fredag 25 mars 2011

Mat - ett medvetet val

Vi möter varje dag ett massivt flöde av intryck genom människor, genom ljud, genom text, genom bilder osv. Likaså när det gäller mat. Mat omnämns dagligen i de flesta tidningar. Vi lagar och äter måltider under dagen. Det finns en uppsjö av matprogram på tv/internet och vi omges av mataffärer samt restauranger som lockar med nya matupplevelser.

Hur ska vi kunna sortera bland alla intryck? Hur vet jag vad som är rätt när det gäller alla mattips och kostråd? Jag skulle vilja säga att matintag är lika personligt som en klädstil. Många kan uppskatta samma plagg, men ingen har din unika stil eller bär plaggen på samma sätt som du. Din kropp är unik. Du mår kanske bättre av att äta lite kolhydrater och mer fett eller så trivs du bäst med en vegetarisk kosthållning? Precis som att du kanske tycker om att bära jeans eller du kanske trivs bättre i klänningar?

Näringsläran är som principen om hur man bär kläder. Vi har inte strumporna på huvudet eller tröjan på benet. Mat är information till kroppen och för att din kropp ska fungera så bra som möjligt måste du se till att den får i sig den näring som den behöver. Man kan se dieter och matmetoder som modetrender. Inte för att de präglas av att vara trendiga utan ur det perspektivet att alla kläder i trenden/koncept i metoden kanske inte passar just dig. Lyssna på din kropp och använd de inslag som passar dig bäst från varje diet. Skulle du trivas till fullo med en diet så välj den, men det viktiga är att du väljer utifrån dig själv. Var dock noga med att skilja på behov och begär. Behov berättar för oss vad vi behöver. Begär talar om för oss vad vi vill ha. Vill din kropp ha en kost med mycket socker eller om den ständigt är sugen på kaffe kan det röra sig om ett begär istället för ett behov. Det kan även gå så långt att det rör sig om ett beroende. Försök att särskilja kroppens signaler och ifrågasätt dem. Målet är ju att skapa största möjliga välmående utifrån dina egna förutsättningar.

Våga vara medveten om vad du stoppar i din kropp och var maten kommer i från. Precis som att vi inte vill stödja klädhandlare som utnyttjar barnarbetare vill vi inte heller stödja producenter som behandlar sina djur illa eller som låter sina arbetare insjukna på grund av stora doser bekämpningsmedel. Våga vara medveten.

Våga även vara medveten om var dina intryck kommer ifrån. Hur många tidningsartiklar eller matprogram på tv handlar om Raw Food, Levande Föda eller Stenålderskost? Hur många tv-kockar utgår från LCHF? Finns det något program som enbart tar upp vegetarisk matlagning? Våga ta ett steg utanför "boxen" och upptäck alla de ljuvliga matupplevelser som väntar där.



Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar