tisdag 5 april 2011

En dag i köttbullarnas namn

Tre brända fingertoppar senare, mitt i ett kök av kaos med bunkar överallt, har jag äntligen lyckats avsluta dagens matexperiment. Två olika sorters köttbullar pryder nu diskbänken på var sitt fat och utanför står en av grabbarna som under hela processen har stuckit in huvudet ett antal gånger för att se om de är klara. Jag annonserar att det är fritt fram och en testpanel med tre personer kommer in för att utvärdera om det var värt tidsinsatsen. Efter smackande och hummande visar det sig att köttbullarna får tummen upp!

Grundrecept

300g nötfärs
300g fläskfärs
1/2 dl pofiber*
2 ägg
1/3 dl laktosfri grädde
1 gul lök
1 msk glutenfri soya
2 tsk rörsocker
salt
svartpeppar
en klick smör

Blanda nötfärsen och fläskfärsen. Lägg i ägg, pofiber, grädde, soya och rörsocker. Hacka den gula löken och stek den i smör. Blanda ner löken i smeten och krydda efter behag. 


Fylliga köttbullar med senapssmak

300 g köttfärsblandning (se ovan)
1 dl riven västerbottenost
3-4 msk dijonsenap
laktosfritt smör att steka i

Blanda ner senapen och osten i smeten. Rulla köttbullarna och stek dem i laktosfritt smör, men bara så att de får en stekyta. Lägg därefter i dem i en smord form och tillaga dem i ugnen på 175 grader (i varmluftsugn annars 200 grader) i ca 10-15 minuter. 


Heta Köttbullar för den modige

300 g köttfärsblandning (se ovan)
4-6 tsk sambal oelek
4 vitlöksklyftor
laktosfritt smör att steka i 

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem i en stekpanna så att de får färg. Blanda därefter ner dem och sambal oelek i smeten. Rulla köttbullarna och stek dem i laktosfritt smör, men bara så att de får en stekyta. Lägg därefter i dem i en smord form och tillaga dem i ugnen på 175 grader (i varmluftsugn annars 200 grader) ca 10-15 minuter. 

I morgon blir det köttbullar, sillbitar, ägg och gurkskivor till frukost! Mums!

Må väl!


* Pofiber är torkade fibrer från potatis och finns att köpa i välsorterade mataffärer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar