tisdag 7 juni 2011

Hallonbalsamvinäger & mat för varma dagar

Blixtar och dunder! Att himlen sken upp och att åskan brakade loss här i Skåne igår var svårt att missa. Enligt SMHI kan vi förvänta oss en ljusshow till i kväll. Men vad har det med mat att göra? Jo, åska innebär ofta ett varmt och klibbigt väder. Vad passar bättre till varmt och klibbigt väder än lätt och fräsch mat?

Ikväll tänker jag göra en syrlig sallad med ruccolasallad, rostade pinjenötter, salladslök, honungsmelon, hyvlad parmesanost och lufttorkad skinka. Över detta tänkte jag ringla lite hallonbalsamvinäger och servera allting med grillad kyckling för att göra rätten lite matigare.  Givetvis kan du välja bort de ingredienser i salladen som inte tilltalar dig eller byta ut exempelvis pinjenötterna mot valnötter. Låt köket vara din experimentplatta.

Ingredienser

Kycklingfilé
Svartpeppar
Rosmarin
Lufttorkad skinka
Ruccola
Honungsmelon
Parmesanost
Pinjenötter
Salladslök
Hallonbalsamvinäger


Krydda kycklingen med svartpeppar och rosmarin efter behag. Grilla den sedan tills den är färdig. Har du inte möjlighet att grilla så dela kycklingen och sätt den sedan in i ugnen på 200 grader i ca 40-50 minuter. Anpassa efter storlek. Titta till kycklingen med jämna mellanrum så att den blir genomstekt, men låt den inne vara inne i ugnen för länge för då blir den torr.

Skölj ruccolan och lägg ut den på tallriken. Skiva honungsmelonen och placera den på salladsbädden. Skölj och skär salladslöken samt lägg den på tallriken. Skär den lufttorkade skinkan i mindre bitar och lägg ut den. Hyvla parmesan på salladen och rosta pinjenötter lätt i en stekpanna innan även dessa läggs till i salladen. Ringla hallonbalsamvinägern över salladen och placera kycklingen på tallriken.

Voila! Enkel, fräsch och lätt mat! Perfekt för varma dagar.

Må väl!
 
Foto: Sonia Vr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar