tisdag 10 maj 2011

Glutenfri vegankost, en lindring för reumatiker




Ca 1 miljon svenskar lider av någon form av reumatiska besvär. Signifikant för reumatism är att kroppens leder blir inflammerade och därmed skapar smärta. Tillståndet kan också leda till stelhet. Alf Spångberg har skrivit boken Reumatism - koständring kan hjälpa vid reumatoid artrit. Alf har länge arbetat med hälsofrågor i Sverige och är själv diagnosticerad med RA (reumatoid artrit) eller ledgångsreumatism som det också kallas. Kännetecknande för ledgångsreumatism är att de mindre lederna i kroppen blir inflammerade, exempelvis lederna i händer.

I boken, som publicerades 2009, tar Alf upp sambandet mellan RA och glutenfri vegankost. Han redogör för forskning, beskriver reumatismens olika ansikten, medicinering vid skov, presenterar patientberättelser och skriver grundläggande om vad man bör tänka på när man äter vegankost. Allt för att läsaren lätt ska kunna följa resonemanget i boken. Trots bokens tunga titel är den lättillgänglig, men det krävs ett genuint intresse för att inte uppleva den som seg.

Att det finns positiva samband mellan lindrande symptom hos ledgångsreumatiker och glutenfri vegankost är dock ett faktum. Ännu ett bevis på hur läkande mat kan vara. Även om du inte är reumatiker får du en god överblick över hur näring/mat påverkar kroppen genom att läsa boken. Trots sina insikter, om hur diet och fasta kan förbättra situationen för ledgångsreumatiker, är det tydligt att Alf inser att medicin i vissa fall också är en nödvändighet. Ibland behöver kroppen hjälp på vägen för att ta sig ut ur en svår situation, men varför inte hjälpa kroppen på så många plan som möjligt och låta kosten utgöra en av byggstenarna redan från början?

Är du nyfiken på matens inverkan på kroppen eller själv är reumatiker kan den här boken ge gynnande insikter. Är du däremot inte så intresserad av ovanstående frågor kommer boken snarare att kännas seg än berikande.

Må väl!

1 kommentar: