söndag 17 juli 2011

Glutenfri Citronkaka

Efter pannkaksätandet begav vi oss hem till Mamma och S. Mopsen rusade in för att möta upp sin fyrfotade vän och vi tog av oss de blöta ytterkläderna. Svensk sommar i ett nötskal. I köket trallade kaffekokaren glatt på medan den svarta drycken rann ner i kannan. Efter kramar och välkomstord kände vi hur en doft spred sig genom lägenheten. Inte vilken doft som helst utan doften av nybakat. Kunde jag ha en sådan tur att få uppleva hemmagjorda överraskningar två gånger under samma dag? Jodå, under förmiddagen hade mamma förberett en glutenfri citronkaka som nu var färdiggräddad.

Den var smakrik, saftig och en fröjd! Mamma berättade att hon hade hittat receptet på recept.nu. Hon hade sedan bytt ut vetemjölet mot Sempers glutenfria fin mix, använt ekologisk vaniljpulver istället för vaniljsocker samt använt laktosfritt smör. Istället för att använda ströbröd hade hon använt kokosflingor. Kokosflingorna har inte bara en praktisk funktion utan tillför även en god smak till själva kakan. När jag frågade mamma om hon hade något tips på hur jag skulle kunna återskapa detta ljuvliga bakverk svarade hon: Sikta ner mjölet och vispa försiktigt i en äggula i taget. Om du använder din kitchen aid så kör den endast på låg fart.

Både kärleken och jag mumsade med glädje i oss varsin stor bit medan mopsen satt nedanför och önskade att vi skulle tappa ner en bit till honom. 

Hoppas att ni också har en bra helg!

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar