräscht utbud och som kund möts man av ett trevligt och serviceinriktat bemötande. Summan av kardemumman är att jag inte skulle tveka att rekommendera Rötter till någon. Malmöbor, om ni inte har hittat dit än så är det dags nu! 

Och jag skulle även vilja passa på tipsa alla te-drickare om att The Spice Tree på Baltzargatan i Malmö har kampanj på ett rooibos te som heter Lantliv. Ett gott och mjukt te. 

Må väl!




lördag 10 mars 2012

Glutenfri och laktosfri glass från SIA

Goda nyheter i det senaste numret av Bulletinen, som är Svenska celiakiförbundets medlemstiding. Nu finns det en glutenfri och laktosfri strutglass från SIA. För er som inte har Bulletinen så kan ni läsa mer om nyheten nedan.

Må väl!


torsdag 8 mars 2012

Frisk och stark med optimal näring, 16 april i Malmö

Nu startar Zarah Öberg och Peter Wilhelmssons vårtuné.

Zarah är känd för sitt engagemang i hälsofrågor. När hon inte föreläser och inspirerar så driver hon ett 50-tal olika hemsidor om hälsa. En riktigt frisk fläkt!

Peter är näringsmedicinare som bland annat driver en skola med näringsutbildningar. Han har även författat ett flertal böcker och har en gedigen erfarenhet när det gäller kopplingen mellan näring och hälsa. Båda är kända som riktigt bra föreläsare.

Den närmaste tiden kommer Zarah och Peter att besöka 8 städer med sin föreläsning "Frisk och stark med optimal näring". Under föreläsningen får du bland annat får lära dig hur du äter rätt för att uppnå bättre prestation, hur du förebygger träningsskador, vilka mathållningar är bra för olika typer av träning m.m. Den 16 april kommer de till Malmö och biljetten kostar 150 kronor.

Ge dig själv en bra start på våren och boka en plats till föreläsningen i Malmö genom att skicka ett mail till marie@mmbalans.se. För att se resten av mmbalans vårprogram så klicka här.

Må väl!

onsdag 25 januari 2012

Lakrids by Johan Bülow

På Allt om mat's hemsida så hittar vi Stefan Nilssons blogg Mer än müsli. Stefan är en trendexpert och levererar massor av nya tips kring mat och allt som hör därtill. Personligen gillar jag att besöka hans blogg för att finna inspiration och för att låta mig imponeras av människors kreativitet.

När jag svängde in på Stefans blogg tidigare idag fick jag en härlig onsdags-överraskning då han tipsade om Lakrids by Johan Bülow. Ljuvlig lakrits i läckra burkar gjorda av återvunnet material. När jag klickade mig vidare för att läsa mer så stod det i slutet av alla produktbeskrivningar; "Ingen gluten. Naturligtvis." Tänk att lakrits kan kamma hem så många pluspoäng.

Enligt Stefan kommer vi att kunna handla dessa godsaker i våra svenska butiker inom kort, men för er lakritsälskare som inte kan hålla er tills dess så kan man även inhandla Lakrids by Johan Bülow på Chokladbutiken. Om du har testat Bülows lakrits så skriv gärna en kommentar och berätta vad du tyckte.

Må väl!

onsdag 18 januari 2012

Inlagd vitlök och Botulism

Jag älskar vitlök, chili samt olivolja och tänkte att kombinationen borde ju bli underbar. En liten stund efter att tanken hade slagit mig begav jag mig ut på nätet för att se vad andra hade för erfarenheter kring detta. I ett inlägg läste jag att förvara vitlök i olja var ett superbt sätt att ta tillvara på den vitlök som blev över. I ett annat läste jag att man kunde lägga in grillad paprika tillsammans med vitlök, persilja och olivolja. Mums! Men något drev mig framåt i min jakt. Det var den där lilla magkänslan som sa att det fanns mer att ta i beaktning.


Där stod det: Botulism! Clostridium botuinum är en bakterie som växer i syrefria miljöer och som trivs bra i rumstemperatur. Den är sällsynt i Sverige, men man bör akta sig för att lägga in grönsaker, kryddor m.fl. om man inte är helt införstådd med hur det ska göras. Ett exempel där bakterien trivs bra är just vitlök inlagd i olja. Jag vill passa på att tillägga att det inte är någon snäll bakterie utan att den skapar ett nervgift som ger symptomen nedan.



De huvudsakliga symtomen vid klassisk botulism är:
  • illamående, kräkningar, diarré (ibland förstoppning)
  • allmän sjukdomskänsla, yrsel, trötthet, muntorrhet
  • ögonmuskelförlamning som kan leda till synstörning, dubbelseende
  • halsont, talsvårigheter
  • efter hand andningsförlamning.
(Taget från smittskyddsinstitutets hemsida. För att läsa mer om Botulism på smittskyddsinstitutet så klicka här.)

På senare tid har det blivit populärt att göra saker och ting från grunden, men det finns en del saker som den moderna människan måste ta hänsyn till. Saker som inte längre är självklara att känna till. Informationen förs inte längre ner mellan generationerna utan nu förlitar många av oss på inlägg och recept skrivna av människor som vi inte känner. Om du ska tillaga mat som ska förvaras under en längre period så utgå från receptet i en modern kokbok om du inte är säker på att din källa är 100% tillförlitlig.

Matlagning kräver inte bara en känsla för smaksammansättningar utan även en medvetenhet om hur råvaror ska hanteras för att ge näring, njutning och trygghet till den som ska äta det. Ingen av oss vill ge bort en förgiftning, varken till oss själva eller i present till någon annan.

Var medveten och må väl!

tisdag 3 januari 2012

Ett glutenfritt 2012

Nu har nyårsraketerna tystnat. Ljuden av de skålande glasen likaså. Det enda som hörs är vinden som laddar upp inför morgondagens storm. Runt om ställer människor tillbaka sina inre klockor till vardagen och 2012 börjar ta fäste. 

Inför varje nyår väcks tankar om det som har varit och det som komma skall. Vi lovar och bedyrar att hitta tid till det som vi i vanliga fall inte hinner med. Professorn Bodil Jönsson säger, lite kaxigt men ack så sanningsenligt, i sin bok Tio tankar om tid att tid faktiskt är det enda vi har. 

I somras besökte jag och Kärleken vikingastaden Foteviken i Skåne. Där fanns ett flertal olika matlagningsplatser (se bilder) uppställda och jag fascinerades över deras konstruktion och utvecklingen som har skett sedan dessa var i senaste ropet. Idag har vi assistenter, matberedare, stavmixar, digitala vågar, decilitermått, ugnar i olika utföranden, kyl, frys, kastruller, tryckkokare, recept som omger oss överallt, mataffärer i varje hörn m.m.  Allt för att vi ska kunna laga mat så smidigt som möjligt. Och skulle vi vilja uppleva något nytt eller äta någonting snabbt så finns det tätt med bagerier och restauranger av olika slag i vår närhet. 

Sanningen är den att allt det som jag nämnde ovan är olika sätt att spara tid. Att slippa hacka alla råvaror själv. Att slippa jaga villebråd eller dra upp morötterna ur marken. Att slippa samla virke till en brasa eller att slippa komma på alla maträtter själv. Tid är inte bara det enda som vi har utan något av det viktigaste som vi har. Utan den finns vi inte längre. Men vilket pris vill vi betala för att spara tid och hur nyttjar vi all den tid som "blir över"?
När jag tänker på nyårsafton tänker jag på tacksamhet, för allt som har varit och allt som komma skall. En tid att fira, men också att reflektera över vad som är viktigt. Det viktigaste kanske är att stanna upp och  ta redan på vad som verkligen betyder något. Att lägga alla quick-fix åt sidan för att våga investera tid i hälsa, familj, vänner, glädje eller vad som än må komma högst på listan. Våga satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Låt 2012 blir året där du investerar din tid i saker som får dig att utvecklas, med människor som du tycker om och uppdrag som motiverar dig. Upptäck nya saker, smaka på nya smaker och dela med dig av dina erfarenheter så att även andra kan få glädjas med dig. Spara inte in din tid på viktiga saker och ta chansen att slösa din tid på de saker som verkligen är värdefulla. Våga ta ställning när priset för att spara tid blir för högt på längre sikt.

Är du nybliven glutenintolerant så låt detta bli året då du tillåter dig att blicka utöver det utbud som finns i matallergihyllan i affären. Året då du utforskar, experimenterar och hittar din egen väg i matdjungeln. En sund mathållning, utan ämnen som kroppen inte tål, är den bästa medicinen för en person med matintolerans och den största gåvan som du kan ge dig själv. 

Ätbart och njutbart kommer att finnas med dig hela året med nya recept, inspiration, tips och reportage. Och glöm aldrig; Det finns inga hinder, bara utmaningar. 

God fortsättning och må väl!