måndag 4 april 2011

I djungeln av tillsatser och ingrediensförteckningar

Att ha celiaki (glutenintolerans) innebär att man måste vara en matorienterad Sherlock Holmes med ett stort förstoringsglas för att kritiskt kunna granska alla ingrediensförteckningar. Var är boven? Vem kan tänkas vara skyldig? Ett felsteg kan leda både till smärta och svåra skador på tarmen. Något som bör undvikas så långt som möjligt.

Men hur ska man då kunna orientera sig i denna djungel av tillsatser och ingredienser? Som tur är finns det flera personer som med omsorg har banat väg innan oss. På Astma och allergiförbundets hemsida finns produktinformation som tydlig talar om vad som innehåller gluten och vad som är fritt fram att äta.

Allas vår tillsatsavslöjare Mats-Eric Nilsson har inte bara författat ett flertal böcker (där han i boken "Den hemlige kocken" har en gedigen förteckning över tillsatser) utan är även engagerad i websidan www.aktavara.org. På sidan finns en nerladdningsbar pdf-fil med lista över E-nummer där man få reda på varje nummers namn, funktion, framställning, användningsområde samt kända hälsorisker. Något som är matnyttigt för alla. Tummen upp!

Man kan beställa häftet/boken "Tillsatser i livsmedel - en faktabok" på livsmedelsverkets sida och där finns även information att tillgå direkt på hemsidan. För den som vill ha en bok som är inriktad på ingredienser och gluten är boken "Ingredienslexikon: för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein" ett alternativ. Den säljs på bland annat på adlibris.se för 178 kronor.

Slutligen vill jag passa på att nämna att det på www.allergimat.com finns bra upplysningar om var vi kan tänkas stöta på gluten och vi får även läsa om vad man bör tänka på om man som glutenintolerant dricker öl.

- Hur ska vi då lyckas ta oss genom den här djungeln?
- Elementärt min käre Watson. Vi hjälps åt!

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar