fredag 10 juni 2011

Systrar & Bröder


På Östra Rönneholmsvägen 26 i Malmö hittar vi caféet Systrar & Bröder. Vad gör det här caféet speciellt? Är det den välkända frukostbuffén, lunchbuffén eller de välgjorda bakelserna? Alla skulle nog stämma in jakande till ovanstånde påståenden, men för mig finns det även någonting annat som gör caféet speciellt. För mig är Systrar & Bröder speciellt för att det är det enda stället där jag har ätit gott glutenfritt bröd sedan jag fick celiaki. Det första caféet som har kunnat erbjuda mig en bulle värt namnet och inte vilken bulle som helst utan en morotsbulle.

Då jag tycker att det glutenfria brödet i affärerna är torrt och tråkigt väljer jag hellre bort brödet mot andra alternativ, men inte här. Här vet jag att morotsbullen är saftig, välsmakande och så härligt söt som en morotsbulle ska vara.

Det glutenfria brödet och bullarna köps in från bageriet Glutenfritt i Malmö som ligger på Älggatan 26 i Limhamn. Jag har tidigare planerat att besöka bageriet, men har nu fått mer vatten på min kvarn.

Då Systrar & Bröder, utöver caféverksamheten, även är ett bageri som hanterar mjöl av olika slag bör extra glutenkänsliga personer vara försiktiga. Något som personalen är öppen med. "Då vi bakar bröd kan mjölet finnas i luften och därför kan vi inte garantera att allting är helt glutenfritt även om ingredienserna är det."

Jag tänker inte sticka under stolen med att jag har besökt Systrar & Bröder vid ett par tidigare tillfällen. Varje gång har jag bemöts av god service och hjälpsamhet när det gäller att komponera ihop något ätbart och njutbart. Vid kassan finns en kontrollista som gör att alla expediter har full koll på vad som är gluten- och laktosfritt. Laktosintoleranta personer kan välja på både laktosfrimjölk och soyamjölk till sitt kaffe.

Vad finns att beställa? Ostbullar, pizzabullar, pitabröd, släta bullar, kanelbullar, muffins, gifflar, cupcakes m.m. Är allt glutenfri? Japp! Utbudet varierar lite beroende på när caféet får levaranser av sina glutenfria leverantörer. Värt att nämna är att cupcaken både är gluten- och laktosfria. De köps in från företaget Cupcake Crush som har specialiserat sig på gluten-, laktos-, mjölk- och nötfria cupcakes. Tummen upp!

Min beställning

En laktosfri cappuccino
En morotsbulle med salami, mozzarella och soltorkade tomater
En cupcake


Jag vet att mozzarellan inte är laktosfri, men jag kunde inte låta bli. Om det var gott? Absolut! Cafeét har öppet alla dagar och under de första öppettimmarna finns det möjlighet att njuta av deras frukostbuffé. Vill du äta glutenfritt bröd till så kostar det extra, men det beror på att caféet i sin tur köper in brödet från andra leverantörer.

Varje gång jag har besökt Systrar & Bröder så har caféet haft ett stort antal besökare. Allt från föräldralediga personer med sina bebisar till vänner som samtalar om livet och studenter med olika bakgrunder. Från enskilda personer med näsan djupt begravd i sin laptop till kärlekspar och personer som tittar förbi för att inhandla diverse bakverk eller bullar. Ett café med många besökare är ett gott betyg i sig. Då detta var en gråmulen dag med inslag av regn var caféet fullsatt inomhus och ljudvolymen var därför hög mellan de tätt ställda borden. Det är det enda värt att anmärka på, men dagar då solen skiner och man kan sitta på den stora uteserveringen blir det mer lätthanterligt.

Vill du äta en riktigt god bulle och välja på ett varierat utbud av pålägg eller kanske till och med djupdyka i en frukostbuffé så kan jag rekommendera Systrar & Bröder.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar