torsdag 23 juni 2011

Vem betalar priset?

Under de senaste dagarna har vi kunnat följa hur celiakifrågan har fått ett större utrymme i nyhetsbevakningen. Det började med SvD:s artikel om att en delrapport i den internationella Teddy-studien påvisar att svenska barn lider större risk att utveckla glutenintolerans än barn, från andra länder, med samma genetiska förutsättningar. Daniel Agardh, docent vid enheten för diabetes och celiaki vid Clinical research center och överläkare i Malmö, påpekade i artikeln att detta första gången som en studie har kunnat bevisa att svenska barn i större utsträckning har antikroppar mot gluten jämfört med barn i andra länder.


Den 22 juni gästade Svenska Celiakiförbundets Generalsekreterare Eva Bengtsson Nyhetsmorgon i TV 4 tillsammans med Smilla Luuk, som skriver den glutenfria bloggen glutenfrittliv.se. Bengtsson påtalade inte bara hur viktigt det är att stödja forskning kring celiaki utan lyfte även frågan kring ersättning för ökade matkostnader. Celiaki är en sjukdom som saknar medicin och det enda sättet att vara frisk är genom att äta en glutenfri-kost. Något som både är tidskrävande och dyrare, menade Bengtsson. I snitt kostar det 5000 kronor mer per år att handla glutenfri-kost än vänlig mat. Ska pengar vara ett hinder för hälsan?

"Allt för många av våra medlemmar har på grund av dess merkostnader inte råd att vara friska. Vår undersökning 2010 visade att de glutenfria basvarorna, som bröd, pasta och mjöl, har egen ett kilopris som är 350 procent dyrare"."

           - Eva Bengtsson, generalsekreterare i Svenska Celiakiförbundet

Bengtsson's debattartikel "Ge glutenintoleranta ekonomiskt stöd" publicerades samma dag i  SvD:s brännpunkt. Bengtsson, för inte enbart en diskussion kring den ekonomiska situationen för glutenintolerenta utan, slår även ett slag för hur viktigt det är att upptäcka sjukdomen i tid. Personligen glädjs jag åt tanken på att ha en driven generalsekreterare som inte räds att synas i media och som förtydligar helhetsproblematiken. För att vi ska kunna lära oss mer om celiaki krävs forskning, för att upptäcka sjukdomen krävs en utbildad primärvård, för att alla ska ha råd att vara friska krävs ekonomiska förutsättningar och kunskap både hos den glutenintoleranta samt hos restaurangpersonal, skolmatspersonal och cafépersonal.

Celiaki är i vanliga fall inte någon het potatis. Det är ingen spännande nyhet, men det är en viktig fråga som förtjänar uppmärksamhet. Så tummen upp för både artikel och framträdande Eva Bengtsson!

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar