söndag 3 juli 2011

Pontus Kristensson - om raw food, hälsa och årets festival



Pontus Kristensson är mannen bakom greenroomsverige.com och en av medarrangörerna till årets Raw Life Festival som äger rum i augusti. Utöver detta arbetar han som föreläsare och är produktansvarig för Holistic's Raw Food.  Det som imponerar mig med Pontus är hans medmänsklighet och förmåga att på ett lättillgängligt sätt adressera viktiga frågor som berör oss alla. Budskapet är enkelt: Ät det som får dig att må bra!

Hur kommer det sig att du blev intresserad av mat?
Jag tror att jag alltid har varit intresserad av kost. Vid 25 års ålder kände jag att jag inte hade så mycket energi och jag upplevde att det var onormalt låg energi. Jag tänkte att om jag har så här dåligt med energi när jag är 25 år hur ska det då bli om tio år?
Jag började göra små förändringar i mitt liv och i min kosthållning. Exempelvis valde jag bort kött så ofta som möjligt och tog mer sallad till varje måltid. Tillsist hade jag bytt ut den lilla salladstallriken till en stor tallrik som jag fyllde till hälften med sallad. Jag fick snabbt tillbaka min energi och upplevde att det kändes bra. Min nya kosthållning kändes instinktivt helt rätt för mig. Den gjorde också att jag utvecklade mitt grundläggande intresse för mat. 

Vad ledde dig till just raw food?
Sanningen är att jag blev råkostare innan jag ens kände till begreppet Raw Food. År 2006 bestod ca 70 % av min kost av råkost och det var först på hösten 2007 som jag trillade över Raw Food som begrepp. Det kändes skönt att få bekräftat att jag inte var ensam, för att det kändes ensamt att ha en annorlunda kosthållning gentemot omgivningen.

 Vad inspirerade dig till att starta Greenroom?
Jag var med på en liknande amerikansk internetsida och då föddes idén till Greenroom. Det kändes främmande att hela tiden prata om min kost på engelska. Jag ville hellre föra konversationerna på svenska och samtidigt sammanföra människor i Sverige och Norden som hade samma intresse som jag. Att skapa en gemenskap på nätet och sedan skapa förutsättningar för att kunna mötas i verkligheten. Sommaren 2009 förverkligades min vision och Greenroom formades. Idag är det ca 800 medlemmar och det är en mötesplats för personer som är intresserade av raw food. 

                Vad skulle du ge för tips till någon som precis har börjat med raw food?
Det viktigaste är att mat ska vara roligt. Det är bra om du är nyfiken, men ta det med ro. Det är inte viktigt att äta helt rätt eller att du ska uppnå en viss procent av någon diet. Det viktiga är att du är bekväm med din kost och att du mår bra.

                Vad ska man tänka på när man äter raw food?
Precis som med vanlig kost gäller det att äta allsidigt och varierat. Ät så många olika färger som möjligt och försök att få i dig mycket bladgrönt. De största problemen med vegansk råkost är att få i sig tillräckligt med B12 och D-vitamin. D-vitamin får vi genom solen, men då vi lever i Norden är det viktigt att vi får i oss det även på vintern. De berikade livsmedel som finns idag räcker inte på långa vägar. Därför borde alla, raw food eller inte, ta kosttillskott med D-vitamin.
B12 är en svårare fråga för att det är ett vitamin som kroppen själv kan producera, men det kräver en välmående tarm. Det finns veganer som inte lider av B12-brist och sedan finns det personer som äter animalier som ändå drabbas av B12-brist. Det har med andra faktorer, än uteslutande kosten, att göra. Tarmen måste må bra och tarmfloran måste vara riklig. Det gäller att vara uppmärksam på bristsymptom. Om du får en B12-brist kan du åtgärda detta med hjälp av kosttillskott.

Vilka böcker skulle du rekommendera till de som vill mer om vad raw food innebär?
Erica Palmcrantz bok Raw food på svenska är en suverän nybörjarbok med många bra recept. Raw food works är en bok där många inspirerande personer har gått samman och var och en bidragit med sina erfarenheter. Conscious Eating av Gabriel Cousens är också en bok som jag uppskattar. Det tar upp många olika aspekter som är kopplade till mat. 

Vad är din matfilosofi?
Det är enkelt. Jag äter mat som jag mår bra av.  Vill du må bra för stunden kan du ta till olika knep för att uppnå detta, men för mig är det viktigt att den mat jag äter gör så att jag mår bra både när jag äter den och även på längre sikt.

Hur ser du på kopplingen mellan mat och hälsa?
God hälsa handlar om mycket mer än mat, men mat spelar en stor roll. Mat är också något som vi till stor del kan kontrollera. Om du låter 75 procent av din kost bestå av blandgrönt, grönsaker, frön, nötter och alger i levande tillstånd kan du använda de resterande 25 procenten till att äta frukt och annat.  Jag rekommenderar dock inte att du fyller den sistnämnda kvoten med enbart mjölkchoklad utan att du även där varierar din kost och väljer med sunt förnuft. De förstnämnda 75 procenten ger ett stöd för kroppen i form av vitaminer, mineraler antioxidanter m.m. De hjälper kroppen att hantera eventuella slaggprodukter som bildas av de sistnämnda 25 procenten. Vill du utöka de 75 procenten med mer raw food tror jag att det är gynnsamt. Jag tror att råkost ska utgöra en del av kosten för alla om man ska bygga en god hälsa på sikt.

Finns det något matminne som har stannat kvar hos dig extra länge?
Matminnen som bor kvar hos mig är från återkommande måltider som exempelvis kvällsmat hemma när jag var liten eller julmiddagar uppe hos mormor och morfar. Jag har haft turen att få uppleva bra jular under min uppväxt. När jag ändrade min kosthållning märkte jag att mat som var kopplad till dessa måltider var svårast att bryta från. När jag slutade att äta en viss sorts mat blev jag även medveten om hur mycket känslor som är kopplade till vad vi äter. Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Nu äter jag ju inte 100% raw food så skulle jag vilja testa någonting som skiljer sig från dieten så gör jag det.

Förra året var du med och startade Råkostfestivalen? Hur kommer det sig att du engagerade dig i festivalplanering?
Råkostfestivalen skapades i samma anda som Greenroom. Det var ett sätt att föra samman människor. Gemenskap och inspiration är nyckelorden. Det var en chans för alla råkostare att ta ett steg ur den virtuella världen och träffas på riktigt. Förra årets festival var en höjdpunkt för mig personligen. Den tog ca 8-9 månader att planera. Naturligtvis stannar en stolthet över att ha genomför projektet kvar hos mig, men det som jag verkligen bär med mig är alla möten som jag fick uppleva med människorna som var där.

I år heter festivalen Raw life festival och du är en av delarrangörerna. Vad har du för förväntningar på årets festival?
Årets festival arrangeras av mig och tre andra personer som är mycket involverade i Raw Food Branchen i Sverige, men när det gäller festivalen lägger vi alla våra intressen i branchen åt sidan. Vi driver det här som ett fristående projekt och är alla engagerade i egenskap av privatpersoner. 
Louise, om sanningen ska fram försöker jag inte att ha förväntningar utan förhoppningar. Min förhoppning är att vi ska skapa en bra gemenskap på festivalen och mitt stora mål är att skapa en stämning där gemenskap kan frodas. Det är viktigt att känna en gemenskap, inte bara inom råkostsfären utan med alla människor och med planeten vi bor på. Det finns biljetter kvar att köpa och festivalen hålls den 3-7 augusti på Ängsbacka Kursgård. Vill du läsa mer om festivalen kan du göra det på rawlifefestival.se. Alla är välkomna. Sprid gärna budskapet om festivalen så att vi gemensamt kan inspireras och njuta av fyra dagar tillsammans. 

                Vad arbetar du med när du inte driver internetsidor eller planerar festivaler?
Jag arbetar som produktspecialist på Holistic och har genom det jobbet även börjat hålla föreläsningar. Jag föreläser om sambandet mellan kost och hälsa. Den 28 september kommer jag till Malmö och talar om hur du kan äta dig till mer livskraft. Innan dess är jag i Göteborg den 21 september. Är du nyfiken på att komma och lyssna på mig hittar du föreläsningsschema och möjlighet att boka en plats på holistic.se. Under vecka 41 ska jag vara kock och inspiratör på ett sportretreat på Mallorca som anordnas av wellnesstogo.se. Det ska bli kul att få inspirera människor på det sättet.

"Jag tror att varje känsla som vi sänder ut får vi tillbaka också. Om du lever snabbt för att hinna med mycket så hinner du inte känna för att känslor tar tid. Det kan jag uppleva när jag har mycket att göra. Då hinner jag inte med att känna." Pontus har något speciellt över sig. Ett lugn och en livsglädje som är smittsam och inspirerande. "Ta det med ro!" var orden som fastnade hos mig när samtalet avslutades och tystnaden i rummet spred sig. Vi bär själva ansvaret för vårt eget välmående, men jag tror att den bästa vägen dit är att lära av varandra och lära med varandra.

"It is not in the conditions of your life, it is in the decisions you make that shape your destiny. Choose now. Choose well."
- Anthony Robbins

Må väl och lev väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar