måndag 2 maj 2011

Glutenfri Köttfärspaj

Maj är kommen. En ny månad. Ännu ett steg närmare sommaren. Det bästa sättet att hantera vackert väder på är att fylla kylen med mat som man snabbt och lätt kan tillaga de dagar som grillen inte går på högvarv. Glutenfri köttfärspaj är ett prima exempel på en maträtt som är minst lika god dagen efter och ibland till och med godare. Den gör sig utmärkt de dagar då man prioriterar bort spisen till förmån för kvällspromenader, socialt umgänge eller bara en kväll på balkongen / i trädgården. Jag kan även rekommendera en bit köttfärspaj med sallad som en bra rätt att ta med i matlådan till jobbet.  



Glutenfri köttfärspaj

Pajdeg

4 dl glutenfritt basmjöl
120 gram laktosfritt smör
3 msk vatten
3 mindre kokta potatisar

Finhacka den kokta potatisen och blanda den tillsammans med övriga ingredienser. Kör ingredienserna i en matberedare eller arbeta ihop dem för hand. Låt degen stå kallt cirka 30 min. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda i ugnen (varmluftsugn) på 200 grader i 10 minuter. 

Fyllning

1 gul lök
750 blandfärs
3 vitlöksklyftor
1 1/2 dl chilisaus
1/2 dl ketchup
1 dl Västerbotten ost
 laktosfritt smör till stekning

Hacka och stek den gula löken samt vitlöksklyftorna i smör. Lägg dem på ett fat. Stek köttfärsen på medelvärme. Häll i chilisaus och ketchup. Lägg även i löken. Låt det stå och puttra tills dess köttfärssåsen har fått en fast konstistens. Om det finns för mycket vätska kvar i köttfärssåsen så häll ut vätskan innan blandningen läggs i pajformen. Häll ner köttfärssåsen i den förgräddade pajformen. Strö över riven västerbottenost. Grädda i ugnen på ca 20 minuter i 200 grader. Bon appétit!

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar