tisdag 7 juni 2011

Matlexikon

Vet du vad skillnaden på cannellini, cannelloni och cannoli är? Visste du att jordgubbar är en korsning av två vilda smultron? Att ras el hanout är en marockansk kryddblandning? Vet du vad en hetvägg eller en florentinare är? Är du lika nyfiken som jag och redan nu har googlat fram minst 5 av orden?


I förra veckan fick den följa med mig hem, Matlexikon av Malgorzata Kallin.  2700 uppslagsord som ryms i en bok på 173 sidor. Korta förklaringar som klargör allt från ursprung till innehåll och all annan fakta som en nyfiken och vetgirig person kan tänkas behöva. Det enda som jag saknar är en förklaring på vad surf and turf är, men matvärlden är så omfattande att det är svårt att få plats med allting i en bok. Mitt intryck av boken är att den är enkel och lätthanterlig, men fylld av roliga fakta. En bok som alla med ett matintresse kan uppskatta.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar