söndag 27 mars 2011

Pannbiff med broccolimos





Igår var det dags för ett köksexperiment. Efter att ha spenderat dagen i solen insåg jag att jag varken hade tid eller lust att svänga in på någon stor mataffär för att handla hem till kvällsmaten. Resultatet blev istället "Uppdrag inventering". Vad finns hemma och vad kan jag hitta på? Efter att noga har skådat innehållet i kyl, frys och skafferi samt lekt med tanken på olika smaker blev det till sist pannbiffar med stekt lök, gräddsås, broccolimos och en härlig sallad. Tycker du att broccolimos låter lite för udda så går det givetvis bra att göra vanligt potatismos. 


Pannbiffar


600 gram Nöt- och fläskfärs
1 st Banancharlottenlök
2 st Ägg
3 msk (eller mer om så önskas) Skorpmjöl på majs (Finns bland annat på Ica Maxi)
1/2 dl Laktosfri grädde
Kryddor (salt, svartpeppar, chili)
1 1/2 msk glutenfri fond
Laktosfritt smör till stekning
1st Gul lök

Blanda ihop nöt och fläskfärsen. Knäck i råa ägg och välj antalet ägg efter mängden kött. Jag använde två ägg på ca 600 gram färs. Häll i skorpmjölet. Skiva charlottenlöken, stek den och lägg i den i smeten. Blanda i en skvätt grädde, kryddor och blanda ihop allting till en jämn smet.

Forma därefter smeten till biffar i valfri storlek och stek dem i smör. Dock bara så att de får en stekyta. Lägg dem därefter i en smörja ugnsform och låt dem genomstekas i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.  Du kan efter ett tag skiva upp och steka upp den gula löken för att sedan lägga den över pannbiffarna inne i ugnen.


Broccolimos

200 gram Broccoli
3 msk Laktosfri grädde
1 msk Laktosfritt smör
2 vitlöksklyftor
Salt

Koka upp broccolin tills den är mjuk. Häll ut vattnet och lägg i en klick smör så att det smälter. Häll därefter i grädde, salt och pressad vitlök. Mixa ingredienserna till ett jämt mos.

Tips när man kokar grönsaker! 

För att bevara så mycket av näringen som möjligt i grönsakerna:

  • Koka upp vattnet innan du lägger i grönsakerna.
  • Koka med lock.
  • Ha inte mer vatten än nödvändigt utan låt grönsakerna precis täckas av vatten, men inte mer. 

Sås
  • 2 dl Laktosfri Grädde
  • 3 msk Kalvfond (tänk på att använda glutenfri fond.)
  • 2 msk Svartvinbärsgele
  • Svartpeppar
Häll i grädden i stekpannan. Häll i fond och svartvinbärsgelé samt svartpeppear. Låt puttra ett litet tag.


Sallad

Grönsallad
Tomat
Gurka
Laktosfri fetaost
Valnötter

Skär upp sallad, tomat och gurka samt lägg det i en skål. Lägg i fetaosten och lägg till valnötterna precis innan servering. Detta är för att de inte ska bli mjuka av eventuellt vatten/vätska från grönsakerna.

Slutresultat: En traditionell och god rätt med ett spännande inslag av broccolimoset. Perfekt för en söndagsmåltid eller vilken vardag som helst. Pannbiffarna som blir över kan man lätt frysa in eller ha som lunch dagen efter. Eller som jag gjorde gav hunden en extra smakupplevelse. Glädje är till för att delas.

Må gott i vårsolen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar